Ordonanța privind noul Cod Rutier, publicată în Monitorul Oficial. Care sunt noile sancțiuni pentru „conducere agresivă” și când intră în vigoare

Ordonanța privind noul Cod Rutier, publicată în Monitorul Oficial. Care sunt noile sancțiuni pentru „conducere agresivă” și când intră în vigoare
FOTO - caracter ilustrativ: Shutterstock
Publicat: 29/01/2022, 21:13
Actualizat: 29/01/2022, 21:14

Ordonanța Guvernului pentru modificarea Codului Rutier a fost publicată în Monitorul Oficial, vineri, 28 ianuarie. Noile dispoziții privind perioadele de suspendare a permisului de circulație, definirea comportamentului agresiv și cuantumul amenzilor urmând să se aplice la 30 de zile de la publicare, adică din data de 26 februarie.

Cele mai importante modificări la Legea Circulației

Cele mai importante modificări la Legea Circulației  (OG 195/2002) se referă la introducerea unui nou prag de viteză, 70 km/h, peste limita maximă admisă. Depășirea acestuia urmează să fie sancționată cu reținerea permisului pentru 120 de zile (în prezent 90 de zile), fără posibilitatea de a reduce perioada de suspendare la o lună.

Totodată, apar două noi sancțiuni pentru circulația neregulamentară pe autostradă. Astfel, întoarcerea și mersul pe contrasens se vor sancționa cu suspendarea permisului pentru 4 luni (față de 2 luni în prezent), fără posibilitatea de reducere a perioadei de suspendare.

Mersul nejustificat pe banda de urgență duce la suspendarea permisului pentru 90 de zile (în prezent este prevăzută doar amendă). Pentru această ultimă abatere, amenzile se majorează de la 580-725 lei la 1300- 2900 lei.

De asemenea, Poliția Rutieră a definit „condusul agresiv” și a stabilit sancțiuni cuprinse între 580 și 725 de lei cu posibilitatea de a plăti jumătate din minim în 15 zile cu măsura complementară de reținere a permisului 30 de zile.

„Proiectul cuprinde dispoziții prin care: se definește comportamentul agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile
publice, precum și sancțiunea corelativă adoptării acestui comportament cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni (1.305 lei -2.900 lei.)”. În Nota de Fundamentare amenzile prevăzute erau și mai mari.

Prin comportament agresiv se înțelege și caxonatul excesiv, celebrele „flash-uri” sau ,,accelerarea repetată a motorului de natură a stânjeni persoanele aflate în zona drumului public”, scrie Economedia.ro.

Alte recomandări:

Dragos Tanase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, care aparținea Agenției de știri Mediafax, citeste mai mult