Președintele Colegiului Medicilor București vrea o anchetă rapidă în scandalul de la ATI Pantelimon. „Opinia publică trebuie să cunoască tot adevărul”

Președintele Colegiului Medicilor București vrea o anchetă rapidă în scandalul de la ATI Pantelimon. „Opinia publică trebuie să cunoască tot adevărul”
Publicat: 13/04/2024, 13:11

Prof. Dr. Cătălina Poiană, președinte Colegiului Medicilor București, a transmis, sâmbătă, la două zile de la izbucnirea scandalului de la ATI Pantelimon, unde procurorii au deschis un dosar de omor în urma unei sesizări privind decesul a 20 de pacienți, că dorește ca ancheta declanșată de organizația profesională să fie finalizată cât mai rapid și prezentată „onest” opiniei publice, pentru ca aceasta să afle tot adevărul și să nu fie știrbită încrederea populației în doctori.

„Opinia publică trebuie să cunoască tot adevărul în cazul de la Spitalul Sfântul Pantelimon, așa cum este firesc în orice altă situație. Familiile pacienților trebuie și vor afla adevărul și întreaga situație trebuie să se lămurească”, a scris Prof. Dr. Cătălina Poiană, într-un mesaj publicat pe contul de Facebook al Colegiul Medicilor din Municipiul București.

Mesajul vine la o zi după ce Parchetul de pe lângă Tribunalul București a explicat oficial și în clar cum a izbucnit scandalul deceselor multiple de la secția ATI de la Spitalul Sf Pantelimon din București. Totul a plecat de la un denunț, prin care un angajat în secția respectivă susținea că pacienții au fost lăsați să moară prin dozarea insuficientă, deliberată, a unui medicament vital pentru supraviețuirea lor, deja celebrul noradrenalină.

Decesele la ATI Sf. Pantelimon (București) nu puteau fi evitate, a declarat, vineri, managerul spitalului, Bogdan Socea. În urma verificărilor preliminare referitoare la situaţia din Secţia Terapie Intensivă conform medicului nu au fost constatate date care să ateste o viciere a tratamentului.

„Situația nu trebuie să se interpreteze, ci trebuie clarificată”

„Consider că în Municipiul București și la nivel național avem foarte mulți medici profesioniști desăvârșiți, avem colegi medici recunoscuți la nivel internațional, avem „buni medici’’ și din acest motiv situația nu trebuie să se interpreteze, ci trebuie clarificată și nu trebuie să se aducă un minus la nivel de încredere și al percepției raportat la menirea de a fi medic, un minus pentru profesioniștii din domeniul medical în ansamblu”, a transmis Prof. Dr. Cătălina Poiană.

Potrivit acesteia, medicul este profesionistul care protejează sănătatea și salvează vieți.

„În conformitate cu atribuțiile și competențele Colegiului Medicilor din Municipiul București în acest caz, ca anchetă, îmi doresc să fie cât mai rapid încheiate verificările și prezentat onest rezultatul cercetării către public. Transparență totală în orice situație, precum și comunicarea rapidă a rezultatelor în acest caz tulburător, având în vedere informațiile care au apărut public, sunt esențiale pentru ca încrederea pacient-medic să nu se deterioreze. Vă rog însă să credeți în continuare în medicii care își respectă titulatura de MEDIC, în marea lor majoritate medicii își exercită profesia corect și profesionist. Respect pentru pacienți, respect pentru medici trebuie să reprezinte direcția corectă și generală”, este mesajul președintelui Colegiului Medicilor București.

Ce au constatat procurorii

Parchetul de pe lângă Tribunalul București a fost sesizat, pe 11 aprilie, de către un angajat al Spitalului Clinic de Urgență „Sf. Pantelimon” București cu privire la faptul că, în perioada 4-7 aprilie 2024, în Secția de Anestezie și Terapie Intensivă (A.T.I.) a spitalului ar fi decedat cca. 20 de pacienți. În sesizare se afirmă că decesele au fost urmarea reducerii voluntare, de către personalul medical, a dozei de noradrenalină – un neurotransmițător utilizat pentru creșterea sau menținerea tensiunii arteriale, arată procurorii.

Procurorii au început urmărirea penală cu privire la infracțiunea de omor și au administrat mai multe mijloace de probă în cauză.

„În data de 11 aprilie 2024, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul București și polițiști din cadrul D.G.P.M.B.-Serviciul Omoruri s-au deplasat la Secția A.T.I. și au efectuat o cercetare la fața locului, solicitând totodată predarea mai multor înscrisuri relevante, care din cauza volumului nu au putut fi predate pe loc”, au transmis oamenii legii.

Audierile vor fi reluate luni

În cursul zilei de 12 aprilie 2024 au fost audiați trei martori – angajați ai spitalului, fiind totodată obținute documentele medicale referitoare la toți pacienții decedați în cadrul Secției A.T.I. în perioada 4-7 aprilie 2024 (17 pacienți), precum și alte înscrisuri.

„Începând de luni, vor fi examinate documentele obținute și vor fi audiați alți martori, în vederea stabilirii tuturor împrejurărilor cauzei. Cercetările sunt continuate de către Parchetul de pe lângă Tribunalul București și Direcția Generală de Poliție a Municipiului București – Serviciul Omoruri. În măsura în care situația o va impune, vom reveni cu detalii de interes pentru opinia publică”, a comunicat oficial Parchetul.

Citiți și:

Bogdan Socea, manager Sf. Pantelimon: „Decesele de la ATI nu puteau fi evitate”

Rafila, despre Sf. Pantelimon: O să facem şi o STATISTICĂ, dacă au existat şi acumulări de decese, pe perioade mai scurte de timp

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Florin Piersic, internat în stare gravă la Terapie Intensivă! Infecția s-a extins, iar actorul ar...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
ANIMAŢIE. Accidentul teribil din Mangalia. Şoferul a murit, iar pasagerul şi-a pierdut o mână: "Mamă,...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Sicriu în formă de mașină, trandafiri albi și dedicații pe bandă rulantă! Imaginile durerii de...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
Este obligatoriu până pe 25 iunie. Regulile oficiale au fost anunțate chiar acum
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Mâncarea preferată a românilor de 1 Mai. Care a fost cea mai scumpă comandă?