Oamenii de știință au descoperit că liliecii care locuiau în Cambodgia în 2010 purtau un agent patogen „aproape identic” cu virusul COVID-19

Oamenii de știință au descoperit că liliecii care locuiau în Cambodgia în 2010 purtau un agent patogen „aproape identic” cu virusul COVID-19
Publicat: 29/01/2021, 00:18
Actualizat: 06/04/2021, 14:34

Liliecii care locuiau într-o peșteră cambodgiană în 2010 purtau un agent patogen „aproape identic” cu virusul care provoacă COVID-19, au descoperit oamenii de știință.

Liliecii care locuiau într-o peșteră cambodgiană în 2010 purtau  viruși „aproape identici” cu cel care provoacă COVID-19 

Probele pe care oamenii de știință le-au testat au fost depozitate într-un congelator la Institutul Pasteur din Phnom Penh, Cambodgia, din decembrie 2010, în urma unui studiu realizat de Muzeul de Istorie Naturală din Paris și mandatat de UNESCO.

Prin secvențierea eșantioanelor de la 430 de lilieci adunați cu mai bine de un deceniu în urmă, au descoperit viruși „aproape identici” cu cel care provoacă COVID-19 la doi lilieci Rhinolophus shameli, de altfel cunoscuți ca lilieci de potcoavă ai lui Shemal, care se găsesc în Cambodgia, Laos, Myanmar , Thailanda și Vietnam.

Într-un raport publicat săptămâna aceasta, care nu a fost încă evaluat de către colegi, grupul a declarat că liliecii au împărtășit 92,6% din aceeași identitate cu SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19.

Liliecii locuiseră într-o peșteră din provincia Steung Treng din nord-estul Cambodgiei, care se învecinează cu Laos.

Cercetătorii și-au marcat descoperirea în noiembrie, dar nu au secvențiat încă genomul pentru a vedea cât de apropiată era cu de virusul care provoacă COVID-19.

În această săptămână, aceștia au declarat că descoperirile lor ar putea fi cruciale pentru a descoperi de unde provine virusul, în timp ce supravegherea ulterioară a liliecilor și a altor animale sălbatice din regiune ar putea însemna că lumea este mai bine pregătită pentru următoarea pandemie.

Mai multe secțiuni ale genomului liliecilor „sunt genetic mai apropiate de SARS-CoV-2 decât oricare alt virus descoperit până în prezent”, au scris cercetătorii.

Anul trecut, oamenii de știință din Yunnan, China, au descoperit viruși într-un eșantion de lilieci cu potcoavă din 2013 și un altul din 2019, care aveau legătură cu 96,2%.

Doi viruși strâns legați de SARS-CoV-2 au fost, de asemenea, găsiți în februarie anul trecut în pangolinii Sunda din Malaezia care au fost introduși în  în sudul Chinei.

Asia de Sud-Est, și nu doar China, „poate reprezenta un domeniu cheie de luat în considerare în căutarea continuă a originilor SARS-CoV-2

Oamenii de știință ai Institutului Pasteur, finanțați de guvernele SUA și Franța, au declarat că descoperirea lor „indică faptul că virusurile legate de SARS-CoV-2 au o distribuție geografică mult mai largă decât s-a înțeles anterior și probabil circulă prin mai multe specii de Rhinolophus”.

Anchetatorii Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) se află în prezent la Wuhan, China, pentru a determina exact unde și cum a început pandemia după ce virusul a apărut acolo la sfârșitul anului 2019.

Oamenii de știință ai Institutului Pasteur au spus că Asia de Sud-Est, și nu doar China, „poate reprezenta un domeniu cheie de luat în considerare în căutarea continuă a originilor SARS-CoV-2 și, cu siguranță, în eforturile mai largi de supraveghere a coronavirusului”.

Aceștia au adăugat că regiunea găzduiește o mare diversitate de animale sălbatice și că există „comerț extins și contactul uman cu gazdele sălbatice ale coronavirusurilor asemănătoare SARS”.

De asemenea, regiunea suferă „schimbări dramatice de utilizare a terenului … care poate crește contactele dintre lilieci și oameni”.

„Supravegherea continuă a liliecilor și a altor animale sălbatice cheie din Asia de Sud-Est este deci crucială, nu numai pentru a găsi rezervorul SARS-CoV-2, ci și pentru a fi mai bine pregătiți pentru următoarea pandemie”, au concluzionat aceștia.

ŞOC | Scene incredibile într-un club de noapte. Bătută şi violată de o vedetă aflată...
Ce i-a făcut Niculina Stoican lui Petrică Măţu Stoian, chiar înainte să moară? 'Băiatul' cântăreţului...
Scandal monstru la Survivor România 2022! Faimoșii s-au înjurat ca la ușa cortului: bodyguardul lui...
Zone erogene ale bărbaților care produc plăceri uriașe
Bombă în miez de noapte: negocierile dintre Loți Boloni și FRF au picat! Antrenorul a...
Omicron, tulpină dominantă în România. Noua variantă a acaparat marile oraşe: 96% în Cluj, 72%...
O bancă din România vinde un VW Passat. Pare chilipir dar are o mare problemă
BANCUL ZILEI – Pofte vinovate în miez de noapte: “Dragă, așa aș vrea să fac...
CEO-ul Pfizer: Virusul va persista ani de zile, dar acesta ar putea fi ultimul val...
Ce i-a făcut Niculina Stoican lui Petrică Măţu Stoian, chiar înainte să moară? 'Băiatul' cântăreţului...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
BĂTAIE în toată regula la o SALĂ de FITNESS!
Ţara devenită paradis pentru pensionare. O „mamaie” a avut 15 iubiţi tineri în 7 ani:...
Răsturnare șocantă de situație în cazul Raisei, fetița ucisă pe trecere de mașina poliţiei. Ce...
S-a anunțat marele cutremur! Când va fi seismul de peste 7 grade în România
Începe războiul? Rușii lansează o undă de șoc la frontiera cu Ucraina. Mișcări masive de...
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Ce înseamnă acest simbol pe care îl vedem tot mai des pe maşini. Aproape nimeni...