Joia Mare este cunoscută drept Joia Neagră și este una dintre cele mai speciale zile din Săptămâna Patimilor. Acesta este momentul în care, în biserică se amintesc de patru evenimente importante din viața lui Hristos și ziua în care se respectă cele mai multe tradiții vechi. Ce e interzis să faci în Joia Mare.
În Joia Mare, credincioșii fac ultimele pregătiri pentru marele praznic al Învierii Domnului. Acum se vopsesc ouăle, iar în biserică se organizează Denia celor 12 Evanghelii, o slujbă în care se citesc pasaje despre patimile lui Iisus.
Joia Mare este ziua închinată celor patru evenimente importante din viața lui Iisus, și anume: Sfânta spălare a picioarelor ucenicilor, Cina cea de Taină, Rugăciunea mai presus de fire și vânzarea domnului, începutul Patimilor.
Aceasta este ziua în care Iisus, alături de ucenici, a luat masa pentru a celebra Paștele evreiesc. Cu această ocazie, El le spală picioarele celor 12 apostoli și le spune că unul dintre ei l-a vândut.
La Cina cea de Taină, Iisus instituie Sfânta Taină a Împărtășaniei, de unde și spune că pâinea este parte din trupul Lui, iar vinul este sângele Lui. După Cina cea de Taină, Iisus merge în Grădina Ghetsimani să se roage, iar de acolo este ridicat de farisei și dus, în final, în fața lui Pilat.
Joia Mare este și ultima zi în care se pomenesc morții. Astăzi, femeile merg la biserică și impart pachete cu mâncare de post, printre care colaci, vin, miere și fructe.
Conform tradițiilor străvechi, în noaptea de dinainte de Joia Mare sau în dimineața zilei se deschid mormintele, iar sufletele morților se duc la casele lor. Oamenii obișnuiesc să aprindă focuri în curte, în fața casei sau în cimitire.
Totodată, Joia Mare este și ziua în care se vopsesc ouăle pentru masa de Paște. Culoarea roșie este cel mai des folosită deoarece culoarea roșie reprezintă sângele Mântuitorului care a fost răstignit pe cruce pentru mântuirea lumii.
Conform tradițiilor, ouăle vopsite în Joia Mare se mânâncă de Paște, iar coaja lor se îngroapă în pământul pășunilor pentru a apăra animalele curții de boli. Tot acum se fac cele mai importante aluaturi pentru pască și cozonaci.
În Joia Mare, credincioșii merg la spovedanie. Oamenii merg seara la biserică, iar preotul citește pasaje din Denia celor 12 Evanghelii. Tot în Joia Mare se ține post din prima parte a zilei și până seara. Se ține post cu mâncare uscată, iar la biserici nu se mai trag clopotele, ci doar se bate toaca.
În Joia Mare nu se mai spală haine, iar femeile nu au voie să coase. Nu se doarme la prânz, deoarece, potrivit superstițiilor, cine va dormi va fi leneș tot anul. În Joia Mare nu este permis să îți saluți prietenii printr-un sărut, iar asta pentru că Joia a fost „Sărutul lui Iuda” din grădina Ghetsimani. Gestul sărutului, potrivit superstițiilor, este tradus prin trădare. „Sărutul lui Iuda„ a devenit o expresie des folosită și în zilele noastre, în contextul în care se vorbește despre o trădare din partea unei persoane.
CITEȘTE ȘI: