O parte dintre deputații europeni îndeamnă să se înceteze schimbarea orei. În weekend vom da, din nou, ceasurile înainte

O parte dintre deputații europeni îndeamnă să se înceteze schimbarea orei. În weekend vom da, din nou, ceasurile înainte
Publicat: 26/03/2021, 14:09
Actualizat: 26/03/2021, 14:13

România va trece în curând la ora de vară. În noaptea de 27 spre 28 martie vom da, din nou, ceasurile înainte. Ora de vară se aplică în fiecare an, în ultima duminică din martie, când ora 3.00 devine ora 4.00. Astfel, 28 martie 2021 va fi cea mai scurtă zi a anului, având teoretic 23 de ore.

O parte dintre deputații europeni îndeamnă să se înceteze schimbarea orei

Deputații din Comisia TRAN îndeamnă să se înceteze schimbarea ceasului. Un europarlamentar irlandez solicită claritate asupra planurilor Europei de a elimina schimbările sezoniere ale ceasului.

Irlanda a optat pentru a nu accepta propunerile de oprire a modificărilor ceasului din cauza îngrijorărilor legate de existența a două fusuri orare diferite pe insula Irlanda.

Cu toate acestea, într-o consultare online a Comisiei Europene, mai mult de 80% dintre participanți și-au exprimat sprijinul pentru abolirea schimbării sezoniere a ceasului.

Potrivit europarlamentarului irlandez Deirdre Clune, avantajele eliminării schimbării includ rezultate îmbunătățite pentru siguranța rutieră și beneficii economice.

Înaintea unei alte schimbări orare sezoniere, transportul depinde ca deputații europeni să îndrepte țările UE să-și accelereze munca și să răspundă cererii cetățenilor de a pune capăt schimbării ceasului, potrivit unui comunicat emis de Parlamentul European.

S&D: Opriți alternarea orei de vară și de iarnă. Statele membre se adaptează voinței cetățenilor

Socialiștii și democrații din Parlamentul European solicită statelor membre să răspundă cererii cetățenilor de a pune capăt alternanței de vară-iarnă.

Johan Danielsson, coordonator S&D în comisia de transport și raportor al Parlamentului European, a declarat:

„Este important ca UE să asculte cererile cetățenilor de a abandona practica schimbărilor de ceas sezoniere. 4,6 milioane de persoane au răspuns la consultarea pe această temă.

Se estimează că 20% din populație suferă de probleme fizice sau psihice din cauza schimbării orei. Acestea aparțin adesea unor grupuri deosebit de vulnerabile din societate, cum ar fi copiii, vârstnicii și bolnavii cronici.

Sper din toată inima că țările UE să se adune cât mai repede în jurul unei mese pentru a ajunge la un acord privind oprirea schimbării orelor în UE, fără alte întârzieri”.

Ceasurile urmează să meargă înainte o oră în acest weekend pentru ceea ce ar putea fi ultima dată.

Marea Britanie „este puțin probabil” să urmeze UE pentru eliminarea orei de vară

Boris Johnson a declarat că este „puțin probabil” să urmeze Uniunea Europeană în mișcarea de a renunța la schimbările de ceas de două ori pe an, dând naștere orei de vară britanice (BST).

În martie 2019, Parlamentul European a votat cu 410 împotriva 192 în favoarea încetării practicii schimbărilor de timp sezoniere.

Comisia Europeană a declarat în 2018 că, pe baza rezultatelor unui sondaj la nivelul UE, modificările anuale de timp din fiecare martie și octombrie vor fi anulate.

La acea vreme, Comisia a propus ca fiecare țară UE să anunțe formal până în aprilie 2019 dacă intenționează să aplice vara sau iarna permanent.

Cu toate acestea, acest lucru a fost depășit atunci când Parlamentul European a acceptat o propunere a Comisiei conform căreia schimbarea sistemului va intra în vigoare abia din 2021.

La rândul său, problema a scăpat de pe ordinea de zi, fără nicio inițiativă recentă nici din partea Comisiei, nici a Consiliului European, pe fondul faptului că instituțiile UE sunt preocupate de probleme mai mari, cum ar fi criza Covid-19.

Anul acesta, Parlamentul European a votat pentru eliminarea orei de vară până în 2021.

Cu toate acestea, acest lucru a fost pus în așteptare din cauza pandemiei coronavirusului.

Dacă va fi ratificat, încheierea orei de vară pentru UE ar putea însemna mai multe probleme legislative pentru negocierile dintre Marea Britanie și UE.

Ce țări schimbă ora?

Mai puțin de 40% dintre țările din întreaga lume aplică în prezent comutatoare pentru ora de vară.

A fost practicată inițial în peste 140 de țări.

Aproximativ 70 de țări schimbă orele în fiecare an, inclusiv:

 • Toate țările Uniunii Europene
 • Cea mai mare parte a Americii de Nord
 • Părți din America de Sud
 • Iran
 • Mexic
 • Argentina
 • Paraguay
 • Cuba
 • Haiti
 • Levantul
 • Noua Zeelanda
 • Părți din Australia.

Aducerea înainte și întoarcerea ceasurilor este o tradiție care a început cu mult timp în urmă, datând din 1916.

Practica a început după ce un constructor eduardian William Willett a sugerat în 1907 ideea orei de vară britanice într-o încercare de a-i opri pe britanici să piardă ore de lumină valoroase în timpul zilei.

El a publicat o broșură numită „The Waste of Daylight” pentru a inspira oamenii să se ridice din pat mai devreme schimbând ceasurile națiunii.

Cu toate acestea, ideea sa nu a fost introdusă în lege decât câțiva ani mai târziu, prin Legea orei de vară din 1916.

În fiecare martie, mai multe țări își schimbă ceasurile cu o oră.

Din punct de vedere istoric, acest lucru era important, deoarece oamenii nu aveau electricitate sau alte mijloace pentru a permite munca dincolo de orele zilei.

Prin urmare, era important să se profite din plin de toate orele de zi din timpul zilei.

Avantajul schimbării luminii zilei înainte și înapoi între serile de primăvară și dimineața de toamnă ar putea fi resimțit doar în țările înfometate de lumină din latitudinile nordice.

Cu toate acestea, în ultimii ani, a fost prezentată perspectiva de casare a sistemului.

Majoritatea țărilor islamice nu folosesc ora de vară, deoarece în timpul Ramadanului poate însemna că postul este întârziat până mai târziu.

În Maroc, ora de vară este suspendată în timpul postului.

Iranul folosește și ora de vară, dar nu o întrerupe în timpul Ramadanului.

Cea mai mare parte din Asia de Est și Africa nu utilizează ora de vară.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase