Prima pagină » Actualitate » Papa Francisc, în autobiografia „Speră”: „Chiar dacă ştiu că mi-a dat multe binecuvântări, i-am mai cerut Domnului încă una, una singură”

Papa Francisc, în autobiografia „Speră”: „Chiar dacă ştiu că mi-a dat multe binecuvântări, i-am mai cerut Domnului încă una, una singură”

Papa Francisc, în autobiografia „Speră”: „Chiar dacă ştiu că mi-a dat multe binecuvântări, i-am mai cerut Domnului încă una, una singură”

Papa Francisc a încetat din viață luni, 21 aprilie 2025, la vârsta de 88 de ani, după 12 ani de pontificat. Suveranul Pontif se afla la reședința Santa Marta din Roma, unde fusese transferat după externarea din Policlinica Gemelli.

Papa Francisc – care avea numele Jorge Mario Bergoglio – a suferit, în ultimele săptămâni, de o infecție pulmonară gravă. (mai multe informații AICI)

„Dragi frați și surori, cu durere profundă, trebuie să anunț moartea părintelui nostru, Sfântul Părinte Papa Francisc”, a declarat cardinalul Kevin Farrell.

„Când va fi să fie, nu voi fi înmormântat la catedrala Sfântul Petru, ci la Santa Maria Maggiore”

Papa Francisc a publicat, chiar în acest an, autobiografia sa – „Speră” – în care a scris și despre funeraliile prilejuite de moartea sa.

Când va fi să fie, nu voi fi înmormântat la catedrala Sfântul Petru, ci la Santa Maria Maggiore: Vaticanul este casa ultimei mele slujiri, nu a eternităţii. Voi merge în camera în care se păstrează acum candelabrele, lângă Regina Păcii, căreia i-am cerut mereu ajutorul şi de care am fost îmbrățișat de o sută de ori în timpul pontificatului meu.

Mi-au confirmat că totul e pregătit. Ritualul funerar era prea încărcat şi am vorbit cu maestrul de ceremonii să fie mai simplu: fără catafalc, fără ceremonia de închidere a sicriului, fără introducerea sicriului de chiparos în cel de-al doilea, de plumb, şi apoi în cel de-al treilea, de stejar. Cu demnitate, dar ca orice creştin, fiindcă episcopul Romei e păstor şi discipol, nu un puternic al acestei lumi.

Chiar dacă ştiu că mi-a dat multe binecuvântări, i-am mai cerut Domnului încă una, una singură: ai grijă de mine, să fie când vrei Tu, dar, ştii, mie mi-e cam frică de durerea fizică… Aşa că te rog să nu sufar prea mult”, a scris Papa Francisc în volumul apărut și în limba română.

O premieră istorică

Intitulată ”Speră”, autobiografia papei Francisc a fost lansată la nivel mondial marți, 14 ianuarie 2025, în principalele limbi, iar cartea a apărut în peste 80 de țări, printre care și în România.

Autobiografia – scrisă împreună cu Carlo Musso – este prima scrisă de un Suveran Pontif în istorie, incluzând amintiri narate, anecdote, fotografii și elemente oferite personal cititorilor.

„Cartea vieții mele este povestea unui drum al speranței pe care nu mi-l pot imagina separat de cel al familiei mele, al poporului meu, al întregului popor al lui Dumnezeu. Ea este, pe fiecare pagină, la fiecare pas, și cartea celor care au mers împreună cu mine, a celor care ne-au precedat, a celor care ne vor urma”, a spus papa Francisc în nota care a anticipat publicarea volumului, la editura Mondadori, cu sediul la Milano.

  • Cu ocazia Anului Jubiliar al Speranței, a fost luată decizia de fi publicat textul chiar în primele zile ale noului an.
  • Autobiografia este bogată în revelații și povestiri inedite, emoționante, foarte umane, dar și capabile de un umor autentic. Scrisă pe parcursul a șase ani, cartea de memorii a papei Francisc începe din copilăria sa, cu povestirea rădăcinilor sale italiene și a emigrației, plină de aventuri, a strămoșilor săi în America Latină și, se dezvoltă prin tinerețe, alegerea vocației și maturitate, ajungând până la alegerea sa ca pontif al Bisericii catolice.

Autobiografia Papei Francisc reprezintă text cu un mare impact narativ, în care Sfântul Părinte, prin intermediul unei narațiuni autobiografice, abordează cu franchețe, curaj și profeție cele mai importante și dezbătute probleme ale timpurilor noastre contemporane, precum și momentele care au caracterizat slujirea sa în calitate de Episcop al Romei.

„Speră”, prima autobiografie publicată vreodată de un Suveran Pontif

Speră” este prima autobiografie publicată vreodată de un Suveran Pontif.

  • Papa Francisc a dorit ca acest document excepțional să vadă lumina tiparului abia după moartea sa, dar contextul tulburător al lumii de azi și Jubileul Speranței l-au determinat să o împărtășească acum, ca un dar pentru umanitate.
  • Scrisă pe parcursul a șase ani, în colaborare cu jurnalistul Italian Carlo Musso, cartea este o călătorie sinceră și profund umană prin viața și gândirea Papei Francisc.

Pe lângă aspectele biografice, Papa abordează fără ocolișuri în carte cele mai presante teme contemporane: războiul și pacea – inclusiv conflictele din Ucraina și Orientul Mijlociu –, migrația, criza climatică, condiția femeii, sexualitatea, dezvoltarea tehnologică, viitorul Bisericii și al umanității.

Papii din trecut au fost înmormântați în trei sicrie: unul făcut din chiparos, unul din zinc și unul din ulm

Potrivit Politico, Papa Francisc a aprobat, în anul 2024, o înmormântare restrânsă pentru el însuși.

La sfârșitul ceremoniilor funerare, un nou lider al Bisericii Catolice va fi ales în cadrul unor alegeri cu mize mari, dramatizate în thrillerul „Conclavul”, nominalizat la Oscar, cu cardinali progresiști și conservatori care se luptă pentru controlul unei instituții cu un miliard de adepți la nivel global.

  • Moartea papei va declanșa nouă zile de doliu, cunoscute sub numele de Novendiale, obicei originar din Roma antică. De asemenea, Italia declară de obicei o perioadă de doliu național.
  • Corpul său va fi binecuvântat, îmbrăcat în veșminte papale și expus în Bazilica Sfântul Petru pentru a fi văzut de public, unde sute de mii de persoane vor sta la coadă pentru a-și aduce omagiile, inclusiv demnitari străini și lideri mondiali.
  • În trecut, cadavrul papei era expus pe o platformă ridicată numită catafalc, dar ritualurile funerare simplificate ale lui Francisc îl vor expune întins într-un sicriu deschis, fără atât de mult fast.

De-a lungul timpului, papii erau a îmbălsămați și unora li se îndepărtau organele înainte de înmormântare. De altfel, o biserică de lângă Fontana di Trevi din Roma păstrează inimile a peste 20 de papi în urne de marmură, păstrate ca relicve sfinte. Totuși, aceste practici au căzut, acum, în dizgrație.

  • În timp ce Papa Francisc este înmormântat, la Bazilica Sfântul Petru și în întreaga lume catolică vor avea loc slujbe zilnice de rugăciune și slujbe de reculegere.
  • Papii din trecut au fost înmormântați în trei sicrie : unul făcut din chiparos, unul din zinc și unul din ulm, cuibărite unul în celălalt, dar Francisc a ordonat să fie îngropat într-un singur sicriu, din lemn și zinc.

Când Benedict al XVI-lea a fost înmormântat, sicriul său conținea și monede bătute în timpul domniei sale, dar și un tub de metal care închidea un sul de hârtie rulat, numit  rogito  – un document de 1.000 de cuvinte care îi povestește viața și domnia.

Papa Francisc va fi, probabil, înmormântat cu propriul său rogito, care detaliază papalitatea sa absolut extraordinară.

Foto – Profimedia Images


Citește și:

Meciurile de fotbal din Italia au fost amânate, după moartea Papei Francisc. Anunțul făcut de Liga italiană

Cine a fost Papa Francisc? Povestea primului papă sud-american și SIMBOLUL unei noi epoci pentru Biserica Catolică

ULTIMA apariție a Papei Francisc în fața credincioșilor. Suveranul Pontif a murit a doua zi, la vârsta de 88 de ani

Crin Antonescu: „Plecarea Papei Francisc lasă un gol adânc” / „A fost un lider care a vorbit inimii, nu numai rațiunii”

Ilie Bolojan, mesaj de condoleanțe după moartea Papei Francisc: „A fost un prieten apropiat poporului român”

S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole ... vezi toate articolele

Citește și