Ordonață de Urgență pentru modificarea Codului Penal după decizia CCR privind întreruperea termenului de prescripție. Voci din avocatură comentează OUG

Ordonață de Urgență pentru modificarea Codului Penal după decizia CCR privind întreruperea termenului de prescripție. Voci din avocatură comentează OUG
Cătălin Predoiu, ministrul Justiției / Foto: Cătălin Predoiu - Facebook
Publicat: 30/05/2022, 23:32
Actualizat: 30/05/2022, 23:37

Guvernul României a adoptat o Ordonață de Urgență (OUG) pentru modificarea Codului Penal după ce Curtea Constituțională a României (CCR) a declarat neconstituțională întreruperea termenului de prescripție a răspunderii penale, prevăzută de articolul 155 din Codul penal.

„O întârziere ar fi avut efect devastator asupra multor anchete”, a justificat ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, graba adoptării OUG înainte chiar ca decizia CCR să fie dată publicității.

Ministrul Justiției a explicat după ședința de luni a Executivului că „era important ca această intervenție să se facă până la publicarea deciziei CCR în Monitorul Oficial, care ar fi dus la compromiterea multor anchete. În ce privește referendumul (care interzice emiterea de OUG-uri pe justiție – n.r.), amintesc că a vizat trei chestiuni: materia infracțiunilor, a pedepselor și organizării judiciare”.

„Or, OUG emisă luni de guvern nu abrogă infracțiuni, nu mărește pedepse și nici nu le scade, adică nu intervine în organizarea judiciară, a motivat Predoiu modificarea făcută prin OUG, susținând că actul emis luni „nu intră în coliziune cu efectele referendumului” din mai 2018, care interzice adoptarea de ordonanțe de urgență pentru justiție, și nici „cu spiritul referendumului”, ci „se aliniază perfect acelui spirit și voinței cetățeanului care a votat pentru referendum”.

În urma acestei soluții marca Predoiu, dată în mare grabă, înainte de publicarea motivării CCR În Monitorul oficial, multe voci din avocatura au considerente diferite. Cum ar fi:

„Acest OUG încalcă referendumul prin care românii au votat împotriva ordonanțelor în domeniul justiției” sau „Nu are nicio importanță acest OUG pentru ca se aplică legea mai favorabilă, mai mult, eventualele efecte urmărite nu ating prescripțiile deja împlinite în dosare aflate în sertarele Parchetului sau care sunt pe rolul instanțelor, întrucât textul modificat este neconstituțional din 2018”.

Curtea Constituţională a României (CCR) a declarat neconstituțională întreruperea termenului de prescripție a răspunderii penale prevăzută de articolul 155 din Codul penal.

În baza acestui articol din Codul penal, declarat neconstituțional de CCR, procurorii puteau întrerupe cursul prescripției prin administrarea de noi probe.

Pe cine favoriza decizia CCR

CCR a admis, astfel, excepția ridicată de omul de afaceri Adrian Mititelu, condamnat definitiv la 3 ani de închisoare pentru evaziune fiscală.

Judecătorii CCR au constatat că sunt neconstituţionale dispoziţiile art. 155 alin. (1) din Codul penal, respectiv „Cursul termenului prescripţiei răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză”.

Decizia i-ar fi favorizat pe inculpații în cazul cărora anchetele sau procesele au trenat, apropriind astfel termenul de prescriere a faptelor pentru care sunt anchetați sau judecați.

Iar, în baza articolului declarat neconstituțional de CCR, prescrierea ar fi intervenit mai repede decât dacă ar fi fost întreruptă prin administrarea de noi probe.

Potrivit unor surse judiciare, citate de G4Media, pe lista potențialilor beneficiari ai deciziei CCR se află: Elena Udrea, Tudor Pendiuc – fost primar al Piteștiului, Lucian Duță – fost șef al CNSAS, Sorin Blejnar – fost șef al ANAF.

CCR: Nu am eliminat instituția întreruperii prescripției penale

După comunicatul inițial, CCR a venit cu o serie de precizări cu privire la decizia sa, amintind că a mai existat o decizie de neconstituționalitate cu privire la același articol din Codul Penal și în 2018, fără ca de atunci legiuitorul să „ia măsuri pentru înlocuirea acestei sintagme.”

Mai mult, CCR a ținut să precizeze că, „în mod incorect și nejustificat, se reține încă o dată că prin decizia noastră am fi eliminat instituția întreruperii prescripției penale”.

Art.155 alin. (1) din Codul penal a avut până în aprilie 2018 următorul conținut : „Cursul termenului prescripției răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză”.

Întrucât sintagma „oricărui act de procedură în cauză” era neclară, imprevizibilă și incoerentă, Curtea Constituțională, prin Decizia nr.297 din 26 aprilie 2018, a constatat că soluția legislativă care prevede întreruperea cursului termenului prescripției răspunderii penale prin îndeplinirea „oricărui act de procedură în cauză” din cuprinsul dispozițiilor art.155 alin. (1) din Codul penal este neconstituțională.

Potrivit prevederilor Constituției și a Legii de organizare, această decizie era obligatorie, în sensul că legiuitorul trebuia să ia măsuri pentru înlocuirea acestei sintagme și stabilirea unor condiții clare prin care să se poată dispune întreruperea prescripției răspunderii penale, prin introducerea unor termeni univoci cu privire la condițiile și termenul întreruperii prescripției.

„Din 2018 și până în prezent, nu a fost luată nicio măsură, astfel încât prevederea ‘cursul termenului prescripției răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea’ a rămas neterminată și inaplicabilă. În aceste condiții, prin decizia prezentă s-a declarat neconstituțional textul rămas în vigoare”, mai precizează CCR.

Urmează că legiuitorul să ia în sine măsurile necesare pentru punerea în aplicare a Deciziei nr. 297 din 2018 și a prezentei decizii.

După publicarea deciziei CCR, Predoiu a spus că nu poate face speculaţii, dar că, dacă va fi cazul, în cadrul iniţiativei legislative cu privire la Codul Penal, ministerul pe care-l conduce va viza şi articolul respectiv.

De asemenea, ministrul Justiției el a făcut un mic istoric al traseului articolului declarat neconstituțional de CCR.

„Acest articol a mai fost în examenul CCR în 2018. A fost pronunţată atunci o decizie de neconstituţionalitate cu o anumită critică. Timp de patru ani, nici Parlamentul nu a reuşit să corijeze această lege. Noi avem la minister un proiect de lege care urmează să fie promovat, în perioada imediat următoare. Este în consultare cu Comisia Europeană şi ne vom adresa şi acestui articol. Nu pot face, în acest moment, speculaţii până nu vedem motivaţia CCR (…). Din punct de vedere al ministerului, care este iniţiatorul iniţiativei legislative, vom adapta, dacă este necesar, proiectul în curs şi fiecare să îşi facă atribuţiile”, a explicat Cătălin Predoiu, citat de Agerpres.

Luni, Stelian Ion – fost ministru al Justiției – a criticat intenția actualului titular de la Justiție de a da OUG, avertizând că există riscul ca CCR să o declare neconstituțională.

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
S-a dat ORDIN în Ungaria! Ungurii ne dau lecții
Efectul postului intermitent asupra metabolismului. Rezultatele testelor pe voluntari
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”