Premieră. Călin Popescu Tăriceanu a rămas „tablou”. Soția sa, Loredana, s-a întors la prima iubire. Pictura. (Expoziția “LUMINI DE FLORI”)

Publicat: 10/04/2022, 09:28
Actualizat: 10/04/2022, 09:36

La Buzău a avut loc, în 9 aprilie 2022, o explozie de flori. Pereții sălii de la etajul 1 al Galeriilor Artiștilor Plastici „Ion Andreescu” au fost tapetați cu cele 55 de picturi în acuarelă ale Loredanei Popescu-Tăriceanu. Evenimentul a reprezentat încununarea a doi ani de creație în fața șevaletului, acolo unde soția fostului premier Călin Popescu-Tăriceanu a găsit modalitatea prin care să dilueze stresul pandemiei pe care am trăit-o cu toții timp de doi ani în culorile pastelate ale mirajului floral așternut pe hârtie.

La expoziția din orașul natal al Loredanei, care deși este designer vestimentar după ce a absolvit Universitatea de Arte Plastice, s-a întors la prima sa iubire, pictura, a fost multă lume. Au venit prieteni din copilărie, foști colegi, avocați, medici, politicieni, profesorii de suflet ai Loredanei și familia. La expoziție a fost prezent și regizorul Serge Celibidachi (fiul marelui dirijor Sergiu Celibidache) împreună cu soția sa.

Soțul Loredanei, Călin Popescu-Tăriceanu, a avut emoții mai mari decât atunci când a fost numit premier al României, iar băiețelul lor, Tudor (7 ani), îmbrăcat la patru ace și-a dorit să contribuie la expoziția mamei sale cu câteva desene în carioca, ceea ce i-a dat curajul de a visa că într-o zi va deveni și el pictor.

“Mi-a plăcut foarte mult să-i urmez visul. Pentru că e mama mea, am încercat să o ajut. Când nu avea o pată de culoare, eu îi ziceam unde să o pună. Am inspirat-o și când am văzut că face flori (nr.- pictură), m-am gândit și eu să o urmez, ca să vadă cât înseamnă visul ei pentru mine.“ Oare va alege și el, mai târziu pictura? “Da, dar am mai mult talent la fotbal. Sunt căpitanul echipei mele, dar mi-ar plăcea mult să devin ca mama, pentru că are niște tablouri excelente!”

Călin Popescu-Tăriceanu: „Am descoperit la ea o latură care era, pentru mine, o simplă bănuială”.

Totul a fost perfect. Expoziția „Lumini de Flori” a fost darul Loredanei Popescu-Tăriceanu pentru oameni înainte cu puțin timp de Sărbătoarea Floriilor.

Întrebat de Gândul dacă „a rămas tablou” în fața picturilor soției sale, fostul premier Călin Popescu-Tăriceanu a declarat că a fost surprins și că și-ar dori foarte mult să continue.

“Pot să spun că am rămas foarte plăcut surprins. Știam că Loredana a făcut Institutul de Arte Plastice, dar în momentul în care s-a apucat să picteze, am descoperit la ea o latură care era, pentru mine, o simplă bănuială. Toate lucrările le-am văzut născându-se și terminându-se sub ochii mei, în casă, în atelierul pe care și l-a improvizat. A fost pentru mine, pe lângă o mare surprinză și o mare bucurie, pentru că și-a găsit o latură de împlinire suplimentară, pe lângă atelierul de vestimentație pe care îl are și la care pune foarte mult suflet. A început să picteze, trebuie să vă spun, nu e niciun secret, în pandemie. Astăzi, expoziția pe care o are este împlinirea unui vis de-al ei, reîntoarcerea la pictură și mi-aș dori foarte mult să continue”.

Dintre toate lucrările expuse la Galeriile Ion Andreescu, Tăriceanu ne-a arătat un tablou preferat pe care ar dori să îl păstreze în familie. „Preferințele mele nu se potrivesc cu preferințele ei. Pentru ea sunt alte lucrări mai frumoase decât cele care sunt frumoase pentru mine. Avem gusturi diferite. Tudor are și el câteva lucrări. M-aș bucura foarte mult dacă ar moșteni de la mama lui talentul pentru frumos, pentru artă. Eu sunt inginer, dar dacă aș fi avut talent la desen, cred că m-aș fi făcut arhitect, pentru că îmi place să construiesc, să fac ceva durabil, care să rămână în urma mea. În perioada în care eram inginer stagiar și am lucrat pe șantiere, am făcut niște lucrări cu care astăzi mă mândresc. Una dintre ele este cunoscută de toți bucureștenii – pasajul subteran și parcajele de la Bucur Obor. O lucrare publică, nu are valențe arhitectonice dar e o lucrare care, la vremea respectivă, adică la sfârșitul anilor 70, era unicat în București. Pictura și ceea ce face Loredana, înclinația ei spre artă, pentru frumos, este extrem de plăcută într-un cămin“.

Dintre toți cei prezenți la eveniment, artistul a avut emoțiile cele mai mari. Ce a însemnat pentru Loredana acest eveniment? În două cuvinte, speranță și fericire.

„În primul rând speranță, gândindu-mă că vin Sărbătorile Pascale. Aș vrea să dau o pată de culoare și de fericire în viața fiecărui om. Dumnezeu m-a ajutat să-mi duc proiectul la bun sfârșit și, cu ocazia sărbătorilor de Paște, invit toți buzoienii să vină să vadă această expoziție, ce înseamnă speranță, bucurie, renaștere…Doamna Argentina Munteanu este cea care mi-a pus pensula în mână, în clasa a șasea.„

Doamna profesor Argentina Munteanu a admirat minute în șir picturile fostei sale eleve. Gândul a smuls profesoarei nota pe care i-a dat-o acum, peste ani, Loredanei.

Nota maximă, deși am fost foarte supărată că m-a părăsit și a plecat la Arte Plastice. Dar sunt mândră că s-a realizat așa cum a vrut. Nu numai că nu a uitat pictura, dar a ținut de drumul ei. Asta a vrut, asta a făcut!

„Nu oricine poate aborda tehnica acuarelei! “

Cel care a deschis expoziția a fost un alt profesor drag Loredanei Popescu-Tăriceanu, nimeni altul decât președintele UAP-Filiala Buzău, Valeriu Șușnea, care a declarat pentru Gândul că acesta a fost “un eveniment așteptat.”

“Loredana Popescu-Tăriceanu este o fostă elevă a Liceului de Artă și ne bucurăm când foștii elevi vin în spațiul acesta al Galeriilor de Artă Ion Andreescu, un spațiu, aș zice eu, extraordinar de bine decorat de lucrările ei. În calitate de gazdă sunt bucuros că am reușit să o conving să aducă aceste lucrări aici, pentru că sunt lucrări minunate, sunt lucrări care, de fapt, definesc personalitatea Loredanei, și în egală măsură îi scot în evidență sensibilitatea și buna cunoaștere a tehnicii, pentru că nu oricine poate aborda tehnica acuarelei. E o tehnică dificilă, fiind abordată foarte rar de artiști, mai ales în perioada aceasta. Pot spune că este extrem de curajoasă pentru că a abordat această tehnică și a făcut, iată, o expoziție întreagă pentru că sunt 55 de lucrări care aduc un aer de prospețime, de frumusețe. Exact ceea ce aveam nevoie după perioda asta de pandemie.

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Scandal uriaș în showbizul românesc. Protagoniști, Smiley, Damian Drăghici și Dinu Maxer
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Patru sulițe aborigene, returnate Australiei după 250 de ani