Război Israel-Hamas, ziua 109: „Israelul distruge sistemul alimentar din Gaza”, susține ONU / 21 de soldați israelieni uciși în sudul Fâșiei Gaza

Război Israel-Hamas, ziua 109: „Israelul distruge sistemul alimentar din Gaza”, susține ONU / 21 de soldați israelieni uciși în sudul Fâșiei Gaza
Război în Gaza / Sursa foto: Profimedia
Publicat: 23/01/2024, 09:09
Actualizat: 23/01/2024, 13:43
13:42

Iohannis, despre conflictul din Gaza: Singura soluție valabilă rămâne cea cu două state

Este nevoie de o soluție politică pe termen lung, care să conducă la o pace justă, iar singura variantă viabilă rămâne soluția celor două state, spune Klaus Iohannis despre conflictul din Fâșia Gaza.

„În ceea ce privește evoluțiile din Orientul Mijlociu, am condamnat ferm atacul Hamas, din primul moment deja, și am pledat, totodată, pentru respectarea strictă a dreptului internațional, inclusiv a dreptului internațional umanitar, acordând ajutor umanitar civililor din Gaza. Este clar, după aceste luni de conflict deschis, că este nevoie de o soluție politică pe termen lung, care să conducă la o pace justă, iar singura variantă viabilă rămâne soluția celor două state, cu respectarea atât a aspirațiilor legitime ale poporului palestinian, cât și a dreptului la securitate al Statului Israel”, spune Klaus Iohannis la întâlnirea anuală cu șefii misiunilor diplomatice acreditați în România, citat de Mediafax.

În contextul conflictului din Fâșia Gaza, adaugă el, România a desfășurat și o operațiune foarte dificilă de oferire de asistență și sprijin pentru cetățenii români de acolo.

„Adresez și cu acest prilej mulțumiri autorităților române implicate în operațiunea de evacuare a cetățenilor români afectați, precum și partenerilor din Israel, Egipt, Qatar și Iordania pentru sprijinul oferit”, încheie Iohannis.

11:43

Premierul Netanyahu, după ce 21 de soldați IDF au fost uciși de HAMAS: „Israelul nu va înceta să lupte până la victoria absolută”

Premierul israelian a transmis că deplânge moartea celor 21 de soldați IDF și dorește „să întărească familiile dragi ale eroicilor războinici căzuți pe câmpul de luptă”.

Israelul „nu va înceta să lupte până la victoria absolută”, a spus premierul Benjamin Netanyahu.

Articolul integral AICI.

09:30

21 de soldați IDF au fost UCIȘI după ce Hamas a distrus două clădiri în Gaza. Președintele Israelului: „O dimineață insuportabil de grea”

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au anunțat că 21 de soldați au fost uciși după ce gruparea islamistă Hamas a provocat prăbușirea a două clădiri în Fâșia Gaza.

Isaac Herzog, președintele Israelului, a transmis pe X că este o „dimineață insuportabil de grea”

CITEȘTE CONTINUAREA ȘTIRII AICI…

08:51

Statele Unite cer Israelului să protejeze persoanele nevinovate, după ce forţele iau cu asalt un spital din Gaza

Statele Unite au cerut luni Israelului să protejeze persoanele nevinovate din spitale, personalul medical şi pacienţii, în timp ce forţele israeliene au luat cu asalt un spital şi au asediat un altul în timp ce înaintau în vestul oraşului Khan Younis din Gaza, relatează Reuters.

Locuitorii au declarat că bombardamentul din aer, de pe uscat şi de pe mare a fost cel mai intens în sudul Gaza de la începutul războiului, în octombrie. Trupele au pătruns pentru prima dată în districtul Al-Mawasi, în apropiere de coasta mediteraneană, la vest de Khan Younis, principalul oraş din sudul Gaza. Acolo, au luat cu asalt spitalul Al-Khair şi au arestat personalul medical, a declarat pentru Reuters purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii din Gaza, Ashraf al Qidra, conform News.ro.

Israelul nu a transmis niciun cuvânt despre situaţia de la spital, iar biroul purtătorului de cuvânt al armatei nu a făcut niciun comentariu.

Armata a declarat ulterior că trei soldaţi israelieni au fost ucişi luni în sudul Gaza. Qidra a declarat că cel puţin 50 de persoane au fost ucise duminică seară în Khan Younis, în timp ce asediile la unităţile medicale au însemnat că zeci de morţi şi răniţi nu au fost la îndemâna salvatorilor.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a declarat luni că Israelul are dreptul de a se apăra, dar a adăugat: „Ne aşteptăm ca ei să facă acest lucru în conformitate cu dreptul internaţional şi să protejeze cât mai mult posibil oamenii nevinovaţi din spitale, personalul medical şi pacienţii.”

Israelul spune că luptătorii Hamas operează în spitale şi în jurul acestora, ceea ce Hamas şi personalul medical neagă. Israelul a lansat săptămâna trecută o ofensivă pentru a captura Khan Younis, despre care spune acum că este principalul cartier general al militanţilor Hamas responsabili pentru atacurile din 7 octombrie asupra sudului Israelului, care au ucis 1.200 de persoane, potrivit bilanţului israelian. Israelul a jurat să elimine Hamas, mişcarea islamistă palestiniană care conduce Gaza şi care a jurat să distrugă Israelul.

„Israelul distruge sistemul alimentar din Gaza”, afirmă raportorul special al ONU

Raportorul special al ONU pentru dreptul la hrană, Michael Fakhri, a afirmat că Israelul distruge sistemul alimentar din Gaza, într-o postare pe X, luni, potrivit CNN.

„Este fără precedent să faci o întreagă populaţie civilă să fie înfometată atât de complet & rapid. Israelul distruge sistemul alimentar din Gaza. Israelul impune în mod intenţionat o rată ridicată de boală, malnutriţie prelungită, deshidratare + înfometare prin distrugerea infrastructurii civile”, a declarat Fakhri, citat de News.ro.

Asediul israelian din Gaza a devastat zone întinse din teritoriu, a diminuat rezervele de alimente, combustibil şi apă şi a zdrobit sistemul medical al enclavei.

Peste 1,9 milioane de palestinieni au fost strămutaţi cu forţa, mulţi de mai multe ori, potrivit agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Crima din Crângaşi, produsă din cauza unui Like dat pe Facebook. Victima încercase să îşi...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Un bărbat a atacat cu un cuțit mai mulți oameni, în plină stradă! Unde s-a...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
Rămâi pe loc fără PERMIS. Legea nouă care intră în vigoare în România
Simona Halep a vorbit despre relația cu Patrick Mouratoglou: Am avut încredere
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
Valurile de căldură au cauzat 150.000 de morți pe an în lume, între 1990 și...
×