O firmă din Italia îşi concediază angajaţii şi se mută în România. Muncitorii sunt revoltați și au protestat, mai ales după explicațiile conducerii privind decizia luată

O firmă din Italia îşi concediază angajaţii şi se mută în România. Muncitorii sunt revoltați și au protestat, mai ales după explicațiile conducerii privind decizia luată
FOTO - TriestePrima
Publicat: 20/05/2022, 23:44
Actualizat: 21/05/2022, 00:03

O companie italiană din Trieste a anunţat că va rezilia contractele a 280 de muncitori şi își va muta afacerea în România. Angajaţii au protesta imediat şi cer intervenţia Guvernului de la Roma.

Este vorba de compania Flex, care a făcut acest anunţ încă pe 12 mai, iar angajaţii italieni au reacţionat imediat, amenințați de șomaj.

Firma renunţă la jumătate din personal şi va trimite acasă 200 de angajaţi direcţi şi 80 în administraţie, potrivit Adevărul, care citează Today.it.

Muncitorii sunt furioşi şi spun că nici măcar nu au fost anunţaţi din timp, iar acum se tem că îşi vor pierde casele din cauză că nu îşi vor mai putea plăti ratele la bănci.

„În 2019 am reuşit să obţin un credit ipotecar graţie unui fond de garantare – explică Sharon -, dar ce voi face în următoarele luni? Nu cred că voi putea plăti toate facturile şi ratele. Iar în companie sunt multe cazuri dramatice, cupluri tinere care lucrează în firmă şi amândoi se găsesc şomeri, familii care au de suportat ipoteci şi cheltuieli”, explică Sharon Vigini, unul dintre cei 80 de lucrători contractuali care riscă să-şi piardă locul de muncă.

„Lucrez la uzina din Trieste din 2015, când s-a făcut trecerea de la Alcatel la Flex. Cu acea ocazie compania a spus că va transforma acea fabrica într-un centru mondial de excelenţă, cu posibilitatea de a atrage clienţi de calibru. Promisiuni care evident nu au devenit realitate”, a spus un alt angajat.

De altfel, mncitorii spun că au fost minţiţi şi s-au făcut promisiuni fără nicio acoperire.

Sindicatele acuză: „Concediaţi fără avertisment”

Un reprezentant sindical susține că „totul s-a întâmplat fără avertisment”, deși conducerea ar fi promis ca nu vor fi concedieri şi chiar se va găsi o soluţie în acest sens.

„Acum nu ştim când ne vor concedia, dar presupunem că se va întâmpla în scurt timp, în opinia noastră şi până la sfârşitul lunii. Semnele sunt deja toate: partea de dezvoltare a fost demontată şi nu ştim ce departamente vor rămâne operationale la Trieste. Incredibil este ca în întâlnirea care a avut loc pe 13 aprilie firma a promis ca nu vor fi concedieri şi că se va găsi o soluţie”, a spus sindicalistul.

Explicațiile conducerii pentru decizia luată

Secretarul general al companiei, Marco Rellie a explicat strategia abordată:. „Principalul client al Flex este Nokia, care reprezintă 80% din comenzi. Înainte, produsul a fost proiectat, dezvoltat şi construit în fabrica din Trieste, dar acum compania intenţionează să păstreze partea de proiectare şi inginerie în Italia, profitând de nivelul ridicat de profesionalism garantat de muncitori, pe lângă portul şi logistica din Trieste. Pentru a câştiga şi mai mulţi bani, compania va fi însă mutată în România. E vorba de partea de asamblare a produsului, care se va face în România, unde costul forţei de muncă este mult mai mic decât cel italian. Nu există alte motive”.

Muncitorii au ieşit în stradă

Oamenii descriu situația drept o adevărată bătaie de joc, pentru că firma italiană a făcut numeroase angajări, între 2015 şi 2018, iar muncitorilor li s-au promis slujbe stabile şi plătite decent.

Acum, muncitorii şi sindicatele au pus în mişcare o adevărată maşinărie de proteste și vor continua să facă acest lucru, pentru a se opune unui plan de concediere pe care îl consideră inadmisibil, potrivit responsabilului departamentului pentru activităţile productive din Friuli Venezia Giulia, Sergio Emidio Bini.

„Să salvăm muncitorii. Este nevoie de o intervenţie guvernamentală serioasă, decisivă şi directă”, este mesajul sindicaliştilor, care spun că vor continua protestele, iar cazul trebuie să ajungă la Guvernul de la Roma.

Dragos Tanase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, care aparținea Agenției de știri Mediafax, citeste mai mult