„Ora de știut”, un proiect inovator pentru promovarea științelor în județul Ilfov (P)

„Ora de știut”, un proiect inovator pentru promovarea științelor în județul Ilfov (P)
Publicat: 06/05/2023, 11:22

Anul 2023 va aduce noi provocări la „Ora de știut”: îmbunătățirea constantă a platformei www.oradestiut.ro – un instrument IT prin care elevii pot accesa informația existentă și pot participa la diverse cursuri online, planificarea de activități cu și pentru elevi și profesori – expoziții, concursuri, formare și, de asemenea, organizarea de întâlniri în școlile județului Ilfov pentru a atrage cât mai multe unități de învățământ în acest proiect original, desfășurat la nivel județean.

Ce este „Ora de știut”? O disciplină opțională de tip integrat, o construcție curriculară care are rolul de a stârni, de crea întrebări, de a genera atitudini pozitive, de a dezvolta motivația interioară a elevilor pentru învățare și a curiozității acestora pentru cunoașterea științifică.

Scopul proiectului este creșterea atractivității domeniilor STEM (știință, tehnologie, inginerie şi matematică), a științelor vieții și ale pământului, în rândul elevilor din județul Ilfov, nu doar prin dezvoltarea și promovarea unei programe de curs opțional integrat, dar și printr-o serie de resurse ce vin în întâmpinarea participanților la ora de științe.

Proiectul reprezintă un demers educațional unic, în continuă dinamică, care intenționează să le trezească elevilor imaginația și curiozitatea de a descoperi cum pot aplica metodele științifice în viața de zi cu zi, contribuind astfel la adaptarea tinerilor la realitățile actuale și determinându-i să dezvolte modele de gândire cu ajutorul celor mai recente tendințe digitale.

Utilizând resursele educaționale din județul Ilfov pentru a veni în întâmpinarea nevoii elevilor de a-și însuși competențe-cheie precum cele științifice, tehnologice și digitale, disciplina opțională „Ora de știut” a fost elaborată de un comitet de profesori sub coordonarea Inspectoratului Școlar Județean Ilfov, ca parte a programei școlare la decizia școlii, care beneficiază și de suportul cercetătorilor platformei Măgurele. Parteneriatul cu Asociația MSP înseamnă aplicații practice, resurse didactice moderne, înseamnă contactul cu mediul științific românesc, cu cercetători și antreprenori ce pot deveni modelele de care copiii au nevoie.

Proiectul a fost realizat în conformitate cu prevederile Ordinului Ministerului Educației nr. 3238/2021 pentru aprobarea Metodologiei privind dezvoltarea curriculumului la decizia școlii, se adresează învățământului gimnazial, are o durata de o oră pe săptămână și a fost implementat cu succes în județul Ilfov în anul școlar 2022-2023.

Câteva dintre tematicile pe care proiectul le abordează sunt: Energia: surse și resurse, Gestionarea surselor de apă, Meseriile viitorului, Case inteligente, Cercetarea științifică românească. Platforma Măgurele, Roboții și inteligența artificială, Resursele extraterestre, Alternative pentru o altă casă, Planeta Marte, Explorarea Lunii, Programele spațiale, Agricultura viitorului, Poluarea cu mase plastice, Criza COVID – o analiză științifică, Provocările mediului înconjurător, Gravitația, Misterul evoluției unor civilizații, Speologia, Extincțiile – repere importante în evoluția vieții.

Elevii care parcurg această disciplină opțională învăță să selecteze și să interpreteze corect informațiile din mass-media și online, să utilizeze terminologia științifică pentru dezvoltarea unei percepții corecte asupra societății contemporane și să se adapteze la noi contexte de mediu înconjurător, dar și social-profesionale, prin corelarea diverselor procese și fenomene cu informații din domeniul științelor. Nu în ultimul rând, prin intermediul acestui proces de educație interdisciplinar și aplicat, tinerii sunt stimulați către a-și crea atitudini pozitive față de evoluția tehnologică și științifică și, în context mai larg, către pregătirea pentru meseriile viitorului.

Consiliul Județean Ilfov, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Ilfov, Asociația Măgurele Science Park și DIGIPEDIA, implementează din anul 2022 proiectul pilot „Ora de știut”, destinat elevilor din unitățile de învățământ de pe raza județului Ilfov.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale,...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Protejarea demnităţii lui David a lui Michelangelo: O luptă pentru libertatea de exprimare
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Anunțul care O DĂRÂMĂ pe Simona Halep. Sportiva NU SCAPĂ nici acum: Dopajul a existat
Scandalul puilor vopsiți. Ce ascund autoritățile
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația