Președintele Colegiului Medicilor din România: „Trebuie să găsim niște vinovați, nu numai moral, ci și penal. Au fost făcute greşeli”

Președintele Colegiului Medicilor din România: Trebuie să găsim niște vinovați, nu numai moral, ci și penal. Au fost făcute greşeli
Fotografie cu caracter ilustrativ. Sursa: Shutterstock
Publicat: 18/10/2021, 16:03

Președintele Colegiului Medicilor din România, Daniel Coriu, susține că este imperios necesar să fie gășiți responsabilii care au permis relaxarea restricțiilor și nu au implementat la timp măsurile aflate în vigoare, precum certificatul verde, testarea sau vaccinarea personalului medical. „Trebuie găsiţi vinovaţi, nu doar moral, ci şi penal, pentru că au fost făcute greşeli”, afirmă președintele Colegiului Medicilor din România.

România are un număr foarte crescut de decese evitabile, personalul medical este copleșit, nu mai putem face față numărului crescut de infecții noi, a spus  la RFI, prof. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România.

„Când va trece de această pandemie, trebuie să găsim și niște vinovați, nu numai moral, ci și penal, pentru că au fost făcute niște greșeli. Cineva trebuie să răspundă, ca aceste greșeli să nu se mai repete. De ce nu s-a acționat, pentru că tot ce facem noi acum trebuia făcut încă din vară? Cu pașaportul verde, care e o chestiune corectă, cu testarea obligatorie a personalului medical, cu vaccinarea personalului medical… Toate acestea sunt lucruri care puteau fi făcute încă din vară, când s-a discutat la Guvern, la minister. De ce nu au avut curaj să le implementeze atunci?”, a declarat medicul la RFI.

Carantinarea unor orașe și vaccinarea sunt măsuri care trebuie luate imediat, mai spune președintele CMR.

„Suntem într-o situație tragică. Spitalele sunt pline, nu mai avem unde pune pacienții, iar boala se transmite. Noi trebuie să facem totul pentru a bloca transmiterea bolii, să vaccinăm oamenii și să mai salvăm vieți. Este o situație critică pentru România. Dacă cei care pot să facă ceva și nu o fac, au o problemă”, avertizează prof. Coriu.

Un număr de 10.141 de noi cazuri COVID-19 au fost raportate în ultimele 24 de ore, bilanțul total al infectărior ajungând în România, luni, la 1.467.401 de cazuri. În ultima zi au fost înregistrate 261 de decese, în timp ce 1.764 de pacienți sunt internați la ATI – cu 14 pacienți în plus față de numărul înregistrat duminică, 17 octombrie. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 11.427 de teste RT-PCR și 23.183 de teste rapide antigenice.