Pandemia de COVID-19 ia din nou avânt. Numărul a crescut de peste două ori în 24 de ore în România

Pandemia de COVID-19 ia din nou avânt. Numărul a crescut de peste două ori în 24 de ore în România
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 23/03/2022, 11:59

Cele mai recente date oficiale, de marți, arată o creștere de aproximativ 130% a numărului de cazuri nou confirmate, în 24 de ore, de infecții cu COVID-10, în România, în contextul în care, acum două săptămâni, în 9 martie, s-au ridicat toate restricțiile oficiale pentru împiedicarea răspândirii noului coronavirus.

Ministerul Sănătății a anunțat, marți, că în ultimele 24 de ore anterioare au fost înregistrate 5.140 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cu 2.904 mai multe față de ziua precedentă. 623 dintre cazurile noi din 24 de ore erau sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare. Cu o zi înainte, luni, instituța anușa 2.236 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 în 24 de ore, cu 5 mai puține decât în ziua anterioară.

Ministerul de Interne a anunțat, în 8 martie, că, de miercuri, 9 martie, îşi încetează aplicabilitatea Hotărârea Guvernului nr. 171 din 3 februarie 2022 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

„Astfel, începând cu ora 00.00, încetează TOATE restricţiile, precum şi restrângerea sau interzicerea unor activităţi aşa cum erau prevăzute în actul normativ menţionat (spre exemplu: obligativitatea purtării măşti de protecţie în spaţiile publice, restrângerea sau interzicerea organizării şi desfăşurării de mitinguri, demonstraţii, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri, restrângerea sau interzicerea circulaţiei persoanelor şi vehiculelor în locurile şi, după caz, în intervalele orare stabilite, organizarea muncii la domiciliu etc)”, a precizat MAI la acea dată.

În total, până marți, 8 martie, pe teritoriul României au fost înregistrate 2.776.910 cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 115.251 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. 2.606.660 de pacienți au fost declarați vindecați, conform datelor Grupului de Comunicare Strategică.

De la acea dată, numărul total de cazuri confirmate a crescut la 2.823.415, respectiv alți 46.505 de români care s-au îmbolnăvit, ceea ce înseamnă o medie de aproximativ 465 de noi infecții zilnice. Până marți, 22 martie,  64.749 de persoane diagnosticate cu infecție cu SarsCov-2 au decedat în România.

Secretar de stat în Ministerul Sănătăţi: „Sunt cifre aşteptate”

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Adriana Pistol, a declarat că aceste cifre nu reprezintă o surpriză. „Observăm o creştere a numărului de cazuri. Creşterea nu este foarte mare, dar este totuşi semnificativă. Deja numărul de cazuri a luat o formă de platou, nu mai putem observa acea descreştere la numărul de cazuri confirmate. Acelaşi lucru se poate observa şi la internări, la încărcarea pe paturi la nivelul secţiilor”, a spus secretarul de stat, citat de Adevărul.

Adriana Pistol a spus că a observat o descreştere a numărului de decese. „Este îmbucurător, dar este într-un fel normal, totdeauna prima dată creşte numărul de cazuri, urmat după aceea de încărcarea spitalelor, atât în paturi normale pe secţii, cât şi ATI. Să sperăm că nu va fi nevoie, dar acest platou este un alt indicator la care ne mutăm şi pe care îl monitorizăm. Sunt cifre aşteptate dacă luăm în calcul ceea ce se întâmplă în Europa şi criza refugiaţilor”, a subliniat dr. Adriana Pistol.

Potrivit oficialului, rata de reproducere a cazurilor a început să crească. „Rata de pozitivitate faţă de săptămâna anterioară, când a fost aproape 9%, mai exact 8,9%, a ajuns în această săptămână la 9,5%, iar rata de reproducere a cazurilor începe să crească, a ajuns în săptămâna de referinţă la 0,95%, o creştere faţă de săptămâna anterioară cu aproape 27%. Încet, încet, se apropie de cifra 1, ceea ce susţine acea creşterea a numărului de cazuri, acest lucru ne arată şi faptul că există posibilitatea să se ducă, o să vedem cum va evolua săptămâna viitoare, dar există probabilitatea să se ducă undeva peste cifra 1”, a mai spus secretarul de stat.

Recomandările specialiștilor

Dr. Adriana Pistol a insistat ca, dincolo de lipsa obligativității, populaţia să respecte recomandarea autorităţilor şi să poarte în continuare masca medicală.  „Ceea ce aş dori să transmit tuturor este că această uşoară creştere a numărului de cazuri ne face să revenim într-un ritm insistent asupra respectării măsurilor pe care Ministerul Sănătăţii le-a comunicat de fiecare dată şi care nu sunt extrem de dificile, ar trebui să fie aplicate de toată lumea pentru ca să nu vedem o creştere importantă a numărului de cazuri. Mă refer aici la igiena personală, la evitarea aglomeraţiilor şi la portul măştii medicale, mai ales în mijloacele de transport în comun, unde putem observa că lumea s-a relaxat. Indicăm cu foarte mare tărie tuturor să trateze cu seriozitate portul măştii în aceste mijloace de transport în comun, atât la metrou, cât şi în transportul în comun suprateran şi cu atât mai mult în spaţiile închise, unde există mai multe persoane, deci aglomerări umane”, a spus dr. Adriana Pistol.

Și cercetătorul Octavian Jurma a scris, pe pagina sa de Facebook, că se revinea pe creştere chiar înainte de Paşte, după cele „două săptămâni de la abandonarea şocantă şi motivată strict politic a tuturor măsurilor de prevenţie a pandemiei de COVID-19 în România”. În plus, mai spune acesta, campania de vaccinare a fost complet abandonată:  „Comentariile sunt de prisos, vă imaginaţi şi singuri ce impact epidemiologic vor avea Sărbătorile de Paşte cu zero măsuri de siguranţă într-o populaţie atât de puţin vaccinată”. Avem pentru prima dată semne primare de ieşire din trendul descendent şi de debut al unei noi faze de creştere în cadrul valului 5-Omicron, conchide cercetătorul, conform sursei citate.

CNCAV: Vaccinul împotriva COVID-19 potejează şi în faţa Omicron

Comitetul de coordonare a vaccinării (CNCAV) a transmis, marţi, făcând referire la rezultatele unor noi studii, că vaccinarea împotriva COVID-19 a continuat să fie extrem de eficientă în protejarea adulţilor împotriva formelor severe sau decesului atunci când varianta Omicron era dominantă.

„Vaccinarea cu 2 sau 3 doze de vaccin ARNm a redus cu 90% riscul de a dezvolta o formă severă sau de a muri din cauza COVID-19”, susţin reprezentanţii CNCAV. Potrivit aceleiaşi surse, vaccinarea cu 3 doze de vaccin ARNm a oferit o protecţie de 94% în perioada Omicron. În plus, arată sursa citată, vaccinurile ARNm rămân extrem de eficiente în prevenirea celor mai severe forme de COVID-19.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Va deveni INTERZIS PRIN LEGE. Decizia se pregătește acum în ROMÂNIA. E un gest iubit...
Vești proaste de la Casa de Pensii. Peste 1,5 milioane pensionari nu vor mai primi...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația