Parlamentul European a decis ca toate dispozitivele mobile să aibă un încărcător comun din 2024

Parlamentul European a decis ca toate dispozitivele mobile să aibă un încărcător comun din 2024
Sursa: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 04/10/2022, 16:11

Eurodeputații au votat, marți, ca, începând din 2024, pe piața europeană să se comercializeze un singur încărcător pentru toate telefoanele mobile și toate tabletele, ceea ce reprezintă un ajutor pentru mediu și pentru consumatori. Astfel, portul USB de tip C va fi noul standard pentru dispozitivele portabile și va asigura încărcarea dispozitivelor și transferuri de date la un înalt standard de calitate. Mai mult, cumpărătorii nu vor fi obligați, ci vor putea alege la achiziționarea unui dispozitiv nou dacă să cumpere sau nu și un dispozitiv de încărcare.

Consumatorii Uniunii vor putea să folosească o soluție unică de încărcare pentru dispozitivele lor electronice, la scurt timp după aprobarea Parlamentului. Astfel, până la sfârșitul anului 2024, toate telefoanele mobile, tabletele și camerele digitale vândute în Uniunea Europeană vor trebui să fie echipate cu un port de încărcare USB de tip C, iar începând cu primăvara anului 2026, obligația se va extinde la laptopuri, se arată în comunicatul Legislativului comunitar.

Noua lege a fost adoptată marți de o largă majoritate, cu 602 voturi „pentru”, 13 „împotrivă” și 8 abțineri și face parte dintr-un efort mai amplu al Uniunii Europene de a reduce deșeurile electronice și de a le permite consumatorilor să facă alegeri mai prietenoase cu mediu.

Noile obligații vor permite reutilizarea unui număr mai mare de încărcătoare și vor ajuta consumatorii să economisească până la 250 de milioane de euro pe an la achizițiile inutile de încărcătoare. În Uniunea Europeană, încărcătoarele aruncate și neutilizate reprezintă aproximativ 11.000 de tone de deșeuri electronice pe an.

Toate dispozitivele vor avea acum aceeași viteză de încărcare

Indiferent de producătorul lor, toate telefoanele mobile noi, tabletele, camerele digitale, căștile și căștile cu microfon, consolele video portabile și difuzoarele portabile, cititoarele electronice, tastaturile, mouse-urile, sistemele portabile de navigație, căștile intraauriculare și laptopurile reîncărcabile prin cablu cu fir, care funcționează cu o putere de alimentare de până la 100 de wați, vor trebui să fie echipate cu un port USB de tip C.

Conform unui studiu al Comisiei citat de Reuters, jumătate din încărcătoarele vândute cu telefoanele mobile în 2018 aveau un conector USB micro-B, 29%, unul USB-C, iar 21%, unul Lighting, deținut de Apple. Compania a introdus modelul USB-C la unele dintre cele mai recente dispozitive ale sale. În trecut, Apple s-a opus acestei măsuri de uniformizare, invocând că schimbarea ar afecta inovația, totuși, unii analiști estimează că aceasta ar putea duce la creșterea vânzărilor companiei, conform sursei citate.

Potrivit noilor norme, consumatorii nu vor mai avea nevoie de un încărcător diferit de fiecare dată când achiziționează un nou dispozitiv, din moment ce vor putea utiliza un singur încărcător pentru o gamă largă de dispozitive electronice portabile mici și mijlocii.

Mai mult, toate dispozitivele care permit încărcarea rapidă vor avea acum aceeași viteză de încărcare, permițându-le utilizatorilor să le încarce la fel de repede, indiferent de încărcătorul utilizat, atâta timp cât este compatibil, arată reprezentanții PE.

Potrivit PE, pe măsură ce încărcarea fără fir va deveni mai răspândită, Comisia Europeană va trebui să armonizeze cerințele de interoperabilitate până la sfârșitul anului 2024, pentru a evita un impact negativ asupra consumatorilor și a mediului. Astfel, va dispărea așa-numitul efect de „blocaj” tehnologic, prin care un consumator devine dependent de un singur producător.

Conform normelor, consumatorii vor fi informații prin etichete speciale despre caracteristicile de încărcare ale noilor dispozitive, astfel încât să vadă mai ușor dacă încărcătoarele lor existente sunt compatibile. De asemenea, cumpărătorii vor putea să aleagă în cunoștință de cauză dacă să cumpere sau nu un nou dispozitiv de încărcare împreună cu un produs nou.

Care sunt următorii pași

„Încărcătorul comun va deveni, în sfârșit, o realitate în Europa. Am așteptat peste zece ani adoptarea acestor norme, dar putem, în cele din urmă, să lăsăm în urmă multitudinea de încărcătoare. Această lege adaptată exigențelor viitorului permite dezvoltarea unor soluții inovatoare de încărcare în viitor și va aduce beneficii tuturor – de la consumatori frustrați la mediul nostru vulnerabil. Trăim vremuri dificile pentru politică, dar am demonstrat că UE are în continuare idei și soluții pentru a îmbunătăți viețile a milioane de oameni din Europa și pentru a inspira alte părți ale lumii să îi urmeze exemplul”, a spus raportorul Parlamentului, Alex Agius Saliba.

Consiliul va trebui să aprobe în mod oficial directiva înainte de a fi publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și va intra în vigoare la 20 de zile de la data publicării. Țările Uniunii vor avea la dispoziție 12 luni pentru a transpune normele în legislația națională și de alte 12 luni după sfârșitul perioadei de transpunere pentru a le aplica. Noile norme nu se vor aplica produselor introduse pe piață înainte de data aplicării.

Potrivit sursei citate, în ultimul deceniu, Parlamentul a solicitat în repetate rânduri introducerea unui încărcător comun. În pofida eforturilor anterioare de a colabora cu companiile din sector pentru a reduce numărul de încărcătoare mobile, măsurile luate voluntar nu au reușit să producă rezultate concrete pentru consumatorii europeni. În cele din urmă, Comisia Europeană a prezentat o propunere legislativă la 23 septembrie 2021.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Loredana Groza, surprinsă fără haine! Poze în premieră, așa cum nu ai văzut-o niciodată
FOTO. Patroana din România care e hărțuită din cauza imaginilor incendiare pe care le postează!
VIDEO. Şofer prins cu 275 km/h. Poliția: Suntem impresionaţi de performanţa ta, dar am decis...
Leon Dănăilă îl contrazice pe Virgil Stroescu: Dacă facem restricție la grăsime, creierul...
Caz revoltător în Ploieşti: un profesor de sport, acuzat că a întreţinut relaţii sexuale cu...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
2024: Este legal să dai flash-uri în trafic? Ce reprezintă aceste semnale vizuale
Ion Iliescu, interviu la 94 de ani: ”Lumea nu începe cu noi și cu siguranță...
Cine sunt românii care nu încasează pensii mai mari de 2.000 de lei. Județul în...
Scurgere de informaţii. Germania investighează o înregistrare în care oficiali germani discută despre o posibilă...
Nu e o eroare! Câți lei costă 3 zambile în Kaufland București, acum, de 1...
Cum arată ASTĂZI una dintre cele mai FRUMOASE actrițe de la Hollywood
Nu mai poți avea PERMIS DE CONDUCERE dacă nu treci testul! Este informația momentului pentru...
Anul care i-a schimbat viața lui Iliescu. Nimic n-a mai fost la fel
Cât de bine arată Selina, iubita lui Victor Slav, în costum de baie. Imaginile care...
BANCUL ZILEI. Un curios îl întreabă pe BULĂ pescarul: Te-ai ales cu ceva de când...
Kim Jong-il, al doilea lider suprem al Coreei de Nord. „Sunt obiectul criticilor din întreaga...