O uriașă baterie de apă, cea mai recentă inovație elevețiană în materie de energie regenerabilă, ar putea oferi stabilitate rețelei energetice pe întreg continentul european

O uriașă baterie de apă, cea mai recentă inovație elevețiană în materie de energie regenerabilă, ar putea oferi stabilitate rețelei energetice pe întreg continentul european
Sursa foto: CNN
Publicat: 02/08/2022, 15:21

Nant de Drance, o uriașă baterie de apă care poate nu doar să stocheze energie, ci și să o furnizeze mai departe, a fost dezvăluită de Eleveția. Este vorba despre o hidrocentrală cu acumulare prin pompare, care oferă aceeași capacitate de stocare a energiei ca 400.000 de baterii de mașini electrice.

Bateria de apă a început să funcționeze luna trecută și este cea mai recentă inovație în materie de energie regenerabilă a Elveției. Robert Gleitz, delegat al consiliului de administrație al Nant de Drance, a precizat că uzina, situată în Alpii Elvețieni, în cantonul Valais, este echipată cu turbine agile, reversibile, care oferă noi niveluri de flexibilitate.

Astfel, centrala poate trece de la stocare la furnizare de energie electrică, doar prin apăsarea unui comutator. Aproximativ 17 kilometri de tuneluri subterane au fost excavate prin Alpi, în timp ce cele șase turbine sunt depozitate la 600 de metri sub pământ, într-o cavernă uriașă de lungimea a două terenuri de fotbal.

Nant de Drance a reutilizat două rezervoare existente, ridicându-l pe cel superior cu 21,5 metri, pentru a-i dubla capacitatea. În prezent, bateria are mai multă apă decât 6.500 de piscine de dimensiuni olimpice, construcția proiectului masiv durând 14 ani.

Robert Gleitz este de părere că proiectul de două miliarde de dolari ar putea juca un rol vital în stabilizarea rețelei de electricitate a Europei, pe măsură ce continentul trece la energie regenerabilă, fiind una dintre cele mai mari facilități de acest gen. Potrivit delegatului, Nant de Drance returnează în rețea aproximativ 80% din energia electrică pe care o primește și stochează aproximativ 20 de ore de energie de rezervă.

Hidrocentralele cu acumulare prin pompare, care există de peste un secol, sunt deosebit de importante pentru energia regenerabilă, deoarece energia eoliană și cea solară se bazează în mare măsură pe vreme și nu oferă o sursă de energie constantă. „Putem lua energie (de la rețea) când este prea multă și o putem genera din nou când este nevoie”, a afirmat Gleitz.

Pascal Radue, CEO al GE Renewable Energy Hydro, care a furnizat echipamente pentru instalație, a precizat că Nant de Drance folosește pompe-turbine cu viteză variabilă, care ajută la stabilizarea rețelei electrice. „Cu o turbină cu viteză fixă, trebuie să aștepți până când centrala funcționează exact la viteza potrivită pentru a fi sincronizată cu rețeaua”, spune Radue.

De asemenea, directorul GE Renewable Energy Hydro a menționat că acest lucru irosește timp și energie. Mai mult, turbinele cu viteză variabilă furnizează imediat energie electrică rețelei, astfel încât există mai puțin risc de întrerupere a furnizării.

În mare parte, hidrocentrale cu pompare „cu curgere deschisă”, care sunt construite pe sisteme fluviale și necesită construcția de baraje, au perturbat fauna sălbatică și au deteriorat ecosistemele. În Elveția, unde a fost construită prima hidrocentrală cu acumulare prin pompare în 1890, aproape jumătate din lungimile totale ale râurilor au fost modificate artificial.

Andrew Blakers, profesor de inginerie la Universitatea Națională din Australia, susține că proiectele moderne, precum Nant de Drance, favorizează sistemele în buclă închisă și nu afectează sistemele fluviale. „Era construcției de baraje este aproape de final”, spune Blakers, adăugând că aceste centrale electrice cu buclă închisă ocupă un spațiu relativ mic, având în vedere securitatea energetică pe care o oferă.

Profesorul estimează că ar fi nevoie de aproximativ doi kilometri pătrați de teren inundat pentru a alimenta un oraș cu un milion de locuitori, timp de 24 de ore. De asemenea, acesta a adăugat că hidroenergia cu acumulare prin pompare oferă una dintre soluțiile de stocare a energiei cu cea mai mare eficiență disponibile în prezent.

Rebecca Ellis, manager de politici energetice la Asociația Internațională a Hidroenergiei, afirmă că Elveția ar putea oferi stabilitate rețelei energetice de pe tot continentul, fiind situată în inima geografică a Europei. Potrivit lui Ellis, Nant de Drance a crescut capacitatea energetică instalată a Elveției cu 33%, iar acest lucru „demonstrează leadershipul Elveției” în tranziția către surse regenerabile, potrivit CNN.

Cu toate acestea, Robert Gleitz avertizează că, în prezent, reglementările reprezintă o barieră, în contexul în care țara nu este membră a Uniunii Europene. „Regulile pieței nu sunt ușoare. Trebuie să avem acorduri mai strânse cu UE”, spune Gleitz.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Răspuns final pentru Simona Halep. Se decide totul pe 5 iulie
Doliu la Hollywood. A murit un actor faimos din „Titanic” și „Stăpânul Inelelor”
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ