Numărul românilor blocați în Africa de Sud a crescut. Apelul MAE către cei care vor să părăsească zona afectată de apariția tulpinii Omicron

Numărul românilor blocați în Africa de Sud a crescut. Apelul MAE către cei care vor să părăsească zona afectată de apariția tulpinii Omicron
Sediul MAE (Sursa foto - caracter ilustrativ: Mediafax Foto/Andreea Alexandru)
Publicat: 28/11/2021, 16:40
Actualizat: 29/11/2021, 01:19

Aproape 40 de români sunt în prezent pe lista pe care Ministerul Afacerilor Externe o gestionează din momentul în care companiile aeriene au început să suspende cursele, ca urmare a restricțiilor internaționale cauzate de apariția noii tulpini a SARS-CoV-2 în Africa de Sud, denumită Omicron.

„Este numai o cumpărare de timp”, a spus, duminică, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat. Acesta a atenționat că, în final, această tulpină va ajunge peste tot, dar, pentru moment, cetățenii a opt state africane au interdicție de a intra în România.

Raed Arafat a mai spus că pentru românii blocați în zonă – majoritatea fiind membrii echipei campioane a României la rugby –  s-a identificat o aeronavă care va porni, cel mai probabil în noaptea de duminică spre luni, spre Pretoria, pentru a ajunge acasă înainte de Ziua Națională.

Ambasada României la Pretoria și Consulatul General al României la Cape Town gestionează, la acest moment, situația a 39 de cetățeni români (turiști și membri ai unei delegații sportive) ale căror curse au fost anulate de către companiile aeriene la care aveau rezervări, a transmis, duminică după-amiază, Ministerul Afacerilor Externe.

Ministerul Afacerilor Externe, alături de Ministerul Transporturilor și Departamentul pentru Situații de Urgență au fost desemnate să gestioneze această situație, a spus premierul Nicolae Ciucă.

În ședința de Guvern de duminică s-a adoptat hotărârea care stabilește interdicția de intrare în țară a cetățenilor din țările: Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud, Zimbabwe și Malawi.

„Normal că e o interdicție temporară și care este în această perioadă în concordanță cu ce s-a stabilit la nivel european, urmând să urmărim evoluția noii variante sau tulpini care există și să vedem care vor fi deciziile în următoarele două, trei săptămâni”, a spus Raed Arafat.

Cetățenii români și europeni intră în carantină la revenirea din aceste state.

Evoluția situației din Pretoria

Numărul anunțat de MAE duminică este mai mare decât cel de sâmbătă, când MAE avea în evidență 36 de cetățeni români – majoritatea sportivi ai CSM Știința Baia Mare Dintre aceștia, un cetățean român a reușit să părăsească Africa de Sud cu un zbor de linie, iar alți 4 și-au notificat prezența la Ambasada României și au solicitat sprijin consular.

În plus, pe lângă cei 39 de români cărora li se oferă asistență, încă 7 români care solicitaseră asistență consulară celor două misiuni diplomatice au reușit să își rezerve locuri pe alte curse către Europa și au plecat deja ori sunt programați să plece în cursul zilei de duminică.

Premierul a precizat că, din moment ce în aeronava care va pleca spre Africa de Sud vor mai fi 50 sau 55 de locuri libere, România oferă această capabilitate și celorlalte țări europene care nu au reușit să își extragă cetățenii din Africa de Sud, astfel că disponibilitatea va fi anunțată prin Mecanismul European pentru Situații de Urgență.

Reprezentanții misiunilor diplomatice și consulare ale României în Africa de Sud s-au aflat și se află în contact permanent cu cetățenii români care au solicitat sprijin consular și acționează în prezent în strânsă coordonare cu celelalte instituții competente și va acorda întreg sprijinul pentru buna desfășurare a operațiunilor de repatriere a cetățenilor români, prin organizarea unui zbor special în perioada imediat următoare, în conformitate cu deciziile recent adoptate în cadrul Comitetului Național pentru Situații de Urgență, a precizat MAE. Cel mai probabil plecarea aeronavei va fi în noaptea de duminică spre luni, luni va fi în Pretoria și apoi se va întoarce, a precizat Raed Arafat.

Date de contact pentru asistență consulară

MAE face și pe această cale un apel către toți cetățenii români aflați încă în Africa de Sud, care doresc să părăsească țara și nu și-au notificat încă prezența și intenția de a se repatria, să o facă în cel mai scurt timp, folosind contactele de contact puse la dispoziție.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Pretoria: +27 0123464231; +27 124600061 și ale Consulatului General al României la Cape Town: +27 021 761 5932; + 27 021 761 22 84, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de urgență al misiunii diplomatice +27 828 19 1765 sau cel al oficiului consular +27 79 27 22 466.

„MAE folosește acest prilej pentru a recomanda cetățenilor români aflați în statele afectate de noua variantă de coronavirus să mențină legătura cu companiile aeriene, operatorii de turism, precum și cu misiunile diplomatice și consulare ale României din zonă, în vederea identificării unor alternative de revenire în România, dacă situația o impune”, au transmis reprezentanții MAE.

La fel ca și Raed Arafat, care le-a recomandat românilor să limiteze călătoriile la cele esențiale în zonă, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români să analizeze cu atenție oportunitatea oricărei deplasări către statele afectate de noua variantă de coronavirus și să se informeze temeinic anterior deplasării prin consultarea secțiunii Atenționări de călătorie COVID-19 de pe pagina de internet a MAE pentru informații privind măsurile adoptate de alte state în contextul pandemiei de COVID-19.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO „Am 61 de ani, dar am corpul unui bărbat de 38”. Dave explică...
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Vedeta celebră, diagnosticată cu CANCER la sân. A suferit 4 operații în doar 10 luni
Afacerea cu care investitorii arabi ar putea da lovitura în România. Şeicii vor să facă...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
MAGHIARII, umiliți în România. Porneşte revoluţia: Reacţionăm!
Pozele devin filme cu un singur click. Vestea momentului de la Microsoft
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Chiar și șefii se tem că Inteligența Artificială le va lua locul de muncă!