EXCLUSIV VIDEO | Peste 3,5 milioane de pensionari trăiesc la limita sărăciei, cu pensii sub 2.000 de lei. ”Ei ar mânca din pensia asta, s-ar sătura din banii pe care-i avem noi? Nu spun să dea pentru un trai decent, dar măcar să treacă omul peste greutăți”

Publicat: 19/10/2022, 13:17
Actualizat: 19/10/2022, 13:48

Peste 3,5 milioane de pensionari, adică peste 70%, trăiesc cu mai puțin de 2.000 de lei pe lună, iar 1,2 milioane dintre aceștia sunt în deprivare materială severă, cu venituri lunare de doar 1.000 de lei. La polul opus sunt aproape 10.000 de pensionari care au pensii ce depășesc și 20.000 de lei pe lună. Guvernul ia în calcul o majorare a pensiei din 2023, cu aproximativ 10%, o creștere care se va simți doar pentru cei care au pensii mari. În condițiile unei inflații de aproape 16% și a creșterii prețurilor la energie și la unele alimente la niveluri record, o persoană care are un venit lunar sub 2.000 de lei va fi în continuare în risc de sărăcie.

  • Numărul pensionarilor depășește 5 milioane, iar pensia medie a fost în trimestrul al doilea al anului 2022 de 1.851 de lei.
  • În condițiile unei inflații de aproape 16% și a creșterii prețurilor la niveluri record atât la energie, cât și la unele alimente, o persoană care are un venit lunar sub 2.000 de lei este în risc de deprivare material severă și de marginalizare socială.
  • Cercetători de la Institutul pentru Cercetarea Calităţii Vieţii arătau într-un raport că o persoană are nevoie de 2.708 lei pe lună ca să acopere nevoie unui coș minim pentru un trai decent.

Premierul Nicolae Ciucă vorbește de o majorare a pensiilor de la 1 ianuarie 2023 care nu poate fi mai mare de 11%, ținând cont de posibilitățile bugetare. Și ministrul Muncii, Marius Budăi, spune că sigur va fi o majorare a pensiilor, de cel puțin 10%, într-o singură tranșă, dând asigurări că această creștere poate fi acoperită de bugetul de stat.

”Nu pot să spun de un trai decent, dar măcar să treacă omul peste greutăți”

În condițiile în care facturile la energie sunt tot mai mari și prețurile la alimente au crescut, mulți dintre pensionari spun că o majorare de 10% este departe de nevoile pentru un trai decent pe lună.

La prețurile care sunt acum, nu au cum să fie de ajuns. Deci, coșul de cumpărături crește în fiecare zi, pensiile rămân pe loc sau cresc cu un procent prea mic ca să acopere inflația… Și atunci, îmi pare rău, nu au cum să acopere, în niciun caz, necesarul … Nu pot să spun de un trai decent, dar măcar un trai cât de cât, să mai treacă omul peste greutăți”, spune un bărbat.

“Eu am 1.400 de lei, nu pot să îmi rezolv nimic cu 1.400 lei. Am 1.480 lei și trebuia să îmi trimită și mie talonul acela și nu mi l-au trimis (…) Mă descurc foarte greu, pentru că nu îți ajung 1.400 lei, ce să faci cu ei? Mi-a venit lumina 23 de milioane (2.300 de lei – n. red.). Am plătit, când mi-a venit pensia acum, jumătate și mai am să plătesc jumătate, adică 13 milioane (1.300 de lei – n.red), și nu mai rămân cu niciun ban”, spune o femeie.

”Dacă nu m-ar ajuta copiii, nu aș putea să mă descurc. S-a dublat tot ce mâncăm, tot ce îmbrăcăm”

Unii dintre pensionari reușesc să treacă peste plățile și cheltuielile lunare doar cu ajutorul copiilor sau a rudelor, care le plătesc o parte din facturi.

“Dacă nu m-ar ajuta copiii, nu aș putea să mă descurc. E totul scump, scump, scump, dublu. S-a dublat tot ce mâncăm, tot ce îmbrăcăm, totul e scump, e scump, la dublu preț. Copiii mei mă ajută, îmi plătesc utilitățile, îmi plătesc mâncarea. Altfel nu m-aș descurca”, spune o femeie.

O altă femeie spune că este nevoită să se împrumute de la o pensie la alta, pentru că niciodată banii pe care îi primește nu îi ajung să trăiască.

Nu ne ajunge, la 1.400 de lei pe care-i avem noi, ar însemna 140 de lei. Păi ce faci cu 140? Nimic. Egal zero, chiar egal zero!. Pe cuvânt, e foarte greu. Ce ne-om face… nu știu”, spune o altă femeie.

”Cu 10%, la pensia mea îmi mai dă 120 de lei, ce să fac cu ei?”

Majoritatea pensionarilor spun că o creștere cu 10% a pensiilor nu le va fi de mare ajutor și în continuare nu-și vor putea acoperi cheltuielile.

“Nu este suficient, nu acoperă cheltuielile, plus utilitățile și ce mai avem. Deci nu acoperă nimic”, afirmă o femeie.

Cu 10%? Nicicum. La pensia mea… am 12 milioane (1.200 de lei – n.red). Îmi mai dă 120 de lei, ce fac cu ei? Mă duc și iau niște carne, două sticle de ulei și două kilograme de zahăr și asta a fost”, spune o altă femeie.

Mulți dintre pensionari se gândesc să mai reducă din cheltuieli. Și asta pentru că tuturor le este frică să nu ajungă să nu aibă cu ce să își plătească facturile pe timp de iarnă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Devine ILEGAL în România. Legea e adoptată. Se aplică din 28 aprilie pentru toată lumea
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”