ULTIMA ORĂ. Prefectul de Maramureș a emis ordinul de încetarea de drept a mandatului lui Cătălin Cherecheș

ULTIMA ORĂ. Prefectul de Maramureș a emis ordinul de încetarea de drept a mandatului lui Cătălin Cherecheș
Cătălin Cherecheș, primarul orașului Baia Mare
Publicat: 29/11/2023, 13:45
Actualizat: 29/11/2023, 13:48

Prefectul de Maramureș a emis ordinul de încetarea de drept a mandatului lui Cătălin Cherecheș.

Într-un comunicat de presă transmis de Prefectura Maramureș se menționează că decizia a fost luată având în vedere „Sentința Penală nr.41/2022 a Tribunalului Cluj, copia Dispozitivului Deciziei Penale nr.1704/A/2023 a Curții de Apel Cluj, definitivă, prin care domnul Cătălin Cherecheș a fost condamnat la o pedeapsă de 5 ani închisoare”.

„Această decizie vine în urma unei evaluări atente a situației juridice și a respectării prevederilor legale în vigoare. Prefectul Rudolf Stauder subliniază că această măsură are în vedere interesul public și necesitatea asigurării bunei funcționări a administrației locale în beneficiul comunității”, conform sursei citate.

Prefectura arată că actul administrativ va fi adus la cunoștința părților pentru a respecta prevederile legale în vigoare.

Cătălin Cherecheș avea la el un act de identitate italian, în momentul în care a fost capturat

Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, condamnat la 5 ani de închisoare cu executare, a fost prins, marți seara, în Augsburg, Germania.

Cătălin Cherecheș avea asupra lui un act de identitate italian, în momentul în care a fost capturat de autoritățile din Germania. În plus, edilul din Baia Mare mai avea și buletinul românesc, o legitimație de rezervist eliberată de MAI, o legitimație de deputat și peste 3.000 de euro cash, conform informațiilor obținute de GÂNDUL.

Surse judiciare au precizat pentru GÂNDUL că atunci când a fost prins de polițiștii germani, Cherecheș se afla întins pe bancheta din spate a mașinii conduse de mătușa sa. Este vorba despre Mercedes Benz C Klasse AMG, cu număr de înmatriculare de Neu Ulm. (Mai multe informații despre acest subiect sunt disponibile AICI…)

Filmul prinderii lui Cherecheș

La un moment dat, mătușa lui Cătălin Cherecheș a coborât din mașină și a mers să discute cu niște taximetriști. Ea încerca să negocieze cu ei preluarea primarului din Baia Mare.

În tot acest timp, ei erau filați și forțele de intervenție au prins momentul oportun să intervină.

Au deschis portiera din spate a mașinii și l-au găsit pe Cherecheș întins pe banchetă. El ar fi opus rezistență și atunci a fost bruscat de polițiștii germani, fiind rănit ușor la nivelul feței, au spus sursele citate pentru GÂNDUL.

Câți bani avea a el „primarul fugar”

După ce l-au săltat, anchetatorii nemți au găsit asupra lui Cherecheș un act de identitate eliberat de autoritățile din Italia, buletinul românesc, o legitimație de rezervist eliberată de MAI și o legitimație de deputat.

De asemenea, el avea mai multe sume de bani, respectiv 3.265 de euro, aproximativ 150 de euro în forinți și circa 320 de euro echivalent în lei.

Cătălin Cherecheș avea la el un act de identitate italian, în momentul în care a fost capturat
Cătălin Cherecheș avea la el un act de identitate italian, în momentul în care a fost capturat

Care sunt scenariile referitoare la extrădarea lui Cătălin Cherecheș

Arestat în Germania, după ce a fugit din țară în urma unei sentințe definitive, primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, ar urma să fie extrădat în România.

Potrivit surselor GÂNDUL, există două astfel de proceduri de aducere în țară a edilului, autoritățile germane urmând să decidă, teoretic, în baza legii de cooperare internațională.

Prima procedură este cea rapidă, în care condamnatul prins și reținut în vederea extrădării își dă consimțământul cu privire la extrădare în țara în care a fost emisă sentința definitivă.

Cea de-a doua durează ceva mai mult, întrucât condamnatul face opoziție la extrădare, iar instanța germană urmează să decidă, în baza argumentelor de împotrivire la extrădare, dacă acesta va fi trimis în România pentru a-și ispăși pedeapsa.

Procedura de extrădare poate dura aproximativ două luni, în cazul în care nu apar schimbări importante în situația actuală. (MAI MULTE INFORMAȚII PUTEȚI CITI AICI….)

Cherecheș a încercat să fugă din Germania

Cătălin Cherecheş a fost reținut, marți după-amiază, de polițiștii germani în orașul Augsburg, în urma unei colaborări cu Poliţia Română. Pentru că ar fi opus rezistență, Cherecheș ar fi fost lovit de agenți în momentul capturării sale.

„În seara de 28 noiembrie 2023, în urma cooperării polițienești internaționale și a schimbului de date și informații, dintre Poliția Română și autoritățile din Germania, Ungaria, Austria și Italia, a fost localizat, depistat și reținut, de către polițiștii bavarezi și BKA, în Augsburg, un bărbat, de 45 de ani, din Baia Mare, urmărit internațional. Acesta a fost depistat de partenerii externi, pe baza informațiilor oferite de Poliția Română.

Instanța competentă a emis pe numele bărbatului un mandat de executare a pedepsei închisorii de 5 ani, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată. Mulțumim partenerilor interni și externi, pentru sprijinul acordat în prinderea acestuia. În continuare, se derulează activități procedurale specifice, pentru aducerea bărbatului în țară”, a transmis Poliţia Română, prin intermediul unui comunicat.

Potrivit unor surse din anchetă, Cherecheș a încercat să fugă din Germania, mergând cu o mașină, cu aproximativ 200 de km la oră, alături de o mătușă.

CITEȘTE ȘI:

Reprezentanții Poliției Române, declarații de ultimă oră în cazul CHERECHEȘ: „Totul a decurs ca la carte. A fost o capturare în timp record”

Cum a scăpat primarul evadat Cherecheș doar cu 5 ani de închisoare. Motivarea sentinței

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Simona Halep a primit un nou verdict. Diferența e enormă față de ce se știa:...
Ce e de așteptat de la noua întâlnire între Regele Charles și Prințul Harry
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii