Papa Francisc a încetat din viață luni, 21 aprilie 2025, la vârsta de 88 de ani, după 12 ani de pontificat. Suveranul Pontif se afla la reședința Santa Marta din Roma, unde fusese transferat după externarea din Policlinica Gemelli.
Papa Francisc – care avea numele Jorge Mario Bergoglio – a suferit, în ultimele săptămâni, de o infecție pulmonară gravă. (mai multe informații AICI)
„Dragi frați și surori, cu durere profundă, trebuie să anunț moartea părintelui nostru, Sfântul Părinte Papa Francisc”, a declarat cardinalul Kevin Farrell.
Papa Francisc a publicat, chiar în acest an, autobiografia sa – „Speră” – în care a scris și despre funeraliile prilejuite de moartea sa.
„Când va fi să fie, nu voi fi înmormântat la catedrala Sfântul Petru, ci la Santa Maria Maggiore: Vaticanul este casa ultimei mele slujiri, nu a eternităţii. Voi merge în camera în care se păstrează acum candelabrele, lângă Regina Păcii, căreia i-am cerut mereu ajutorul şi de care am fost îmbrățișat de o sută de ori în timpul pontificatului meu.
Mi-au confirmat că totul e pregătit. Ritualul funerar era prea încărcat şi am vorbit cu maestrul de ceremonii să fie mai simplu: fără catafalc, fără ceremonia de închidere a sicriului, fără introducerea sicriului de chiparos în cel de-al doilea, de plumb, şi apoi în cel de-al treilea, de stejar. Cu demnitate, dar ca orice creştin, fiindcă episcopul Romei e păstor şi discipol, nu un puternic al acestei lumi.
Chiar dacă ştiu că mi-a dat multe binecuvântări, i-am mai cerut Domnului încă una, una singură: ai grijă de mine, să fie când vrei Tu, dar, ştii, mie mi-e cam frică de durerea fizică… Aşa că te rog să nu sufar prea mult”, a scris Papa Francisc în volumul apărut și în limba română.
Intitulată ”Speră”, autobiografia papei Francisc a fost lansată la nivel mondial marți, 14 ianuarie 2025, în principalele limbi, iar cartea a apărut în peste 80 de țări, printre care și în România.
Autobiografia – scrisă împreună cu Carlo Musso – este prima scrisă de un Suveran Pontif în istorie, incluzând amintiri narate, anecdote, fotografii și elemente oferite personal cititorilor.
„Cartea vieții mele este povestea unui drum al speranței pe care nu mi-l pot imagina separat de cel al familiei mele, al poporului meu, al întregului popor al lui Dumnezeu. Ea este, pe fiecare pagină, la fiecare pas, și cartea celor care au mers împreună cu mine, a celor care ne-au precedat, a celor care ne vor urma”, a spus papa Francisc în nota care a anticipat publicarea volumului, la editura Mondadori, cu sediul la Milano.
Autobiografia Papei Francisc reprezintă text cu un mare impact narativ, în care Sfântul Părinte, prin intermediul unei narațiuni autobiografice, abordează cu franchețe, curaj și profeție cele mai importante și dezbătute probleme ale timpurilor noastre contemporane, precum și momentele care au caracterizat slujirea sa în calitate de Episcop al Romei.
„Speră” este prima autobiografie publicată vreodată de un Suveran Pontif.
Pe lângă aspectele biografice, Papa abordează fără ocolișuri în carte cele mai presante teme contemporane: războiul și pacea – inclusiv conflictele din Ucraina și Orientul Mijlociu –, migrația, criza climatică, condiția femeii, sexualitatea, dezvoltarea tehnologică, viitorul Bisericii și al umanității.
Potrivit Politico, Papa Francisc a aprobat, în anul 2024, o înmormântare restrânsă pentru el însuși.
La sfârșitul ceremoniilor funerare, un nou lider al Bisericii Catolice va fi ales în cadrul unor alegeri cu mize mari, dramatizate în thrillerul „Conclavul”, nominalizat la Oscar, cu cardinali progresiști și conservatori care se luptă pentru controlul unei instituții cu un miliard de adepți la nivel global.
De-a lungul timpului, papii erau a îmbălsămați și unora li se îndepărtau organele înainte de înmormântare. De altfel, o biserică de lângă Fontana di Trevi din Roma păstrează inimile a peste 20 de papi în urne de marmură, păstrate ca relicve sfinte. Totuși, aceste practici au căzut, acum, în dizgrație.
Când Benedict al XVI-lea a fost înmormântat, sicriul său conținea și monede bătute în timpul domniei sale, dar și un tub de metal care închidea un sul de hârtie rulat, numit rogito – un document de 1.000 de cuvinte care îi povestește viața și domnia.
Papa Francisc va fi, probabil, înmormântat cu propriul său rogito, care detaliază papalitatea sa absolut extraordinară.
Foto – Profimedia Images
Citește și: