Președintele Kazahstanului a ordonat trupelor de securitate să tragă fără avertisment: ”Avem de-a face cu bandiți înarmați și bine pregătiți”

Președintele Kazahstanului a ordonat trupelor de securitate să tragă fără avertisment: ”Avem de-a face cu bandiți înarmați și bine pregătiți”
Președintele Kazahstanului a ordonat trupelor de securitate să tragă fără avertisment
Publicat: 07/01/2022, 12:25
Actualizat: 07/01/2022, 12:38

Continuă protestele antiguvernamentale din Kazahstan, iar Kassym-Jomart Tokayev, președintele țării, a ordonat trupelor de securitate să tragă fără avertisment. 

Președintele Kassym-Jomart Tokayev a declarat, într-o intervenție televizată, că ”20.000 de bandiți” au atacat cel mai mare oraș al Kazahstanului, Almatî, epicentrul protestelor care au izbucnit după o creștere a prețului la combustibil, etichetându-i pe atacatori drept ”teroriști”.

Totodată, Ministerul de Interne al Kazahstanului a transmis că 26 de ”infractori înarmați”, dar și 18 ofițeri de securitate, au fost uciși, până acum, în tulburările fără precedent care au cuprins țara.

Președintele Kazahstanului a mai declarat, în aceeași intervenție, că forțele de menținere a păcii trimise din Rusia și din statele vecine au sosit la cererea sa și se află în țară, temporar, pentru a asigura securitatea și pentru a restabili ordinea constituțională. 

Kassym-Jomart Tokayev i-a mulțumit lui Vladimir Putin

Forța din cadrul Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) – condusă de Rusia – are aproximativ 2.500 de soldați, iar Kassym-Jomart Tokayev i-a adus ”mulțumiri speciale” președintelui rus Vladimir Putin pentru trimiterea acestor trupe, informează bbc.com.

Președintele Kazahstanului s-a declarat împotriva apelurilor de a purta discuții cu protestatarii. Kassym-Jomart Tokayev consideră că astfel de demersuri nu ar fi altceva decât ”prostii”, pentru că nu se pot purta negocieri cu ”criminalii”.

”Ce fel de discuții putem purta cu criminalii?”, a precizat Tokayev, adăugând și că în rândurile protestatarilor se află ”bandiți înarmați și bine pregătiți, autohtoni și străini”.

”Avem de-a face cu bandiți înarmați și bine pregătiți, autohtoni și străini. Mai exact, cu teroriști. Deci trebuie să-i distrugem, asta se va face în curând”, a declarat președintele Kazahstanului.

Tokayev a preluat conducerea Consiliului de Securitate al țării

Potrivit unui comunicat transmis de Ministerul de Externe al Kazahstanului, pe data de 5 ianuarie 2022 a fost instituită starea de urgență, în toată țara, prin decretele președintelui Republicii Kazahstan, Kassym-Jomart Tokayev. Decizia a survenit în urma mitingurilor care au izbucnit în regiunea Mangistau, acolo unde locuitorii au cerut reducerea prețurilor cu amănuntul la gazul lichefiat. Cu toate că au fost luate măsuri pentru reducerea prețurilor, protestele au cuprins mai multe orașe ale Kazahstanului.

Kazahstanul, al treilea producător mondial de uraniu și cel mai mare producător de petrol din Asia Centrală, se confruntă, acum, cu o situație tensionată, care îi îngrijorează pe analiștii politici.

Președintele Tokayev a acceptat demisia guvernului și, mai mult, a preluat conducerea Consiliului de Securitate al țării, funcție-cheie care era deținută ”pe viață”, prin Constituție, de fostul președinte al Kazahstanului, Nursultan Nazarbayev.

”Mai mult, evenimentele de la Almaty – atacurile asupra instalațiilor administrative și militare, preluarea aeroportului și reținerea aeronavelor străine de pasageri și marfă – mărturisesc nivelul ridicat de pregătire și coordonare a acțiunilor atacatorilor. Analiza arată că Kazahstanul s-a confruntat cu o incursiune armată a grupărilor teroriste antrenate în străinătate”

Ministerul Afacerilor Externe al Kazahstanului

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult