Polița RCA va fi obligatorie pentru trotinetele electrice. Numărul accidentelor grave de circulație în care au fost implicați conducători de trotinete a crescut de aproape 20 de ori în ultimii patru ani

Polița RCA va fi obligatorie pentru trotinetele electrice. Numărul accidentelor grave de circulație în care au fost implicați conducători de trotinete a crescut de aproape 20 de ori în ultimii patru ani
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 07/12/2022, 11:00

Orice posesor de trotinetă electrică va trebui să încheie o poliță RCA, începând de anul viitor. Obligativitatea este impusă printr-o directivă europeană, pe care oficialii români urmează să o transpună în legislația națională.

Creșterea numărului de accidente grave în care au fost implicați conducători de trotinete electrice a determinat autoritățile europene să introducă acest mijloc de transport printre vehiculele pentru care este obligatorie încheierea unei asigurări de răspundere civilă auto (RCA), pentru o mai bună protectie a cetățenilori europeni, fie că sunt asigurați sau ar putea deveni persoane prejudiciate în urma unui accident.

„De la intrarea în vigoare a Directivei 2009/103/CE, pe piață au intrat numeroase tipuri noi de vehicule motorizate. Unele dintre acestea sunt acționate de un motor pur electric, altele, de echipamente auxiliare. Astfel de vehicule ar trebui luate în considerare la definirea noțiunii de «vehicul». Definiția respectivă ar trebui să se bazeze pe caracteristicile generale ale unor astfel de vehicule, în special viteza maximă constructivă și masa proprie maximă a acestora, și ar trebui să se prevadă că include numai vehiculele acționate exclusiv în mod mecanic. Definiția ar trebui să se aplice indiferent de numărul de roți ale vehiculului. Această definiție nu ar trebui să includă scaunele rulante destinate utilizării de către persoanele cu dizabilități fizice”, se arată în Directiva (UE) 2021/2118 a Parlamentului European și a Consiliului din 24 noiembrie 2021, care a modificat Directiva 2009/103/CE privind asigurarea de răspundere civilă auto și controlul obligației de asigurare a acestei răspunderi.

Câte accidente au provocat trotinetele

Numărul accidentelor grave de circulație în care au fost implicați conducători de trotinete electrice a crescut de aproape 20 de ori în ultimii patru ani, potrivit datelor Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR), citate de reprezentanții Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR). Mai exact, până în septembrie, s-au produs 198 de accidente grave în care au fost implicate trotinete electrice. În urma acest accidente, 13 persoane și-au pierdut viața, peste 200 au fost rănite grav și alte 12 au suferit răni ușoare.

Majoritatea acestor accidente s-au produs din vina conducătorilor de trotinete, principala cauză fiind abaterile săvârșite în trafic, precum neadaptarea vitezei la condițiile de drum, neacordarea priorității vehiculelor, neasigurarea la schimbarea direcției de mers și circulația pe sens opus.

„Cu toate acestea, este de presupus că numărul total al accidentelor rutiere în care sunt implicați utilizatorii de trotinete electrice este mult mai mare, având în vedere faptul că singurele evenimente care sunt evidențiate din perspectivă statistică sunt cele soldate cu victime, soluționate de către Poliție (este plauzibil ca multe dintre accidentele soldate numai cu pagube materiale să nu fi fost declarate)”, precizat recent reprezentanții UNSAR.

Modificarea legilslației naționale este în sarcina instituției responsabile de reglementarea și monitorizarea pieței asigurărilor, respectiv Ministerul Finanțelor, prin Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

„La momentul actual, în cadrul ASF, se află în lucru un proiect de modificare a legislației primare RCA prin intermediul căruia se asigură transpunerea Directivei (UE) 2021/2118 a Parlamentului European și a Consiliului din 24 noiembrie 2021 de modificare a Directivei 2009/103/CE privind asigurarea de răspundere civilă auto și controlul obligației de asigurare a acestei răspunderi (Directiva MID)”, au răspuns, la solicitarea Gândul, reprezentanții instituției.

În privința noilor categorii de vehicule pentru care va exista obligativitatea încheierii unui contract RCA, reprezentanții ASF precizează că sunt propuse a fi acele vehicule care, potrivit articolului 1, punctul 1 din cuprinsul Directivei MID, au fie o viteza maximă constructivă mai mare de 25 km/h, fie o masă proprie maximă mai mare de 25 kilograme și o viteză maximă constructivă mai mare de 14 km/h.

„Referitor la tarifele RCA, menționăm faptul că legislația europeană, prin dispozițiile art. 21 și 181 din Directiva 2009/138/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 25 noiembrie 2009 privind accesul la activitate și desfășurarea activității de asigurare și de reasigurare (Solvabilitate II), nu permite intervenția statelor membre asupra nivelului primelor practicate de către asigurători și asupra modului de calcul al acestora”, au trasmis, pentru Gândul, reprezentanții ASF.

Termenul de transpunere în legislația națională este 23 decembrie 2022, potrivit centralizării Ministerului Afacerilor Externe.

Dat fiind că modificările legislative sunt încă în lucru, reprezentații UNSAR au evitat să comenteze cu privire la un eventual studiu de impact și eventuale variante de calcul pentru polița RCA.

Conducerea UNSAR atrăgea atenția, în septembrie, asupra nevoii de conștientizare a riscurilor pe care și le asumă cei care circulă cu trotineta electrică, care a devenit în ultimii ani un mijloc de transport din ce în ce mai popular, datorită avantajelor pe care le oferă.

Potrivit UNSAR, mai mulți asigurători au venit în sprijinul clienților cu produse de asigurare care oferă protecție financiară și pentru astfel de  situații neprevăzute. Așadar, în cazul în care o persoană care circulă cu trotineta electrică sau cu bicicleta accidentează pe cineva sau provoacă o daună materială, costurile financiare rezultate pot fi preluate de asigurător, în limita de răspundere acoperită prin polița achiziționată.

Totodată, dacă o asigurare de răspundere civilă dedicată trotinetelor ajută atunci când accidentul s-a produs din vina conducătorului acesteia, provocând daune unor terți, pentru cel vinovat, o poliță de asigurare de accidente persoane, de sănătate sau de viață poate fi o soluție eficientă în cazul în care este nevoie de îngrijiri medicale.

Regulament pentru folosirea trotinetelor în București

Proiectul de hotărâre pentru aprobarea Regulamentului privind condițiile de utilizare a trotinetelor electrice închiriate în regim self-service prin intermediul platformelor online pe domeniul public al Municipiului București – pus în transparență decizională în septembrie și în dezbatere publică în octrombrie – include o serie de noi obligații pentru cei care folosesc trotinetele:

  • conducătorii trebuie sa aibă minim 14 ani;
  • casca de protecție este obligatorie pentru conducătorii de trotinete electrice a căror vârstă este sub 16 ani, atunci când se deplasează pe partea carosabilă;
  • în cazul în care un drum este prevăzut cu o pistă pentru biciclete, trotinetele electrice vor fi conduse numai pe pista respectivă; în lipsa acestei piste, circulația trotinetelor electrice este permisă numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulația vehiculelor este de 50 km/h;
  • trotinetele trebuie să fie echipate cu mijloace de iluminare vizibile, dispozitive reflectorizant-fluorescente, sistem de frânare eficace și sistem de avertizare sonoră;
  • este interzisă folosirea dispozitivelor/gadgeturilor, inclusiv a căştilor audio, în timp ce este condusă trotineta electrică.

Regulamentul se aplică operatorilor de flote de trotinete electrice precum și utilizatorilor acestora.

Conform proiectului de regulament, este obligatoriu ca operatorii să dețină autorizație, care se eliberează în urma cererii depuse în acest sens la Direcția Transporturi din cadrul Primăriei.

Condiții pentru utilizarea trotinetelor electrice:

  • parcarea se face pe trotuar, în zone special amenajate;
  • dacă circulă pe drumurile publice, trebuie să fie echipate cu mijloace de iluminare (lumina albă sau galbenă în față și lumina roșie în spate) vizibile, dispozitive reflectorizant-fluorescente, sistem de frânare eficace și sistem de avertizare sonoră;
  • este interzis circulația pe timp de noapte fără aceste mijloace și dispozitive în stare de funcționare;
  • utilizatorii au obligația să circule cu luminile aprinse în orele întunecate ale zilei și/sau cu vizibilitate redusă;
  • circulația pe drumurile publice se va desfășura prin respectarea regulilor de circulație în vigoare;
  • este interzisă circulația pe drumurile publice a mai mult de o persoană pe un singur vehicul sau dispozitiv electric;
  • atunci când circulă pe drumurile publice în grup, trebuie conduse numai pe un singur rând;
  • in timpul circulației pe drumurile publice, utilizatorii sunt obligați să aibă la ei actul de identitate.

Codul de conduită al utilizatorului de trotinetă electrică interzice:

  • depășiri ale autovehiculelor aflate în mers;
  • conducerea sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe interzise;
  • circulația pe trotuare, cu excepția cazului în care pe trotuare sunt amenajate piste speciale destinate bicicletelor și trotinetelor electrice sau când trotineta electrică este transportată fără acționare electrică pentru a fi parcată;
  • dacă un drum este prevăzut cu o pistă specială destinată circulației bicicletelor și a trotinetelor electrice, acestea vor fi conduse numai pe pista respectivă;
  • circulația pe aleile din parcuri sau grădini publice;
  • circulația pe străzile și drumurile din categoria P (pietruite) și NR (nereabilitate);
  • circulația cu viteza mai mare de 25 de kilometri pe oră;
  • circulația în zonele marcate cu indicatorul rutier ,,Acces interzis bicicletelor”;
  • transportarea pe trotineta electrică a altor persoane sau bagaje;
  • deplasarea în paralel cu un alt vehicul electric individual sau cu două roți;
  • conducerea fără a ține ghidonul;
  • transportarea, remorcarea sau împingerea de obiecte care creează un pericol pentru alți participanți la trafic;
  • conducerea în zone destinate numai pentru pietoni;
  • folosirea de accesorii sau dispozitive mobile (telefon, smartphone, tablete etc), inclusiv caști audio, de persoana care conduce o trotinetă electrică;
  • parcarea trotinetelor pe carosabilul auto sau pe pistele de biciclete.

Ce amenzi riscă persoanele care conduc trotinete dacă încalcă regulile de circulație

Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 200 de lei la 400 de lei:

  • staţionarea trotinetelor electrice în locurile interzise;
  • neridicarea de către operator a trotinetelor electrice staţionate neregulamentar.

Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 de lei la 2.500 de lei:

  • amplasarea pe domeniul public a trotinetelor electrice de către operatorii de flote de trotinete electrice fără avizul Directiei Transporturi din cadrul Primăriei; totodată, se dispune şi ridicarea acestora de pe domeniul public de către Primărie, prin Poliția Locală;
  • amplasarea pe domeniul public de către operatorii de flote de trotinete electrice a unui număr mai mare de trotinete electrice decât cel aprobat de către Primărie, în baza documentaţiei depuse.

Proiectul integral poate fi vizualizat aici.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Mesajul cutremurător postat de Mihaela înainte de a se arunca de la etajul 15 al...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Ciucă a dat VESTEA CEA MARE pentru milioane de români. Decizia care ar putea fi...
Vreme de coșmar. Ține o săptămână
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Cum va arăta nunta lui Pepe cu Yasmine Oddy: "E la alt nivel, e sinucidere...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Tulburătoare și Înălțătoare discuția dintre Ana Blandiana și Adrian Artene | ALTCEVA CU ADRIAN ARTENE