Prima pagină » Actualitate » Oltenii sărbătoresc lăsatul Secului la foc și ceaunul cu gogoși

Oltenii sărbătoresc lăsatul Secului la foc și ceaunul cu gogoși

Oltenii sărbătoresc lăsatul Secului la foc și ceaunul cu gogoși

O tradiție veche este păstrată de localnicii din satul Busu, județul Dolj. În fiecare an, de Lăsatul Secului de Brânză, imediat după ce se lasă întunericul, oamenii aprind focurile și se strâng în jurul acestora.

Aceste focuri simbolizează dragostea, purificarea, curățirea de relele din iarna care tocmai a trecut și vestesc sosirea unei primăveri lipsite de greutăți și îmbelșugate.

Este ultima „duminică de dulce” în care se mai mănâncă brânză și ouă.

Gospodinele satului au frământat gogoși lângă foc și le-au copt în ceaun, în untură, așa cum făceau bunicile pe vremuri. Nu au lipsit nici  plăcintele cu brânză și mălaiul împliemat, un preparat pe care femeile din zonă îl pregătesc din cele mai vechi timpuri la evenimentele importante.

Sărbătoarea focurilor de lăsatul postului aduce împreună localnicii. Zeci de oameni s-au strâns în jurul focului, au spus povești și s-au bucurat de mulțimea de bunătăți tradiționale. Au încins hore și au petrecut până după miezul nopții.

Lăsatul Secului de Brânză este o sărbătoare care marchează ultima zi când se mai poate mânca de dulce înainte de începerea unuia dintre cele mai mari posturi, postul Paștelui.

Localnicii din satul Busu nu au lăsat să se piardă tradițiile și încearcă să le transmită mai departe tinerelor generații. Așa cum se obișnuia în urmă cu mai multe secole la lăsatul postului a avut loc și „Strigarea peste sat”, un obicei al tinerilor, unde se strigă, în special, fetele de măritat.

Jurnalist de eveniment și investigatii, generatia presei anilor 2000. Licențiată în Comunicare Socială și Relații Publice la SNSPA, a devenit cunoscută în lumea media în presa locală din Bănie, ... vezi toate articolele