Octavian Jurma: „Probabilitatea ca Omicron sa ajungă în România cu ocazia sărbătorilor este de 100%”

Octavian Jurma: „Probabilitatea ca Omicron sa ajungă în România cu ocazia sărbătorilor este de 100%”
ECDC: Riscul ca varianta Omicron să se răspândească în Europa este „de la ridicat la foarte ridicat” Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 29/11/2021, 09:45

Cercetătorul Octavian Jurma este de părere că tulpina Omicron va ajunge cu siguranță în România, în luna decembrie, de Sărbători. Varianta B.1.1.529, cunoscută și sub denumirile de clada 21K sau Omicron, a speriat comunitatea medicală mai mult decât varianta Delta la apariția sa, a scris Jurma pe Facebook. Astfel, acum „asistăm la o mobilizare intensă a guvernelor din aproape toate țările lumii pentru a face față acestei noi emenintari.”

Mai jos, analiza cercetătorului:

„În doar o săptămâna, B.1.1.529 a trecut din anonimatul sutelor de variante cu mutații numeroase, la varianta sub monitorizare (VUM sau VBM) și apoi direct la VOC (varianta care produce îngrijorare), primind propriul sau nume oficial, Omicron.
Dincolo de VOC mai avem un singur nivel de clasificare a pericolului unei variante, VOHC (Variant of high consequence sau varianta cu înalte cosecinte) și Omicron este investigată în regim de urgență pentru a vedea dacă are o astfel de variantă.

Cu toate acestea, așa cum se vede din graficul din imaginea atașată, numărul de cazuri este încă așa de mic, încât Africa de Sud era pe lista verde în România până la decizia UE de a o ridica.

Sursă foto: facebook/Octavian Jurma

De ce atâta îngrijorare față de varinata B.1.1.529? Motivele sunt în primul rând statistice și apoi teoretice.

Din fericire nu avem în acest moment motive de îngrijorarea clinică (formă mai grave de boală, ocolirea protecției individuale după vaccin sau după boală, etc).

O să ne uităm la motivele statistice în acest articol.

Prima apariție în baza de date GISAID provine din Botswana în 9 noiembrie 2021 și a fost remarcată doar când a început să producă un nou val în Africa de Sud, într-o regiune devastată de valul Delta și aflată încă sub dominantă Delta.

Aici se află și primul motiv major de îngrijorare. Omicron reușește aparent să producă un nou val epidemic la mai puțîn de 2 luni după ce Delta a lăsat în urmă o populație cu un procent foarte mare de imunizare prin infectare (Africa de Sud are o rată de vaccinare de 35%).

Faptul că Omicron (B.1.1.529) reușește să depasesca cu atât ușurință imunitatea dobândită după infectarea cu Delta, a declanșat multiple semnale de alarmă.

Al doilea motiv de îngrijorare este viteza cu care Omicorn a dobândit dominantă față de Delta în secventierile făcute în Africa de Sud. În doar 2 săptămâni a ajuns de la 0 la 75% și probabil că a ajuns deja la 100% din noile secvențieri.

Aici trebuie menționat că secvențierile sunt că o lanternă în țările care secevențiaza un procent mic din probele colectate pentru teste (cum este și România). Contează așadar ce cauți și mai ales cum cauți, dacă vrei să descoperi cauzele unor anomalii statistice (cum este debutul prematur al unui nou val sau focar).

Cercetătorii din Africa de Sud au procedat corect și s-au concentrat pe regiunea în care valul Omicron a debutat. Prin urmare există un bias (înclinație) puternic către B.1.1.529 în secvențierile din ultimele 2 săptămâni.

E păcat că țară lor pare să fie pedepsită pentru așa și sper că testarea RT-PCR înainte și după zbor să înlocuiască cât mai rapid izolarea acestei țări, ca să nu inducă o reținere în raportarea datelor. Vă dați seama cât de transparent ar fi guvernul României dacă o asemenea variantă ar apare în România.

De altfel raportul săptămânal privind VOC al CNSCBT a devenit așa de rudimentar încât B.1.1.529 nici nu s-ar raporta în România dacă nu ar fi fost clasificată VOC de OMS.

Tot la capitolul statistică, România este are un profil epidemiologic foartea asemănător cu Africa de Sud. Avem o rată mică de vaccinare și o rată uriașă de infectare după un val Delta devastator.

Probabilitatea ca Omicorn să ajungă în România cu oacazia sărbătorilor este de 100% și va fi identificată prin secvențiere probabil în luna decembrie, cel târziu în luna ianuarie.

Încă este prea devreme să spunem dacă Omicron este suficient de robustă pentru a produce un nou val pandemic în țările din Europa, însă debutul sau fulminant pe radarul COVID-19 într-un spațiu aflat încă sub supremația Delta justifică pe deplin îngrijorarea și măsurile luate până acum.

Dacă însă Omicron va confirma aceste îngrijorări, este foarte probabil că valul 5 va fi produs de o nouă tuplină, așa cum ne așteptăm și că va fi valul Omicron, așa cum nimeni nu putea anticipa.

În fine, statistica din Africa de Sud ne spune de asemenea că Omicron se răspândește rapid într-o țară în care majoritatea populației a trecut prin boală fără protecție vaccinală. Nu știm cum se comportă Omnicron într-o populație înalt vaccinată, însă știm sigur că România are un profil african nu european în privința vaccinării și a gestionării pandemiei.

Așadar pentru România este o certitudine că Omicorn este o amenințare foarte serioasă pentru cei nevaccinați și o amenințare încă necunoscută pentru cei vaccinați.

Având în vedere că cei trecuți prin boală dobândesc o imnitate premium față de COVID-19, Omicron este un motiv suplimentar să ne vaccinăm dacă am trecut prin boală și să ne facem boosterul dacă ne-am vaccinat.

Prin vaccinare putem transform catastrofa din valul 4 într-un triumf în față valului 5.”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Anunț despre CARNEA DE PUI din magazine. Producătorii au spus care este ADEVĂRUL, de fapt
Teo Trandafir renunță. Greu își mai găsește locul
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația