OMS avertizează țările să nu respingă vaccinul anti-Covid AstraZeneca: „Este mult prea devreme pentru a renunța la acest vaccin”

OMS avertizează țările să nu respingă vaccinul anti-Covid AstraZeneca: „Este mult prea devreme pentru a renunța la acest vaccin”
Publicat: 09/02/2021, 08:33
Actualizat: 06/04/2021, 14:34

Vaccinul AstraZeneca este în prezent o parte vitală a Covax, care a fost creat pentru a procura vaccinuri Covid-19 și pentru a asigura distribuția echitabilă a acestora în întreaga lume. Organizația Mondială a Sănătății și partenerii săi din Covax au avertizat luni împotriva eliminării vaccinului produs de AstraZeneca după mai multe eșecuri, insistând că acesta rămâne un instrument important, care salvează viețile.

Vaccinul AstraZeneca este în prezent o parte vitală a Covax, care a fost creat pentru a procura vaccinuri Covid-19 și pentru a asigura distribuția echitabilă a acestora în întreaga lume.

Acesta reprezintă aproape toate cele 337,2 milioane de doze de vaccin pe care Covax le pregătește să fie transportate către aproximativ 145 de țări în prima jumătate a anului, odată ce primește autorizația OMS, săptămâna viitoare.

„Este mult prea devreme pentru a renunța la acest vaccin”

„Este mult prea devreme pentru a renunța la acest vaccin”, a spus Richard Hatchett, care conduce Coaliția pentru Inovații în Pregătirea Epidemică (CEPI).

„Este absolut crucial să folosim instrumentele pe care le avem cât mai eficient posibil”, a spus el, vorbind în cadrul unei reuniuni periodice a OMS cu privire la pandemia de coronavirus.

Vaccinul a întâmpinat mai multe eșecuri

Autoritățile de reglementare din mai multe țări europene au refuzat să autorizeze vaccinul pentru utilizarea în rândul persoanelor cu vârsta peste 65 de ani – de departe cea mai vulnerabilă grupă de vârstă pentru boala Covid-19, formă gravă – din cauza lipsei datelor care dovedesc eficacitatea acestuia în rândul persoanelor în vârstă.

Și Africa de Sud a declarat duminică că va suspenda începerea vaccinărilor sale Covid-19 cu vaccinul produs de  AstraZeneca, după ce un studiu a arătat că acesta nu a reușit să prevină cazurile ușoare și moderate ale variantei de virus care a apărut.

Șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că concluziile studiului sunt „în mod clar legate de știri”.

El a subliniat însă că au existat „câteva avertismente importante”, indicând în special dimensiunea redusă a studiului, cu doar 2.000 de participanți, cerând mai multe cercetări.

Alți experți ai OMS au subliniat, de asemenea, că intervalul utilizat între cele două doze de vaccin din studiu a fost de doar o lună – mult mai scurt decât ceea ce s-a considerat a fi optim pentru a spori eficacitatea acestuia.

Șeful OMS al vaccinurilor, Kate O’Brien, a indicat alte studii care arată că vaccinul ar putea avea un „impact semnificativ împotriva bolilor severe”, inclusiv cu varianta B.1.351 a virusului SARS-CoV-2, detectată pentru prima dată în Africa de Sud.

Grupul consultativ strategic (SAGE), format din 15 membri, urmează să își pronunțe verdictul la sfârșitul acestei săptămâni.

Cu toate acestea, O’Brien a declarat că experții și-au exprimat „o viziune foarte pozitivă cu privire la continuarea utilizării vaccinului, inclusiv în condițiile în care circulă alte variante”.

În același timp, el a subliniat necesitatea continuării monitorizării tuturor vaccinurilor Covid și, eventual, a adaptării acestora pentru a lupta mai bine cu noile variante „dacă se constată că sunt necesare din punct de vedere științific”.

Primele doze de vaccin anti-COVID de la AstraZeneca au intrat în România, pe la Vama Nădlac. Cele 81.600 de doze de vaccin vor fi depozitate  la Institutul Cantacuzino din București.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ce sport practică fiica lui Corduneanu? Elisa îi calcă pe urme, deși are 12 ani
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Viorica de la Clejani este în doliu: Mereu mi-a fost frică, parcă a presimțit...
Alex Ciucu, surprins cu amanta în plin proces de divorț. Ar fi ținut-o ascunsă timp...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
O nouă specie de dinozauri este printre cele mai mici descoperite vreodată