Pompierul român de numai 20 de ani care a mers să se lupte cu incendiile în Grecia: E ca o cursă contracronometru. / Suntem oameni și trebuie să ne ajutăm!

Pompierul român de numai 20 de ani care a mers să se lupte cu incendiile în Grecia: E ca o cursă contracronometru. / Suntem oameni și trebuie să ne ajutăm!
Imagini din timpul misiunii din Grecia / Sursa foto: Facebook – MAI, cont Andor Bidiga
Publicat: 12/08/2021, 09:59

Brașoveanul Andor Bidiga, un pompier în vârstă de doar 20 de ani, s-a oferit să se numere printre cei peste o sută salvatori care se luptă cu flăcările în cadrul misiunii de sprijin pe care România îl acordă autorităților din Grecia. El și-a împărtășit expreiența într-o scurte poveste publicată pe pagina de Facebook a Minsiterului Afacerilor Interne.

Andor Bidiga este absolvent al Şcolii de Subofiţeri și a început să lucreze la Inspectoratului pentru Situații de Urgență Brașov în decembrie 2020, potrivit informațiilor de pe contul de Facebook. Tot acolo sunt postate și fotografii făcute de și împreună cu colegii alături de care își face cu pasiune meseria.

„În meseria noastră, a salvatorilor, nu există termenul de străin”

Andor și-a povestit experiența din Grecia într-un scurtă relatare publicată pe pagina de Facebook a Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

„Eram în concediu când am primit anunțul pe grupul de muncă, de la comandant

„Deseară se pleacă spre București, iar mâine spre Grecia”.

L-am sunat imediat și i-am spus că vreau să merg și eu. Văzusem situația din Grecia și mă gândeam la cât de greu trebuie să le fie.

În meseria noastră, a salvatorilor, nu există termenul de străin. Suntem oameni și trebuie să ne ajutăm!

Când le-am spus că plec, ai mei s-au temut, dar au înțeles că îmi doresc să fiu acolo și să pun și eu umărul la tot acest efort comun. Acum vorbim zilnic, după ce termin tura.

Intervențiile sunt destul de dificile. Terenul este foarte accidentat, iar din cauza căldurii și a vegetației uscate, pot apărea incendii oriunde. E ca o cursă contracronometru. Trebuie să acționăm imediat ca să stingem focul înainte de a se extinde.

Vorbim des cu localnicii, sunt impresionați de cum ne-am mobilizat și ne mulțumesc pentru ajutor. Chiar ne-au spus că ne consideră de-ai lor.

Cineva ne-a mulțumit chiar în limba română și ne-a oferit apă rece. Astfel de gesturi te copleșesc și îți confirmă că ai ales cea mai frumoasă meserie din lume.

Voi rămâne în Grecia cât va fi nevoie de noi și sper ca la anul să mă întorc aici în vacanță, iar viața să revină la normal.

Vreau să le mulțumesc tuturor colegilor mei din cadrul Detașamentului 1 Brașov și de la Secția de Pompieri Zărnești pentru că m-au ajutat să pătrund tainele meseriei de salvator.

Sunt cu adevărat profesioniști, iar peste ani îmi doresc ca, la rândul meu, să le împărtășesc colegilor mai tineri din experiența acumulată.

Chiar dacă suntem pompieri din toate colțurile țării, aici în Grecia, pot spune că ne înțelegem din priviri, pentru că toți știm ce avem de făcut și pe toți ne unește bucuria de a fi salvator.

Și mai știm că ceea ce ne-a adus în această misiune este dorința puternică de a ajuta și dragostea pentru semeni”.

A cincea zi de luptă cu focul

Convoiului reprezentat de cei peste 100 de pompieri salvatori, dotați cu tehnică și echipamente de intervenție, menit să îi sprijine pe omologii lor eleni în lupta cu incendiile de vegetație care au pus stăpânire pe teritoriul grecesc, a pornit în misiune vinerea trecută, 6 august.

Sprijinul internațional pe care România îl acordă autorităților din Grecia s-a realizat în baza solicitării de asistență internațională formulată de guvernul elen prin Mecanismul European de Protecție Civilă. Totodată, important de menționat este faptul că România participă pentru prima dată la o misiune internațională specializată pe incendii. Modulul de intervenție este reprezentat de pompieri salvatori delegați din 13 județe și din partea ISU B-IF, USISU, IGSU.

Astfel, ajutorul din partea României este format din 108 pompieri salvatori cu 23 de autospeciale (6 autospeciale de stingere incendii de pădure, 2 cisterne, 1 centru de comandă, 4 containere Multirisc, 1 autocamion, 1 autocar de intervenție, 2 microbuze, 4 autospeciale de primă intervenție și comandă).

Misiunea salvatorilor români este programată să dureze 10 zile, cu posibilitatea de prelungire, dacă autoritățile elene vor solicita acest lucru.

Pompierii români continuă și în a cincea zi să lupte cu incendiile de vegetație de pe Insula Evia. Joi dimineață, la ora 8:00, acțiunile de lichidare a incendiilor au început cu 6 mașini de stingere, 2 cisterne și 1 dronă.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
“L-au apucat nebuniile”. Motivul halucinant pentru care o femeie a fost înjunghiată în Centrul Vechi...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Este OBLIGATORIU absolut peste tot în România. TE VERIFICĂ imediat
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom