Petre Daea: „România are cea mai mică producție de porumb din ultimii 15 ani”

Petre Daea: „România are cea mai mică producție de porumb din ultimii 15 ani”
Petre Daea: „România are cea mai mică producție de porumb din ultimii 15 ani” / Sursa FOTO: https://agrointel.ro/
Publicat: 04/12/2022, 18:50

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale anunță că România a avut în 2022 cea mai mică producţie de porumb din 2007 încoace. De vină ar fi seceta puternică din acest an, care a diminuat recolta cu aproximativ 40%-50% faţă de sezoanele precedente.

Petre Daea arată că producţia obţinută va asigura consumul intern, iar pentru export rămâne o cantitate mai mică.

Totuși, ministrul PSD s-a abținut să ofere cifre cu privire la producția națională de porumb.

Petre Daea: „Producție medie de trei tone la hectar”

„La porumb nu s-a încheiat recoltatul pe întreaga suprafaţă, dar până la această dată producţia medie este de 3.000 de kilograme la hectar, ceea ce înseamnă mult sub media anilor normali în România, când la această cultură se obţineau între 5 şi 6 tone la hectar”, a precizat Daea.

„Este cea mai afectată cultură din cauza secetei, producţia obţinută fiind mult mai mică decât în anii normali, dar ne asigură consumul intern şi o disponibilitate pentru export” – Petre Daea

Ministrul Agriculturii a susţinut că va anunţa cantitatea exactă obţinută de fermieri în 2022, „când se introduce în hambar ultima cantitate de porumb care se va recolta în câmp”, însă a subliniat că este cea mai mică producţie de porumb care s-a obţinut în ultimii ani după integrarea României în Uniunea Europeană.

„Producţia totală nu o dau, am spus-o foarte clar, decât atunci când se introduce în hambar ultima cantitate de porumb care se va recolta în câmp, în aşa fel încât să putem informa corect. Când se va termina recoltatul, atunci voi anunţa cantitatea exactă pe care au obţinut-o fermierii şi pe care o poate anunţa România atât în datele statistice europene, cât şi pentru informarea corectă a opiniei publice din ţară”, a insistat ministrul Agriculturii.

„Vă pot spune în procente: este mai mică cu 40%-50% decât în anii precedenţi. Vom vedea cum stăm şi la nivel european la sfârşitul recoltării porumbului. În orice caz, este cea mai mică producţie de porumb care s-a obţinut în ultimii ani după integrarea în UE. Fenomenul de secetă nu s-a manifestat numai la nivelul României, acesta a pus amprenta, din nefericire, pe producţiile multor ţări europene” – Petre Daea.

România are surplus la floarea-soarelui

În ceea ce priveşte producţia totală de seminţe de floarea-soarelui, Daea a subliniat că a fost obţinută o cantitate de peste două milioane de tone, dublu faţă de necesarul de consum al României: „La floarea-soarelui am obţinut peste două milioane de tone ceea ce înseamnă dublu faţă de necesarul de consum al României. Este cam 70% din producţia normală care se poate obţine în condiţiile României”.

În context, anul agricol 2021-2022 a fost unul dificil, care i-a pus la grea încercare pe fermierii români, în condiţiile în care „seceta pedologică a pus stăpânire pe întreaga ţară”, a transmis Petre Daea.

„Ne asigurăm necesarul pentru consumul intern şi disponibilităţi pentru export, de altfel se poate constata că există cantităţi care au fost scoase în afara ţării şi care s-au dus pe culoarele tradiţionale de comerţ, ştiindu-se că multe ţări din lume se şi se aprovizionează cu grâu foarte bun din România” – Petre Daea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase