Numărul românilor blocați în Africa de Sud a crescut. Apelul MAE către cei care vor să părăsească zona afectată de apariția tulpinii Omicron

Numărul românilor blocați în Africa de Sud a crescut. Apelul MAE către cei care vor să părăsească zona afectată de apariția tulpinii Omicron
Sediul MAE (Sursa foto - caracter ilustrativ: Mediafax Foto/Andreea Alexandru)
Publicat: 28/11/2021, 16:40
Actualizat: 29/11/2021, 01:19

Aproape 40 de români sunt în prezent pe lista pe care Ministerul Afacerilor Externe o gestionează din momentul în care companiile aeriene au început să suspende cursele, ca urmare a restricțiilor internaționale cauzate de apariția noii tulpini a SARS-CoV-2 în Africa de Sud, denumită Omicron.

„Este numai o cumpărare de timp”, a spus, duminică, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat. Acesta a atenționat că, în final, această tulpină va ajunge peste tot, dar, pentru moment, cetățenii a opt state africane au interdicție de a intra în România.

Raed Arafat a mai spus că pentru românii blocați în zonă – majoritatea fiind membrii echipei campioane a României la rugby –  s-a identificat o aeronavă care va porni, cel mai probabil în noaptea de duminică spre luni, spre Pretoria, pentru a ajunge acasă înainte de Ziua Națională.

Ambasada României la Pretoria și Consulatul General al României la Cape Town gestionează, la acest moment, situația a 39 de cetățeni români (turiști și membri ai unei delegații sportive) ale căror curse au fost anulate de către companiile aeriene la care aveau rezervări, a transmis, duminică după-amiază, Ministerul Afacerilor Externe.

Ministerul Afacerilor Externe, alături de Ministerul Transporturilor și Departamentul pentru Situații de Urgență au fost desemnate să gestioneze această situație, a spus premierul Nicolae Ciucă.

În ședința de Guvern de duminică s-a adoptat hotărârea care stabilește interdicția de intrare în țară a cetățenilor din țările: Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud, Zimbabwe și Malawi.

„Normal că e o interdicție temporară și care este în această perioadă în concordanță cu ce s-a stabilit la nivel european, urmând să urmărim evoluția noii variante sau tulpini care există și să vedem care vor fi deciziile în următoarele două, trei săptămâni”, a spus Raed Arafat.

Cetățenii români și europeni intră în carantină la revenirea din aceste state.

Evoluția situației din Pretoria

Numărul anunțat de MAE duminică este mai mare decât cel de sâmbătă, când MAE avea în evidență 36 de cetățeni români – majoritatea sportivi ai CSM Știința Baia Mare Dintre aceștia, un cetățean român a reușit să părăsească Africa de Sud cu un zbor de linie, iar alți 4 și-au notificat prezența la Ambasada României și au solicitat sprijin consular.

În plus, pe lângă cei 39 de români cărora li se oferă asistență, încă 7 români care solicitaseră asistență consulară celor două misiuni diplomatice au reușit să își rezerve locuri pe alte curse către Europa și au plecat deja ori sunt programați să plece în cursul zilei de duminică.

Premierul a precizat că, din moment ce în aeronava care va pleca spre Africa de Sud vor mai fi 50 sau 55 de locuri libere, România oferă această capabilitate și celorlalte țări europene care nu au reușit să își extragă cetățenii din Africa de Sud, astfel că disponibilitatea va fi anunțată prin Mecanismul European pentru Situații de Urgență.

Reprezentanții misiunilor diplomatice și consulare ale României în Africa de Sud s-au aflat și se află în contact permanent cu cetățenii români care au solicitat sprijin consular și acționează în prezent în strânsă coordonare cu celelalte instituții competente și va acorda întreg sprijinul pentru buna desfășurare a operațiunilor de repatriere a cetățenilor români, prin organizarea unui zbor special în perioada imediat următoare, în conformitate cu deciziile recent adoptate în cadrul Comitetului Național pentru Situații de Urgență, a precizat MAE. Cel mai probabil plecarea aeronavei va fi în noaptea de duminică spre luni, luni va fi în Pretoria și apoi se va întoarce, a precizat Raed Arafat.

Date de contact pentru asistență consulară

MAE face și pe această cale un apel către toți cetățenii români aflați încă în Africa de Sud, care doresc să părăsească țara și nu și-au notificat încă prezența și intenția de a se repatria, să o facă în cel mai scurt timp, folosind contactele de contact puse la dispoziție.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Pretoria: +27 0123464231; +27 124600061 și ale Consulatului General al României la Cape Town: +27 021 761 5932; + 27 021 761 22 84, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de urgență al misiunii diplomatice +27 828 19 1765 sau cel al oficiului consular +27 79 27 22 466.

„MAE folosește acest prilej pentru a recomanda cetățenilor români aflați în statele afectate de noua variantă de coronavirus să mențină legătura cu companiile aeriene, operatorii de turism, precum și cu misiunile diplomatice și consulare ale României din zonă, în vederea identificării unor alternative de revenire în România, dacă situația o impune”, au transmis reprezentanții MAE.

La fel ca și Raed Arafat, care le-a recomandat românilor să limiteze călătoriile la cele esențiale în zonă, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români să analizeze cu atenție oportunitatea oricărei deplasări către statele afectate de noua variantă de coronavirus și să se informeze temeinic anterior deplasării prin consultarea secțiunii Atenționări de călătorie COVID-19 de pe pagina de internet a MAE pentru informații privind măsurile adoptate de alte state în contextul pandemiei de COVID-19.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Imagini şocante cu Carla’s Dreams: 'Spart de drogat la concert'. FOTO
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini...
MEGA-BOMBĂ! Cristina Cioran e însărcinată cu Alex Dobrescu
Vlad Ciurea, despre cel mai sănătos îndulcitor. Este mult mai bun decât zahărul și mult...
Cine este principalul suspect în cazul morţii copilei de opt ani din Botoşani. Bărbatul a...
Maria, fetiţa de 8 ani dispărută într-o localitate din judeţul Botoşani a fost găsită decedată,...
Cum arată apartamentul lui Ion Țiriac, cât 10 terenuri de tenis, cu un pat de...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Comisia Europeană: Cote d'Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone s-au vândut la preţuri mai mari în...
A fost găsită o planetă ca Pământul ÎN OGLINDĂ! Ar exista VIAȚĂ AICI
Este obligatoriu în TOATĂ ROMÂNIA. Trebuie să plătiți la stat. Termenul final e 27 MAI
Mâna Maicii Domnului, o plantă-minune. Suferințele de care te scapă
Cum sună live vocea Cleopatrei Stratan la vârsta de 21 de ani, cu piesa Ghiță....
VIDEO Cine a ucis-o pe Maria, fetița de 8 ani din Botoșani? Unchiul fetei, în...
Cum l-a cunoscut Maria Constantin pe Marcel Toader și cum avea acesta să o ajute...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Jennifer Lopez, una dintre cele mai bine plătite cântărețe. „Oglindești ceea ce lumea îți oglindește...
×