Pandemia de COVID-19 s-ar putea repeta. Schimbările climatice vor cauza transmiterea a 4.000 de virusuri între mamifere, până în 2070

Pandemia de COVID-19 s-ar putea repeta. Schimbările climatice vor cauza transmiterea a 4.000 de virusuri între mamifere, până în 2070
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 29/04/2022, 09:48

Încălzirea globală va determina, până în 2070, răspândirea a 4.000 de virusuri între mamifere, inclusiv între animale și oameni, scrie CNBC citând un nou studiu publicat joi în revista Nature.

Încălzirea globală va împinge animalele să se îndepărteze de zonele cu o climă mai caldă, iar această migrație forțată va face ca unele specii să intre în contact pentru prima dată. Spre exemplu, pandemia Covid-19 a fost probabil cauzată de transmiterea virusului SARS-CoV-2 de la un liliac din Asia de sud-est la oameni.

Însă, transmiterea a 4.000 de viruși între mamifere nu înseamnă că vor exista alte 4.000 de potențiale pandemii Covid-19, a declarat pentru CNBC cercetătorul Greg Albery, coautor al studiului.

„Dar fiecare dintre ele are potențialul de a influența sănătatea animalelor și poate să se extindă apoi asupra populațiilor umane. Oricum ar fi, este posibil să fie o veste foarte proastă pentru sănătatea ecosistemelor afectate”, a declarat Albery pentru CNBC.

Dintre specii, liliecii sunt deosebit de predispuși să transmită viruși, pentru că zboară, și vor reprezenta aproape 90% din primele întâlniri între specii noi.

La fel ca în cazul coronavirusului, majoritatea acestor prime întâlniri vor avea loc în Asia de sud-est, potrivit raportului.

„Liliecii sunt responsabili în mod disproporționat, dar încercăm să accentuăm faptul că nu trebuie să-i învinovățim pentru acest lucru și că pedepsirea lor (sacrificarea, în încercarea de a împiedica migrațiile) poate să înrăutățească situația prin faptul că va determina o mai mare dispersie, o mai mare transmitere și o sănătate mai slabă”, a avertizat Albery.

Potrivit studiului, punctele fierbinți de transmitere a noilor virusuri se vor suprapune cu centrele de populație umană din Sahel, munții Etiopiei, Valea Riftului din Africa, estul Chinei, India, Indonezia și Filipine. Unele centre de populație europene ar putea fi, de asemenea, în zonele fierbinți de transmitere, potrivit raportului.

„Acesta este un studiu interesant care pune o estimare cantitativă pe ceea ce o serie de oameni de știință spun de ani de zile (inclusiv eu): schimbările climatice, împreună cu alți factori, vor spori oportunitățile de introducere, stabilire și răspândire a virusurilor în noi locații geografice și în noi specii gazdă”, a spus Matthew Aliota, profesor la Departamentul de Științe Veterinare și Biomedicale de la Universitatea din Minnesota.

Profesorul, care nu a luat parte la studiu, spun e că „din nefericire, vom continua să vedem noi evenimente de boli zoonotice (care se răspândesc între animale și oameni) cu o frecvență și o amploare din ce în ce mai mare”.

Oamenii de știință estimează că ar costa în jur de un miliard de dolari pentru a identifica și contracara în mod corespunzător răspândirea virusurilor zoonotice.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Președintele Klaus Iohannis se pensionează! Câți bani va primi liderul țării după 42 de ani...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Unde aleg românii să plece de Paște?