Premierul Cîțu, anunț despre ”educația pentru viață”: Am luat decizia. Curricula ține de Ministerul Educației și va introduce de anul viitor

Premierul Cîțu, anunț despre ”educația pentru viață”: Am luat decizia. Curricula ține de Ministerul Educației și va introduce de anul viitor
Sursă FOTO: Eduard Vînătoru - Mediafax Foto
Publicat: 23/06/2021, 15:40

Premierul Florin Cîțu a anunțat la TVR1, că Ministerul Educației va introduce de anul viitor  „educație pentru viață”. Părinții își pot retrage copiii, la fel cum se întâmplă în cazul orelor de religie. Senatul a respins solicitarea președintelui Klaus Iohannis de reexaminare a legii și a votat-o în forma veche, în care participarea copiilor la ore de educație sexuală este condiționată de acordul scris al părintelui.

„Am vorbit cu ministrul Cîmpeanu după acest vot şi am luat decizia. Curicula ține de Ministerul Educaţiei, prin legea educaţiei. Va introduce de anul viitor o clasă care se va numi educație pentru viață. Bineînțeles că va fi introdusă obligatoriu, dar părinții care doresc să își scoată copiii, vor putea să o facă. (…) Decizia este luată. O vom prelua noi, la Guvern!”, a declarat Florin Cîțu.

Întrebat dacă el, ca senator PNL, ar fi votat altfel, premierul a răspuns: ”Da, aș fi votat altfel”.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat, marți, că propunerea sa este introducerea, la gimnaziu și liceu, a materiei „educație pentru viață”, care să includă educația sexuală, juridică, rutieră, pentru alimentație sănătoasă, iar părinții să-și poată retrage copiii, pe modelul de la religie.

Cîmpeanu: Educaţia sexuală este extrem de importantă şi trebuie să fie făcută

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat marți că propune ca educația sexuală să nu fie o disciplină cu o oră pe săptămână, ci să fie integrată într-un modul de „educație pentru viață”, de la clasa a cincea până la clasa a douăsprezecea.
„Sunt dezbateri în coaliţie. Punctul meu de vedere este extrem de clar: Educaţia sexuală este extrem de importantă şi trebuie să fie făcută. Acordul părintelui va fi necesar în următoarea formă – va fi propunerea Ministerului Educaţiei: toţi elevii se înscriu la o disciplină care să conţină elementele de educaţie sexuală, având posibilitatea retragerii tuturor acelora pentru care părinţii nu sunt de acord. Este acelaşi principiu aplicat în anul 2015 la ora de religie. Doi – educaţia sexuală este integrată în momentul de faţă în programa de educaţie sanitară. (…) Această programă este foarte judicios construită. Pleacă de la clasa a V-a cu cele mai simple noţiuni şi merge crescendo până la clasa a XII-a până la cele mai complexe şi complicate noţiuni de educaţie sexuală. Este o programă foarte bine gândită care trebuie predată de profesori de biologie şi de cadre medicale, eventual”, a explicat ministrul.

BOR, despre educația sexuală în școli: Este un atentat la inocența copiilor

În comunicatul transmis de purtătorul său de cuvânt, Patriarhia Română susține că  „educația sexuală” a devenit obiectul unor mari presiuni pentru introducerea ei în programa școlară, ignorându-se voința părinților și drepturile lor constituționale de a decide asupra educației propriilor copii.

„Patriarhia Română critică dur propunerea de introducere a educației sexuale în programa școlară. Este „un atentat asupra inocenței copiilor, care împiedică dezvoltarea lor firească și îi marchează pentru întreaga viață”, se afirmă într-un comunicat al purtătorului de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu.

În 3 iunie 2020, deputații au adoptat proiectul prin care este eliminată sintagma „educație sexuală” din lege, înlocuind-o cu „educație sanitară”. Derularea acestor programe urma să se facă doar cu acordul scris al părinților, potrivit legii votate de parlamentari. Klaus Iohannis a atacat actul normativ la CCR, spunând că, prin modul în care a fost adoptat, precum și prin conținutul normativ, încalcă Constituția.

CCR a decis că legea este constituțională, însă în 4 noiembrie 2020 președintele a trimis-o în parlament pentru reexaminare.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 100 de prizonieri au evadat dintr-o închisoare afectată de inundații