Premieră la nivel mondial: Un deținut din statul american Alabama urmează să fie ucis prin gazare cu azot / ONU denunță că aceasta este o „tortură”

Premieră la nivel mondial: Un deținut din statul american Alabama urmează să fie ucis prin gazare cu azot / ONU denunță că aceasta este o „tortură”
Kenneth Eugene Smith a fost condamnat definitiv la moarte în 1996 pentru uciderea unei femei / Sursa foto: Twitter
Publicat: 25/01/2024, 12:11

Un deținut condamnat la moarte în Alabama va fi supus joi primei execuții din SUA prin gazare cu azot. Aceasta este o premieră și este denunţată de ONU, care a comparat această metodă de execuţie cu o formă de „tortură”.

Kenneth Eugene Smith a fost condamnat definitiv la moarte în 1996 pentru uciderea unei femei, crimă comandată de soţul acesteia. Execuția va fi prima din acest an în Statele Unite, unde în 2023 au fost efectuate 24 de execuţii, toate prin injecţie letală, conform AFP.

Guvernatoarea republicană a acestui stat din sud-estul SUA, Kay Ivey, a stabilit pentru joi, ora 06:00 GMT, începutul perioadei de 36 de ore în care poate avea loc execuţia.

O încercare anterioară de a-l executa pe Kenneth Eugene Smith prin injecţie letală la 17 noiembrie 2022 a fost anulată in extremis, deoarece perfuziile intravenoase pentru a-i injecta soluţia letală nu au putut fi puse în timpul alocat legal, după ce „a fost legat câteva ore”, potrivit avocaţilor săi, scrie Agerpres.

Kenneth Eugene Smith a fost condamnat definitiv la moarte în 1996 pentru uciderea unei femei / Sursa foto: Twitter
Kenneth Eugene Smith a fost condamnat definitiv la moarte în 1996 pentru uciderea unei femei / Sursa foto: Twitter

ONU, „alarmat” de această execuţie planificată, care „foloseşte o metodă nouă şi netestată, hipoxia prin azot”

Alabama este unul dintre cele trei state americane care permit execuţiile prin inhalarea de azot, în care moartea este cauzată de hipoxie (epuizarea oxigenului).

Oficiul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) a transmis la 16 ianuarie că este „alarmat” de această execuţie planificată, care „foloseşte o metodă nouă şi netestată, hipoxia prin azot”.

Acest lucru „poate echivala cu tortură sau alte tratamente crude sau degradante în conformitate cu dreptul internaţional”, a avertizat purtătoarea de cuvânt a UNHCR, Ravina Shamdasani, cerând suspendarea execuţiei.

Protocolul de hipoxie prin azot din Alabama nu prevede sedarea, deşi Asociaţia Veterinară Americană (AVMA) recomandă sedarea chiar şi a animalelor mari atunci când sunt eutanasiate în acest fel, a spus purtătoarea de cuvânt.

Complicele lui Kenneth Eugene Smith, John Forrest Parker, a fost condamnat la moarte şi executat în 2010

Kenneth Eugene Smith, ale cărui recursuri în justiţie în Alabama au fost respinse, a sesizat Curtea Supremă a SUA, argumentând că noua încercare de execuţie i-ar încălca drepturile constituţionale, şi a înaintat şi o cerere de suspendare. Dar cea mai înaltă instanţă a ţării, cu o majoritate conservatoare, a respins solicitarea miercuri.

În argumentele sale scrise către Curtea Supremă prin care se opunea unei anulări a execuţiei, statul Alabama a mers chiar atât de departe încât să prezinte hipoxia prin azot ca fiind „poate cel mai uman mod de execuţie inventat vreodată”.

Kenneth Eugene Smith a fost condamnat pentru uciderea în 1988 a lui Elizabeth Dorlene Sennett, în vârstă de 45 de ani, crimă comandată de către soţul femeii, Charles Sennett, un pastor puternic îndatorat şi infidel soţiei, pentru a face să pară că a fost vorba de un jaf încheiat tragic.

În ciuda sinuciderii soţului, poliţia i-a găsit pe cei doi ucigaşi. Complicele lui Kenneth Eugene Smith, John Forrest Parker, a fost condamnat la moarte şi executat în 2010.

Kenneth Eugene Smith a fost condamnat definitiv la moarte în 1996 pentru uciderea unei femei / Sursa foto: Twitter
Kenneth Eugene Smith a fost condamnat definitiv la moarte în 1996 pentru uciderea unei femei / Sursa foto: Twitter

Pedeapsa cu moartea a fost abolită în 23 de state americane

Kenneth Eugene Smith a fost condamnat la moarte într-o primă fază, dar procesul a fost anulat în apel. La cel de-al doilea proces, din 1996, juraţii au fost împărţiţi în privinţa sentinţei: 11 din 12 au recomandat o condamnare pe viaţă.

Dar în cazul său, ca şi în cel al complicelui său, judecătorul a trecut peste avizul juriului şi l-a condamnat la moarte, o posibilitate care exista la acea vreme în unele state, dar acum a fost abolită în Statele Unite.

În raportul său anual publicat în decembrie, Centrul de informare privind pedeapsa cu moartea (DPIC) a subliniat că majoritatea deţinuţilor executaţi în 2023 în Statele Unite „probabil că nu ar fi condamnaţi la moarte astăzi”, din cauza luării în considerare a problemelor de sănătate mintală şi traumelor inculpaţilor sau a modificărilor legislative în privinţa pedepsei cu moartea.

Pedeapsa cu moartea a fost abolită în 23 de state americane, în timp ce alte şase respectă un moratoriu privind utilizarea acesteia la decizia guvernatorului.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Schimbare pentru cei cu MAȘINI PE BENZINĂ. Este răsturnare totală de situație pentru milioane de...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Gerard Peter Kuiper, pionier în explorarea Sistemului Solar. Părintele științei planetare moderne