O mică INSULĂ tropicală renumită pentru peisajele sale spectaculoase are un „atu” aparte. E singura țară din lume care poartă numele unei femei

O mică INSULĂ tropicală renumită pentru peisajele sale spectaculoase are un „atu” aparte. E singura țară din lume care poartă numele unei femei
Sursa foto: Profimedia images
Publicat: 09/08/2024, 10:32

Saint Lucia (Sfânta Lucia n.red), o mică insulă tropicală situată în Marea Caraibilor, este renumită nu doar pentru peisajele sale spectaculoase și plajele cu nisip fin, ci și pentru că este singura țară din lume care poartă numele unei femei.

Insula a fost numită după Sfânta Lucia, o martiră creștină din secolul al IV-lea, venerată ca protectoare a vederii și simbol al luminii.

Sfânta Lucia s-a născut în Siracuza, Sicilia, în jurul anului 283 d.Hr. și este una dintre cele mai respectate sfinte din tradiția creștină. Potrivit legendei, Lucia a ales să-și dedice viața lui Dumnezeu, refuzând căsătoria și împărțindu-și averea săracilor. În cele din urmă, Lucia a fost martirizată în anul 304 d.Hr. din cauza credinței sale.

Numele insulei a fost dat de coloniștii francezi care au descoperit-o pe 13 decembrie, ziua Sfintei Lucia. Astfel, insula a fost botezată Saint Lucia în cinstea sfintei care simboliza lumina și claritatea spirituală, reflectând speranța locuitorilor coloniști.

De-a lungul istoriei sale, Saint Lucia a fost mult disputată, schimbând de 14 ori stăpânirea între Franța și Marea Britanie.

Coloniștii francezi s-au stabilit pe insulă în anii 1650, dar britanicii au văzut potențialul strategic al insulei și au încercat să preia controlul. În 1814, în urma Tratatului de la Paris, insula a fost cedată definitiv britanicilor și a rămas sub controlul lor până la obținerea independenței în 1979.

Sursa foto: Profimedia images
Sursa foto: Profimedia images

Astăzi, amestecul de influențe culturale franceze și britanice este vizibil în limbă, cultură și tradiții. Deși limba oficială este engleza, creola franceză (Patwah) este vorbită pe scară largă de localnici.

Saint Lucia este cunoscută pentru peisajele sale naturale spectaculoase, cu munți vulcanici, păduri tropicale și plaje idilice. Simbolul insulei este reprezentat de cei doi munți gemeni, Gros Piton și Petit Piton, vârfuri vulcanice incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO. Acești munți oferă oportunități excelente pentru drumeții și escaladă, fiind o atracție turistică majoră.

Sursa foto: Profimedia images
Sursa foto: Profimedia images

Insula găzduiește o biodiversitate impresionantă, cu numeroase specii de plante și animale endemice. Pădurile tropicale sunt pline de orhidee, ferigi uriașe și arbori tropicali, iar apele din jur sunt perfecte pentru scufundări și snorkeling, datorită recifurilor de corali și faunei marine bogate.

Cultura Saint Luciei este un amestec vibrant de influențe africane, franceze și britanice. Muzica și dansul sunt centrale în viața localnicilor, cu genuri precum calypso, soca și zouk fiind populare. Festivalul anual de la Saint Lucia, organizat în luna iulie, este unul dintre cele mai importante evenimente culturale, atrăgând atât localnici, cât și turiști.

Sursa foto: Profimedia images
Sursa foto: Profimedia images

Gastronomia insulei reflectă diversitatea sa culturală, cu influențe africane, franceze și indiene. Preparatele delicioase, cum ar fi „green fig and saltfish” (banane verzi cu pește sărat), mâncarea națională, sunt apreciate de vizitatori.

Astăzi, Saint Lucia este una dintre cele mai populare destinații turistice din Caraibe, oferind o combinație ideală de relaxare și aventură, cu plaje de vis, stațiuni de lux și diverse activități în aer liber, de la sporturi nautice la drumeții în pădurea tropicală, potrivit Playtech.

Turismul este vital pentru economia insulei, însă Saint Lucia rămâne și un loc unde tradițiile și cultura locală sunt prețuite și celebrate.

Cu o istorie bogată, o natură impresionantă și o cultură vibrantă, Saint Lucia este nu doar o destinație de vacanță, ci și un simbol al frumuseții și speranței, purtând cu mândrie numele unei sfinte care a inspirat generații.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul evenimentelor în cazul crimelor de la Constanţa. Cum și-a ales criminalul victimele
2 români, stabiliți în Italia, au avut parte de șocul vieții lor într-un supermarket din...
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată...
Pensiile militare nu vor mai fi impozitate sub 3.000 de lei. De când se aplică...
Soția fostului finalist de la ”Puterea Dragostei”, Gabriel Vasiliu, ucisă în Olanda! Tragedia de nedescris...
Un elev s-a aruncat de la etajul al treilea al unui liceu din Bacău. A...
Mormântul Denisei Răducu a ARS ca o torță!!! Imagini șocante de la cimitirul din Ștefănești,...
Cum a reușit să slăbească Tudor Ionescu de la Fly Project. Dieta cu ajutorul căreia...
Logan-ul a împlinit 20 de ani. Cât costa primul model şi povestea românului care a...
VIDEO Concubina Șacalului, bărbatul care le-ar fi ucis pe cele două tinere în Constanța, a...
„Jeg și groază” la un apartament închiriat de un român! De ce a avut parte...
A murit legendarul actor al Generației de Aur! Toată lumea i-a iubit vocea
Este bine să ții piciorul pe frână când stai la semafor, sau nu?
Dezbatere Kamala Harris - Donald Trump. Harris a spus că Trump nu are niciun plan...
Puțini îi ȘTIU NUMELE! PRIMUL aviator ROMÂN care a...
Mașinile interzise în București. Se pun restricții tot timpul, orele 07-10 și 16-19
Rețetă de toamnă. Bărcuțe de vinete umplute cu carne tocată
Ce mesaj a transmis Iustina Loghin de la Insula Iubirii sezonul 8 către fiica ei...
Ea este Denisa, românca stewardesă găsită moartă într-un apartament din Japonia. Avea doar 30 de...
VIDEO Alin Oprea, despre durerea de a crește fără tată. Cât de tristă a fost...
Ilinca Vandici, complice pentru un eveniment emoționant!
BANCUL ZILEI. Sultanul: - Eunuc, adu-mi nevasta cu numărul 80!
GALERIE FOTO: Au trecut 23 de ani de la prăbușirea Turnurilor Gemene. 11 septembrie 2001,...