EXCLUSIV | Care sunt scenariile referitoare la extrădarea lui Cătălin CHERECHEȘ. Ce spune avocatul său despre situația edilului

EXCLUSIV | Care sunt scenariile referitoare la extrădarea lui Cătălin CHERECHEȘ. Ce spune avocatul său despre situația edilului
Publicat: 29/11/2023, 12:13
Actualizat: 29/11/2023, 12:59

Arestat în Germania, după ce a fugit din țară în urma unei sentințe definitive, primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, ar urma să fie extrădat în România.

Potrivit surselor GÂNDUL, există două astfel de proceduri de aducere în țară a edilului, autoritățile germane urmând să decidă, teoretic, în baza legii de cooperare internațională.

Prima procedură este cea rapidă, în care condamnatul prins și reținut în vederea extrădării își dă consimțământul cu privire la extrădare în țara în care a fost emisă sentința definitivă.

Cea de a doua durează ceva mai mult, întrucât condamnatul face opoziție la extrădare, iar instanța germană urmează să decidă, în baza argumentelor de împotrivire la extrădare, dacă acesta va fi trimis în România pentru a-și ispăși pedeapsa.

Procedura de extrădare poate dura aproximativ două luni, în cazul în care nu apar schimbări importante în situația actuală.

Ce spune avocatul lui Cătălin Cherecheș

Avocatul Răzvan Doseanu a declarat, pentru GÂNDUL, că până la această oră nu a fost contactat de Cătălin Cherecheș sau de avocatul acestuia din Germania.

„Aștept un semn și vom discuta după care sunt căile ce urmează a fi făcute pe această procedură a extrădării. Îmi pare rău că domnul Cherecheș a ales să se pună într-o așa situație ingrată, care nu face decât să îngreuneze demersurile din justiție făcute până acum!”, spune avocatul.

Potrivit Euronews, avocatul i-a recomandat lui Cherecheș să se predea înainte de a fi prins în Germania.

„Îi recomand să se predea autorităților, indiferent unde s-ar afla acum. Instinctul de conservare sau ce l-o fi determinat pe domnul Cherecheș sau poate faptul că și-a dat seama că n-are nicio șansă să fie rejudecat în mod imparțial, pot fi doar niște presupuneri”, a declarat acesta.

Augustin Zegrean: În ultimii ani, Germania îi trimite acasă, fără discuție

Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale, este de părere că primarul din Baia Mare va fi extrădat în România cât mai curând.

„Statul german nu mai este dispus, deci condamnații noștri să nu mai facă pușcăria acolo, pentru că costă foarte mult reeducarea. În ultimii ani, îi trimit acasă, fără discuție, numai că nu se face așa, de seara până dimineața, procedura aceasta. Trebuie rezolvată problema cu mandatul, trebuie verificat de către autoritățile germane dacă mandatul este eliberat în condiții normale, legale, dacă corespunde. Procedura noastră este în conformitate cu procedura europeană, fără discuție. Și în funcție de asta, îl vor trimite acasă într-o lună-două”, a declarat acesta.

Cătălin Cherecheş a fost reținut, marți după-amiază, de polițiștii germani în orașul Augsburg, în urma unei colaborări cu Poliţia Română. Pentru că ar fi opus rezistență, Cherecheș ar fi fost lovit de agenți în momentul capturării sale.

„În seara de 28 noiembrie 2023, în urma cooperării polițienești internaționale și a schimbului de date și informații, dintre Poliția Română și autoritățile din Germania, Ungaria, Austria și Italia, a fost localizat, depistat și reținut, de către polițiștii bavarezi și BKA, în Augsburg, un bărbat, de 45 de ani, din Baia Mare, urmărit internațional. Acesta a fost depistat de partenerii externi, pe baza informațiilor oferite de Poliția Română.

Instanța competentă a emis pe numele bărbatului un mandat de executare a pedepsei închisorii de 5 ani, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată. Mulțumim partenerilor interni și externi, pentru sprijinul acordat în prinderea acestuia. În continuare, se derulează activități procedurale specifice, pentru aducerea bărbatului în țară”, a transmis Poliţia Română, prin intermediul unui comunicat.

Potrivit unor surse din anchetă, Cherecheș a încercat să fugă din Germania, mergând cu o mașină, cu aproximativ 200 de km la oră, alături de o mătușă.

CITEȘTE ȘI:

Reprezentanții Poliției Române, declarații de ultimă oră în cazul CHERECHEȘ: „Totul a decurs ca la carte. A fost o capturare în timp record”

Cum a scăpat primarul evadat Cherecheș doar cu 5 ani de închisoare. Motivarea sentinței

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Marcel Pavel a fost la un pas de moarte. Ce i s-a întâmplat marelui artist
Sappho, cea mai cunoscută lesbiană din istorie, s-a sinucis din dragoste pentru un bărbat
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ