EXCLUSIV. Palmă aspră primită de DNA. TMB a decis remedierea rechizitoriului în dosarul „Dragnea – vizită la Trump”. Gheorghe Dimitrescu: „Sunt victimă colaterală a țintei ce a purtat numele Liviu Dragnea”

EXCLUSIV. Palmă aspră primită de DNA. TMB a decis remedierea rechizitoriului în dosarul „Dragnea – vizită la Trump”. Gheorghe Dimitrescu: „Sunt victimă colaterală a țintei ce a purtat numele Liviu Dragnea”
Liviu Dragnea a făcut public momentul când dă mâna cu Donald Trump (FOTO: Facebook)
Publicat: 27/10/2022, 18:24
Actualizat: 27/10/2022, 19:18

Surpriză de zile mari în dosarul DNA “Dragnea – vizită la Trump”. Judecătorul de cameră preliminară de la Tribunalul București, pe masa căruia se află această cauză pentru verificarea regularității rechizitoriului, a admis în parte pentru toți inculpații cererile și excepțiile privind descrierea faptelor. Acesta a dispus excluderea tuturor înscrisurilor întocmite de  FBI, care se regăsesc în probatoriu și a pus în vedere anchetatorilor ca, în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii motivate, să procedeze la remedierea neregulilor constatate.

Conform minutei aflate în posesia GÂNDUL, instanța a decis astfel:

„Admite în parte cererile şi excepţiile formulate în procedura de cameră preliminară. Constată neregularitatea actului de sesizare, respectiv a rechizitoriului nr. 130/P/2018 din data de 14.05.2021 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, în ceea ce priveşte descrierea faptelor reţinute în sarcina inculpaţilor Dragnea Nicolae-Liviu, Burci Cristian-Ionel, Burci Carlo-Robert, Belcea Dan-Valentin şi Dimitrescu Gheorghe.

Exclude din materialul probator înscrisurile cuprinzând audierea de către FBI a numiţilor:

– Burci Cristian din data de 19.12.2018 – filele 69-74 în limba română şi filele 158-163 în limba engleză, vol. 6 al dosarului de urmărire penală şi e-mail-urile ataşate acestui înscris – filele 75-90 în limba română şi filele 164-183 în limba engleză, vol. 6 al dosarului de urmărire penală;

– Burci Carlo din data de 06.02.2019 – filele 91-99 în limba română şi filele 184-192 în limba engleză, vol. 6 al dosarului de urmărire penală şi e-mail-urile ataşate acestui înscris – filele 100-113 în limba română şi filele 193-206 în limba engleză, vol. 6 al dosarului de urmărire penală;

Erica Hillard din data de 08.11.2018 – filele 50-53 în limba română şi filele 139-142 în limba engleză, vol. 6 al dosarului de urmărire penală şi înscrisul aflat la fila 54 în limba română şi fila 143 în limba engleză, vol. 6 al dosarului de urmărire penală.

Respinge ca nefondate celelalte cereri şi excepţii. O copie de pe încheierea motivată va fi comunicată Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupție, potrivit art. 345 alin. (2) C. proc. pen.

În baza art. 345 alin. (3) C. proc. pen., în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii motivate, procurorul va remedia neregularităţile actului de sesizare şi va comunica judecătorului de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei.

În baza art. 29 alin. (5) din Legea 47/1992 privind organizarea si funcționarea Curții Constituționale, republicată, respinge ca inadmisibilă cererea de sesizare a Curţii Constituționale cu excepția de neconstituționalitate a dispoziţiilor art. 170 alin. (1) şi alin. (2) lit. a) C. proc. pen., invocată de inculpatul Belcea Dan Valentin, prin apărător.

Cu drept de contestaţie în condiţiile art. 347 C. proc. pen. în ceea ce priveşte soluţia dată cererilor şi excepţiilor.

Cu drept de recurs în 48 de ore de la pronunţare în ceea ce priveşte soluţia de respingere ca inadmisibilă a cererii de sesizare a Curţii Constituționale. Pronunţată în şedinţă de cameră de consiliu, astăzi, 27.10.2022. Judecator: Andone Bontas Amalia”

În luna mai 2021, DNA i-a trimis în judecată pe fostul lider PSD Liviu Dragnea, pe Gheorghe Dimitrescu – fost consul general al României la Bonn, precum și pe afaceriștii Dan Valentin Belcea, Cristian Burci și fiul acestuia, Carlo Burci.

Ultimii doi, Cristian Burci și Carlo Burci, plecați din țară de mai mult timp, au fost audiați de FBI. Însă, în acest moment, în care judecătorul de cameră preliminară a dispus excluderea înscrisurilor Biroului Federal de Investigații american, declarațiile lor ar trebui să nu mai conteze, în momentul în care rechizitoriul ar urma să fie remediat.

Direcția Națională Anticorupție (DNA) l-a trimis anul trecut în judecată pe Liviu Dragnea, acuzat de trafic de influență în legătură cu vizita făcută în ianuarie 2017 la Washington, cu ocazia ceremoniei de învestire în funcție a președintelui SUA de la acel moment, Donald Trump.

În același dosar este vorba și despre o a doua vizită preconizată în octombrie 2017, care nu a mai avut loc, deși s-au făcut demersuri pentru plecarea lui Liviu Dragnea, asftel  că DNA l-a „agățat” în dosar și pe Gheorghe Dimitrescu, fost consul general al României la Bonn, acuzându-l de complicitate la cumpărare de influență în urma unor plăți efectuate în patru tranșe (100.000 dolari) unei firme de lobby pentru a-i facilita lui Dragnea întâlniri la vârful administrației americane.

Retras de la post după începerea urmăririi penale, Dimitrescu a declarat de la bun început procurorilor că nu are nicio implicare în modul de finanțare a acestei vizite și că s-a ocupat de vizita care nu a mai avut loc a liderului PSD în SUA, doar din punct de vedere tehnic.

Contactat telefonic, Gheorghe Dimitrescu a declarat, în EXCLUSIVITATE pentru GÂNDUL:

„Pentru mine este o rază de speranță faptul că, prin decizia de azi, e o dovadă a faptului că instanța Tribunalului București s-a aplecat cu profesionalism asupra tuturor documentelor din acest dosar. Nici acum nu știu de ce sunt acuzat, pentru că eu sunt nevinovat, nu am făcut nimic nelegal, nu am dat și nu am primit bani pe care să-i tranzacționez în vreo complicitate la cumpărare de influență. Drept urmare, sunt încrezător că și procurorii DNA la care se întoarce rechizitoriul își vor da seama de imensa greșeală făcută de domnul procuror Jean Uncheșelu. Mă întreb dacă inculparea mea a fost într-adevăr o lipsă de profesionalism sau un ordin politic în urma căruia eu sunt victimă colaterală a unei ținte a DNA ce a purtat numele Liviu Dragnea”.

La această oră, procurorul Jean Uncheșelu lucrează sub bagheta procurorului general al EPPO, Laura Codruța Kovesi.

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Micii vegani, tot mai preferați de români. Câți mici din carne mănâncă în medie un...