Orașul din România unde facturile la căldură vor scădea CONSIDERABIL. Resursa „verde” pe care o vor exploata autoritățile locale

Orașul din România unde facturile la căldură vor scădea CONSIDERABIL. Resursa „verde” pe care o vor exploata autoritățile locale
Sursa FOTO: Facebook
Publicat: 24/03/2023, 20:33

Oraşul Sântana este al doilea din judeţul Arad, după Pecica, care implementează un proiect de exploatare a resurselor geotermale pentru încălzirea instituţiilor publice. Administraţia locală a anunțat că a obţinut o finanţare europeană de 27,5 de milioane de lei pentru a realiza forajele şi reţeaua termică.

Primarul oraşului Sântana, Daniel Tomuţa, a precizat că proiectul că are o valoare totală este de peste 28 milioane de lei, din care contribuţia locală este de 563.000 de lei.

Astfel, proiectul prevede realizarea unui foraj cu adâncimea de 1200 metri pentru extracţia apei geotermale, realizarea a 2,7 kilometri de conducte pentru transportul apei, amplasarea unei centrale termice, realizarea a 2,2 kilometri de reţea de distribuţie a energiei termice şi realizarea unui al doilea foraj, pentru injecţia apei geotermale uzate termic.

După implementarea proiectului, clădirile publice nu vor mai fi încălzite cu gaz şi astfel se vor reduce cheltuielile administraţiei locale.

„Vom reuşi să furnizăm apa caldă şi energia termică pentru câteva dintre cele mai importante clădiri publice din oraş, respectiv Primăria, Şcoala Gimnazială ‘Sfânta Ana’ şi Liceul Tehnologic ‘Stefan Hell’. În aceste clădiri va fi înlocuit sistemul de furnizare a energiei termice, bazat pe centrale cu gaz, şi se va asigura astfel o economie considerabilă la bugetul local. Noul proiect reprezintă primul pas în cadrul unui plan mai amplu pe care îl avem în vedere, acela de a extinde reţeaua de distribuţie a energiei geotermale la toate instituţiile publice de pe raza oraşului, precum şi la consumatorii casnici. În acelaşi timp, avem în vedere utilizarea apei termale pentru un proiect mult aşteptat de către sântăneni: construirea unui ştrand termal pentru relaxare şi efectuarea de tratamente balneare”, a declarat primarul Daniel Tomuţa, potrivit Agerpres.

El a adăugat că oraşul „are şansa de a sta pe un imens rezervor de apă termală”, care va fi exploatată în baza licenţei pe care administraţia locală o deţine.

Primul oraş din judeţul Arad care a iniţiat un astfel de proiect este Pecica. Aici, lucrările de forare la două puţuri au început în toamna anului trecut, iar apa ce va fi extrasă va avea o temperatură de circa 50 de grade Celsius. Primarul oraşului, Petru Antal, declarase, la finalul anului trecut, că investiţiile se ridică la 26 milioane de lei, iar apa geotermală va fi folosită pentru încălzirea a 13 clădiri publice începând din toamna acestui an.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niculina Stoican și Olguța Berbec se dușmănesc de moarte, iar acum s-a ajuns la alt...
Imagini exclusive. Gestul fiului lui Ion Țiriac arată cum merge, de fapt, relația cu Sorana...
Cum arată turnul rezidențial pe care îl va construi în Dubai un producător de mașini...
Dana Săvuică: Menopauza nu înseamnă că nu mai suntem femei. Interviu exclusiv
Viitura i-a luat maşina nouă, pentru care de abia făcuse credit pe patru ani. "E...
Manchester City s-a calificat în finala Champions League. Finala va avea loc pe 10 iunie,...
O Dacia Duster pregătită pentru off-road se vinde pe Autovit
Calendar ortodox 31 mai 2023. Ce sărbătoare este miercuri?
Unde sunt bărbații care au dispărut în apele mării, în Năvodari. Lipsa lor n-a fost...
BANCUL ZILEI. Bulă: Ospătar, ăsta e cotlet de miel sau de porc?
Oamenii din Kiev au dat buzna la metrou, după ce primarul le-a cerut să se...
Kilogramele au învins-o pe Oana Sîrbu, fosta iubită a lui Robert Turcescu! Cum arată acum...
Inima OCEANULUI a fost GĂSITĂ! Cui a aparținut COLERIUL de pe TITANIC?
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
BANCNOTELE care vor fi retrase din circulație! Banca Națională a făcut anunțul chiar acum: Suntem...
Un bogătaș din România a murit fulgerător
Medicii au rămas ȘOCAȚI! Ce au găsit în corpul lui Luis Lazarus, după ce i-au...
Cât te costa sa închirezi un șezlong în mini vacanța de Rusalii. La malul mării...