Orban, declarație de intenție privind colaborarea în domeniul nuclear civil cu Franța. Este vizat proiectul de la Cernavodă. Concluziile vizitei de la Paris – VIDEO

Redactor:
Madalina Prundea

Premierul Ludovic Orban a ajuns luni, în Republica Franceză, unde a avut convorbiri oficiale cu omologul din Hexagon. Șeful Executivului de la București este însoțit în Franța de ministrul Afacerilor Externe, ministrul Economiei, ministrul Apărării Naționale și ministrul Agriculturii.

Premierul Ludovic Orban a anunțat, după convorbirile cu omologul francez, că a semnat o declarație de intenție privind colaborarea în domeniul nuclear civil.

„Am semnat cu omologul meu o declarație de intenție privind colaborarea în domeniul nuclear civil, pe care dorim să îl dezvoltăm în România cu parteneri de încredere. Practic, în toate domeniile pot exista cooperări între întreprinderi din Franța și din România, de transporturi, în cel energetic, în domeniul securității cibernetice, în telecomunicații, în industria de apărare, lista fiind foarte lungă”, a spus premierul român.

Colaborarea în domeniul nuclear civil vizează, printre altele, conform declarațiilor ulterioare ale premierului, de la sediul Ambasadei României, „cooperarea cu partenerii strategici în realizarea proiectului de construcție și a reactorului 3 și 4 de la Cernavodă și în reparația capitală, în modernizarea, renovarea reactorului 1, într-un cadru, evident mai larg, cu parteneri strategici, un proiect extrem de important pentru politica energetică a României”.

Premierul a anunțat că a mai fost semnat un acord între Nuclearelectrica și compania franceză Orano, gigant al energiei nucleare.

„Am decis totodată să intensificăm dialogul bilateral în domeniul securității și al apărării. Astfel, ne-am angajat reciproc să continuăm consultările de substanță, periodice, la nivelul miniștrilor responsabili de Afacerile Externe și Apărare, în formatul 2+2”, a mai afirmat Orban, după întâlnirea cu premierul Castex.

Delegația română a fost întâmpinată oficial, la Hôtel National des Invalides, cu onoruri militare.

Premierul Ludovic Orban aterizat luni pe aeroportul Orly din Paris, unde a fost întâmpinat de o gardă militară. „Principalul obiectiv al vizitei este adoptarea Foii de parcurs privind Parteneriatul Strategic între România și Franța. Din 2009, între Franța și România există un Parteneriat Strategic care a fost reînnoit prin declarația președinților României și Franței în 2018. Scopul principal al vizitei oficiale este semnarea Foii de parcurs pe următorii patru ani, care prevede coordonatele principale ale colaborării dintre Franța și România. Acest document, ca și alte documente, vor fi semnate de premierul Franței, domnul Castex, și de subsemnatul, ca prim-ministru al României. Sigur că voi mai avea și alte întâlniri în cursul vizitei, dar principalul punct al vizitei oficiale pe care o efectuez în Franța este întâlnirea oficială cu premierul Franței, la care vom semna Foaia de parcurs a Parteneriatului Strategic pe următorii patru ani”, declara premierul, înainte de decolarea de la București.

Delegația României, condusă de Ludovic Orban, este prezentă luni, în Franța, unde va semna o serie de documente bilaterale, conform agendei publicate pe site-ul Guvernului, duminică seara.

Vizita e programată în contextul în care Franța a fost instituită stare de urgență, din 17 octombrie și după ce a devenit sâmbătă a șaptea țară din lume care a depășit pragul de un milion de cazuri de îmbolnăvire de COVID-19.

Agenda premierului include convorbiri oficiale cu prim-ministrul Republicii Franceze, Jean Castex, de la ora 16:45, urmate și de declarații comune de presă, la Hôtel de Matignon, sediul Guvernului Franței.

Anterior, prima întâlnire a premierului este cu președintele partidului „Les Républicains”, Christian Jacob, la sediul Ambasadei României  la Paris.

Premierul Ludovic Orban confirma, în 15 octombrie, la videoconferința „RoInvest”, organizată de Agenția de presă News.ro, informațiile din mediul privat privind o vizită în Franța. „Am stabilită vizită oficială în Franţa, la sfârşitul lui octombrie. Avem câteva puncte în discuţie, în cadrul acestei vizite oficiale. Principalul punct e semnarea foii de parcurs privind parteneriatul strategic dintre Franţa şi România, dar de asemenea abordăm o serie de alte probleme concrete. Voi fi însoţit, cel mai probabil, de ministrul de externe, de ministrul economiei, de ministrul agriculturii şi de ministrul apărării, întrucât sunt şi chestiuni care ţin de colaborarea în domeniul militar”, declara premierul.

Agenda miniștrilor, încă necunoscută

Din delegație fac parte ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, ministrul Economiei, Virgil Popescu, ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă și ministrul Agriculturii, Adrian Oros, dar agenda nu include informații oficiale depre eventuale alte întâlniri separate ale membrilor Executivului.

Într-un comunicat transmis luni de Ministerul Apărării se precizează cî în zilele de 26 și 27 octombrie, ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, îl va însoți pe premierul Ludovic Orban într-o vizită oficială în Franța.

„Vizita va prilejui semnarea Foii de parcurs privind parteneriatul strategic dintre România și Franța, precum și explorarea de noi oportunități de sporire a cooperării dintre cele două state. De asemenea, discuțiile se vor concentra și pe tematici de actualitate din domeniul securității și apărării la nivel NATO și UE, în special cele generate de pandemia COVID-19”, conform comunicatului MApN.

Vizita în Franța vine la doar două săptămâni după ce ministrul Economiei, Virgil Popescu, a semnat, la Washington, acordul istoric cu SUA pentru construirea Reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. La Washington a fost prezent atunci și ministrul Apărării.

„Odată executat formal, acest acord istoric va pune bazele pentru ca România să utilizeze expertiza și tehnologia SUA cu o echipă multinațională care construiește unitățile de reactor 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă și unitatea de reactorare a reactorului 1. Acest acord subliniază importanța parteneriatului strategic între Statele Unite și România și angajamentul nostru reciproc pentru securitatea energetică în regiune”, se arata în comunicatul de presă comun transmis după semnarea Acordului, în 9 octombrie.

Ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman, a declarat, la semnarea acordului, că proiectul de 8 miliarde de euro va fi coordonat de AECom și va implica un consorțiu format din companii din S.U.A, România, Canada și Franța. „Acum, de coordonarea acestui proiect de 8 miliarde de dolari se ocupă o mare companie americană „curată”, AECom, asistată de companii „curate” din România, Canada și Franța”, declara Adrian Zuckerman.

„Vom avea un consorţiu euro-atlantic pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, vom avea termen de punere în funcţiune anul 2030, pentru că nu e uşor să construieşti două reactoare. Vreau să specific faptul că, fiind vorba de tehnologie CANDU, este clar că trebuie să avem parteneri şi partea canadiană. De asemenea, îmi doresc ca în consorțiu, pe lângă SUA, să avem și parteneri francezi”, scria ministrul Virgil Popescu, pe contul de Facebook, în 10 octombrie.

Franța, cea mai mare putere civilă nucleară a Europei, depinde în proporție de 75% de energia produsă de centrale atomo-electrice. Planul autorităților este să reducă ponderea energiei nucleare din mixul energetic național la 50%.

Potrivit celor mai recente date Eurostat, din 2018, Franța este de departe cel mai mare producător de energie nucleară din Uniunea Europeană, respectiv 54,2%, urmată de Germania (10%), Suedia (9%) și Spania (7,3%).

 

 

ALERTĂ! Un nou virus extrem de contagios face ravagii în China. Ce este norovirusul şi...
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit un oltean după ce a chemat acasă o prostituată,...
FOTO. Loredana Groza, apariție interzisă cardiacilor! Rochia scurtă și mulată a lăsat totul la vedere
Cum a murit, de fapt, sponsorul Simonei Halep! Detalii cutremurătoare despre ultimele clipe de viață:...
ULTIMA ORĂ! S-a aflat prospectul vaccinului anti-COVID-19. Ce reacții adverse produce. Doamne..
OPINIE | Nu sînt doar ”pioneri” şi ”utecişti”: cine votează USR-PLUS, îi votează, de fapt,...
S​tandard&Poor’s păstrează ratingul României, dar perspectiva nu este pozitivă. Cîțu: „Victorie! Am reușit imposibilul!”
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit un oltean după ce a chemat acasă o prostituată,...
Socrii au venit în vizită, neanunţaţi. Când s-au uitat sub pat, au simţit cum li...
Cele mai perverse PRACTICI amoroase. Jumătate dintre FEMEI fac asta în pat
Veste GENIALĂ! Medicamente gratuite și compensate! Cine va beneficia de ele
Adevarul despre noii patroni ai lui Dinamo. Fotbalistii cer sprijinul Guvernului Orban. Ce se întâmplă...
AVEM prospectul vaccinului anti-COVID! Este ŞOCANT: Ce scrie în el
9 simptome ale cancerului pe care bărbaţii nu trebuie să le ignore
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Ce s-a întâmplat cu imperiul de miliarde de euro al lui Dinu Patriciu după ce...
Aceste semne zodiacale sunt foarte narcisiste. Taurul încerca întotdeauna să se dovedească că este mai...
Inchide