PMP solicită Guvernului un program național de testare gratuită

PMP solicită Guvernului un program național de testare gratuită
PMP solicită Guvernului un program național de testare gratuită
Publicat: 15/10/2021, 12:41

PMP consideră că testarea gratuită masivă în București – Ilfov și marile orașe din țară rămâne singura soluție pentru izolarea focarelor și pentru a reduce răspândirea îmbolnăvirilor. Este o măsură sanitară pe care o propun, în continuare, medicii și managerii de spitale, dar și specialiștii în epidemiologie.

Din păcate, autoritățile au ignorat rolul testării încă de la începutul pandemiei, mai mult, au luat o serie de decizii incoerente în această privință, care au bulversat populația și au blocat activitatea economică, în multe domenii.

Testarea trebuie să fie o variantă complementară vaccinării, mai ales că și persoanele care primesc serul anti-covid, se pot îmbolnăvi, binențeles, în număr mult mai mic și care dezvoltă forme ușoare. De aceea, Guvernul are obligația să adopte toate soluțiile recomandate de specialiști, tocmai ținând cont că spitalele și medicii din București și din țară au cedat sub presiunea ultimelor zile.

Chiar și premierul Cîțu a recunoscut că Ministerul Sănătății a ignorat total campania de testare națională, pierzând fonduri europene în valoare de 4,7 milioane de euro, pentru decontarea de teste RT PCR şi rapide antige, în vederea depistării depistarea infecţiei cu SARS-CoV.

Autoritățile din București și Ilfov, împreună cu Guvernul României, trebuie să gândească urgent un program de testare gratuită, care să înceapă în câteva zile, având în vedere rata de infectare care a crescut agresiv în ultima săptămână. Suplimentar, e nevoie de echipe de medici specializări pe ATI din alte state europene care să sprijine medicii din spitalele bucureștene.
OMS recomanda testarea încă de la începutul pandemiei, fiind singura soluție pentru identificarea cazurilor noi din timp și izolarea focarelor.

Reamintim că PMP a solicitat ieri Președintelui României convocarea CSAT pe criza din sănătate.