Numărul gravidelor cu vârsta de până la 15 ani s-a dublat în primele şase luni ale anului 2021, în județul Vaslui

Numărul gravidelor cu vârsta de până la 15 ani s-a dublat în primele şase luni ale anului 2021, în județul Vaslui
Publicat: 26/08/2021, 12:32

Un fenomen îngrijorător ia naștere în județul Vaslui.  Numărul gravidelor cu vârsta de până la 15 ani s-a dublat în primele şase luni ale anului, faţă de perioada similară din 2020.

Potrivit datelor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vaslui, zece fete din judeţ cu vârsta sub 15 ani au rămas însărcinate.

„Potrivit datelor DSP Vaslui, au fost înregistrate la nivelul judeţului zece gravide cu vârsta de sub 15 ani faţă de cinci câte au fost înregistrate în aceeaşi perioadă a anului 2020.

La categoria între 15 şi 19 ani au fost înregistrate 195 de gravide în prima jumătate a acestui an faţă de 190 în aceeaşi perioadă a anului trecut”, a spus Roxana Popescu, de la DSP Vaslui.

Cazurile în care copiii deveniţi părinţi îşi cresc nou-născuţii singuri sunt puţine.

„În cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială a Primăriei Municipiului Vaslui, există două minore care au, în momentul de faţă, copii.

Suntem mulţumiţi totuşi că au acceptat să fie monitorizate pe toată durata sarcinii de asistenta medicală comunitară şi au beneficiat, astfel, de îngrijiri de specialitate, de îndrumări, de vizite la medicul de familie de tot ceea este necesar pentru ca sarcina să decurgă bine şi copilul să fie în siguranţă”, spune Geanina Tofan, purtătorul de cuvânt al Primăriei Vaslui.

Creşteri au fost şi la femeile cu vârsta cuprinsă între 45 şi 49 de ani, la această categorie de vârstă fiind înregistrate două gravide, în perioada menţionată, faţă de una, în acelaşi interval al anului trecut”, au declarat, pentru AGERPRES, reprezentanţii DSP Vaslui.

În primele trei luni ale lui 2021 au fost înregistrate în judeţ 1.321 de gravide, cu 100 mai multe comparativ cu aceeaşi perioadă din 2020, conform sursei citate.

România, pe locul al doilea în topul țărilor din UE cu cele mai multe mame adolescente

România se afla pe locul al doilea în topul statelor din Uniunea Europeană cu cele mai multe mame adolescente, iar una din 6 adolescente care au avut un copil înainte de 15 ani va avea un al doilea copil înainte de a împlini 18 ani. Sunt concluziile unui studiu UNICEF prezentat la începutul acestui an, care arată cum a evoluat acest fenomen în ultimii ani și cum a ajuns România aici, deși de cel puţin 20 de ani au fost create o serie de instituţii noi la nivelul comunităţilor locale, care ar putea fi implicate mult mai direct în prevenirea sarcinilor şi naşterilor la adolescente.
Potrivit autorilor studiului UNICEF, fenomenul este ciclic, repetându-se în cadrul aceloraşi familii de la o generaţie la alta.
Studiul UNICEF arată că în România procentul mamelor adolescente a înregistrat în ultimii ani o fluctuaţie de aproximativ 10% (Institutul Naţional de Statistică, 2017). În 2018, 18.631 de adolescente au devenit mame. Dintre ele, 705 aveau sub 15 ani.
În 2019, numărul total de sarcini la adolescente a fost în scădere, ajungând la 16.639 (cu 9% mai mic faţă de anul 2018), scădere care se realizează însă în special prin reducerea numărului de sarcini la vârsta de 15-19 ani (o reducere de 9,3% faţă de reducerea de doar 3,9% pentru vârsta mai mică de 15 ani).
Conform datelor Institutului Naţional de Statistică, în anul 2018, în România au devenit mame 727 de adolescente sub 15 ani şi 18.753 între 15-19 ani. Dintre mamele adolescente sub 15 ani, 19 sunt la a doua naştere şi una la a treia, iar dintre adolescentele cu vârstă între 15-19 ani, 3.929 sunt la a doua naştere, 731 la a treia, 72 la a patra, 8 la a cincea şi 1 la a şasea.
Mediul de provenienţă îşi pune amprenta asupra riscului de a deveni mame în perioada adolescenţei, procentul adolescentelor din mediul rural care au născut sau sunt gravide fiind aproape dublu faţă de cel din mediul urban, tendinţă observată până la 16 ani, ponderea inversându-se după această vârstă şi devenind mai mare în mediul urban.
Vârsta medie a primei sarcini în cazul fetelor adolescente care au experimentat o sarcină este de 15,4 ani, conform SSR 2016, iar cea a primei naşteri este de 15,8 ani, limita inferioară, adică cea mai tânără mamă, fiind de 13 ani, respectiv 14 ani.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trei turiști s-au pozat goi pe una dintre cele mai importante atracții din Namibia