Platforma TikTok AMENDATĂ de UE cu 345 de milioane de euro pentru încălcarea regulilor de procesare a datelor personale ale copiilor

Platforma TikTok AMENDATĂ de UE cu 345 de milioane de euro pentru încălcarea regulilor de procesare a datelor personale ale copiilor
TikTok / Foto caracter ilustrativ
Publicat: 15/09/2023, 20:36

Uniunea Europeană a aplicat vineri o amendă de 345 de milioane de euro rețelei de socializare TikTok pentru încălcarea regulilor de protecție a datelor (GDPR), în prelucrarea informațiilor referitoare la minori, relatează Politico.

TikTok Technology Limited va trebui să plătească „amenzi administrative în valoare totală de 345 de milioane de euro” și să se conformeze regulilor UE, în termen de trei luni, a anunțat Comisia Irlandeză pentru Protecția Datelor (DPC) într-un comunicat de presă, acționând în numele UE.

DPC a deschis o investigație în septembrie 2021 asupra acestei subsidiare a gigantului chinez ByteDance, care are astăzi 150 de milioane de utilizatori în Statele Unite și 134 de milioane în Uniunea Europeană.

Neregulile vizate se referă la perioada cuprinsă între 31 iulie și 31 decembrie 2020.

Conturile copiilor au fost definite ca fiind publice în mod implicit

Autoritatea irlandeză notează în decizia sa că înregistrarea copiilor pe platformă s-a făcut în așa fel încât conturile lor au fost definite ca fiind publice în mod implicit. Aceasta în contextul în care, în ianuarie 2021, cu opt luni înainte ca DPC să înceapă investigația, TikTok a devenit prima platformă majoră care a setat în mod implicit ca private toate conturile existente și noi ale celor cu vârsta cuprinsă între 13 și 15 ani.

Cât privește modul „conexiune de familie”, care permite conectarea contului TikTok al unui părinte cu cel al adolescentului lor, compania nu a verificat dacă utilizatorul asociat era de fapt părintele sau tutorele celui care înregistra contul, se arată în decizie.

TikTok „nu este de acord cu decizia, în special cu nivelul amenzii aplicate”, a reacționat un purtător de cuvânt într-un comunicat remis AFP..

„Cu tot respectul, nu suntem de acord cu decizia, în special cu nivelul amenzii aplicate. Constatările DPC se concentrează pe funcțiile și setările care erau valabile acum trei ani și pe care le-am modificat cu mult înainte ca investigația să înceapă chiar, cum ar fi setarea tuturor conturilor sub 16 ani ca private în mod implicit”, spune cei de la TikTok.

Funcția Family Pairing

Funcția Family Pairing a fost introdusă în 2020, permițându-le părinților și tutorilor să-și conecteze contul lor TikTok cu cel al adolescentului, pentru a vedea și a ajusta varietatea de conținut și setările de confidențialitate.

Noile funcții adăugate la începutul acestui an permit părinților și tutorilor: să personalizeze limitele zilnice de utilizare a ecranului; să acceseze rezumatul timpului de utilizare a ecranului adolescentului; să programeze oprirea notificărilor; și să activeze instrumentul de filtrare a conținutului, pentru a interzice conținutul care include anumite cuvinte sau hashtag-uri să apară pe feed-ul adolescentului.

„În timp ce nici DPC, nici Comitetul European pentru Protecția Datelor nu au constatat că măsurile TikTok de asigurare a vârstei au încălcat GDPR, având în vedere importanța subiectului la nivel de industrie, compania a vrut să evidențieze munca pe care o face pentru a se asigura că TikTok rămâne o platformă doar pentru utilizatorii cu vârsta peste 13 ani”, mai arată reprezentanții TikTok.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Devine obligatoriu în toată România. Decizia UE impune un permis unic
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Zeci de experţi în Inteligenţă Artificială de la Google, recrutați de Apple