Parlamentul israelian a fost dizolvat. Premierul Naftali Bennet nu va candida la următoarele alegeri

Parlamentul israelian a fost dizolvat. Premierul Naftali Bennet nu va candida la următoarele alegeri
Sursa foto: Mediafax Foto
Publicat: 30/06/2022, 19:18

Knessetul, parlamentul israelian, a fost dizolvat, joi dimineață, la Ierusalim, deschizând drumul spre cea de-a cincea rundă de alegeri generale în mai puțin de patru ani. Următoarele alegeri au fost convocate pentru data de 1 noiembrie.

Yair Lapid, actualul ministru al Afacerilor Externe, va conduce guvernul israelian, până în noiembrie. Premierul Naftali Bennet, partenerul său din coaliția de guvernământ, a precizat că nu va candida la următoarele alegeri. Acest lucru s-a datorat eșecului funcționării coaliției de opt partide, care a reușit înlăturarea lui Benjamin Netanyahu, în urmă cu un an.

Guvernul pe care l-a condus Naftali Bennett a fost cel mai divers din istoria țării. Format din opt partide, acesta a inclus formațiuni cu ideologii total opuse și a inclus și un partid arab, în premieră de la formarea statului Israel, în 1948. Bennett a devenit prim-ministru luna în iunie a anului trecut, după alegerile în care nicio forță politică nu a reușit să câștige majoritatea.

Coaliția s-a destrămat, însă, în urmă cu 10 zile, deoarece părțile incluse în ea nu au reușit să cadă de acord asupra unui aspect fundamental. Este vorba despre continuarea documentului conform căruia așezările evreiești din Cisiordania trăiesc conform legilor Israelului, și nu conform autonomiei palestiniene, potrivit Antena3.

În schimb, Benjamin Netanyahu câștigă o nouă șansă de a reveni la putere, după ce partidul său, Likud, ar urma să rămână pe primul loc în opțiunile de vot. Netanyahu este cel mai longeviv premier al Israelului, care a deținut funcția timp de 12 ani fără întrerupere, fiind în continuare judecat pentru fapte de corupție, pe care le neagă.

Potrivit sondajelor de opinie, coaliția care reușise să îl înlăture de la putere pe Beniamin Netanyahu, în 2021, după doi ani de blocaj al formării unei majorități, ar avea șanse minime să mai formeze o alianță după viitoarele alegeri.