Ministerul de Externe al Kazahstanului: ”Starea de urgență declarată include un set de măsuri care vizează menținerea siguranței publice și a statului de drept”

Ministerul de Externe al Kazahstanului: ”Starea de urgență declarată include un set de măsuri care vizează menținerea siguranței publice și a statului de drept”
Sursa: Profimedia
Publicat: 06/01/2022, 17:33
Actualizat: 06/01/2022, 18:26

În contextul protestelor de stradă care au loc în Kazahstan, Ministerul Afacerilor Externe al Kazahstanului a făcut public un comunicat prin intermediul căruia sunt oferite precizări oficiale în legătură cu această situație tensionată.

Potrivit acestui comunicat, pe data de 5 ianuarie 2022 a fost instituită starea de urgență, în toată țara, prin decretele președintelui Republicii Kazahstan, Kassym-Jomart Tokayev.

Decizia a survenit în urma mitingurilor care au izbucnit în regiunea Mangistau, acolo unde locuitorii au cerut reducerea prețurilor cu amănuntul la gazul lichefiat. Cu toate că au fost luate măsuri pentru reducerea prețurilor, protestele au cuprins mai multe orașe ale Kazahstanului.

”Inițial, mitingurile au început în regiunea Mangistau, ai cărei locuitori au cerut reducerea prețurilor cu amănuntul la gazul lichefiat. Ca răspuns la aceasta, în numele Șefului Statului, Guvernul a luat cu promptitudine măsuri de reducere a acestora și a introdus un moratoriu privind creșterile de prețuri pentru produsele alimentare, combustibili și lubrifianți, precum și costurile pentru utilităţi. Toți cei reținuți în primele zile ale acțiunilor de protest au fost eliberați.

Cu toate acestea, protestele din alte orașe mari au escaladat în revolte și atacuri asupra organelor guvernamentale”, se precizează în comunicatul transmis de MAE al Republicii Kazahstan.

Mai mult, evenimentele de la Almaty – atacurile asupra instalațiilor administrative și militare, preluarea aeroportului și reținerea aeronavelor străine de pasageri și marfă – mărturisesc nivelul ridicat de pregătire și coordonare a acțiunilor atacatorilor. Analiza arată că Kazahstanul s-a confruntat cu o incursiune armată a grupărilor teroriste antrenate în străinătate.

Ministerul Afacerilor Externe al Kazahstanului

Președintele Kassym-Jomart Tokayev a preluat funcția de președinte al Consiliului de Securitate al Republicii Kazahstan

Având în vedere agravarea situației din țară, președintele Kassym-Jomart Tokayev a preluat funcția de președinte al Consiliului de Securitate al Republicii Kazahstan, făcând și un apel către statele membre ale Organizației Tratatului de Securitate Colectivă.

”În legătură cu o agravare bruscă a situației, președintele Kassym-Jomart Tokayev a preluat funcția de președinte al Consiliului de Securitate al Republicii Kazahstan și a făcut un apel către statele membre ale Organizației Tratatului de Securitate Colectivă cu o cerere de asistență militară în desfășurarea operațiunii de combatere a terorismului. Starea de urgență declarată include un set de măsuri care vizează menținerea siguranței publice și a statului de drept. Agențiile de aplicare a legii și Forțele Armate ale Republicii Kazahstan sunt autorizate să suprime orice acțiuni ilegale.

În același timp, statul va proteja în continuare drepturile și interesele tuturor reprezentanților poporului nostru multietnic și multiconfesional, precum și siguranța cetățenilor străini din țară, inclusiv a corpului diplomatic și a jurnaliştilor. Investițiile străine și afacerile companiilor străine vor fi protejate”, se mai precizează în acest comunicat.

”Republica Kazahstan se angajează să respecte obligațiile internaționale în domeniul drepturilor omului și să continue cursul reformelor în cadrul conceptului de ”stat auditiv” implementat de președintele Republicii Kazahstan – Kassym-Jomart Tokayev. Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Kazahstan menține contacte constante cu partenerii internaționali în legătură cu problemele actuale ale cooperării bilaterale și multilaterale”

Ministerul Afacerilor Externe al Kazahstanului

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult