Ministerul de Externe al Kazahstanului: ”Starea de urgență declarată include un set de măsuri care vizează menținerea siguranței publice și a statului de drept”

Publicat: 06/01/2022, 17:33
Actualizat: 06/01/2022, 18:26

În contextul protestelor de stradă care au loc în Kazahstan, Ministerul Afacerilor Externe al Kazahstanului a făcut public un comunicat prin intermediul căruia sunt oferite precizări oficiale în legătură cu această situație tensionată.

Potrivit acestui comunicat, pe data de 5 ianuarie 2022 a fost instituită starea de urgență, în toată țara, prin decretele președintelui Republicii Kazahstan, Kassym-Jomart Tokayev.

Decizia a survenit în urma mitingurilor care au izbucnit în regiunea Mangistau, acolo unde locuitorii au cerut reducerea prețurilor cu amănuntul la gazul lichefiat. Cu toate că au fost luate măsuri pentru reducerea prețurilor, protestele au cuprins mai multe orașe ale Kazahstanului.

”Inițial, mitingurile au început în regiunea Mangistau, ai cărei locuitori au cerut reducerea prețurilor cu amănuntul la gazul lichefiat. Ca răspuns la aceasta, în numele Șefului Statului, Guvernul a luat cu promptitudine măsuri de reducere a acestora și a introdus un moratoriu privind creșterile de prețuri pentru produsele alimentare, combustibili și lubrifianți, precum și costurile pentru utilităţi. Toți cei reținuți în primele zile ale acțiunilor de protest au fost eliberați.

Cu toate acestea, protestele din alte orașe mari au escaladat în revolte și atacuri asupra organelor guvernamentale”, se precizează în comunicatul transmis de MAE al Republicii Kazahstan.

Mai mult, evenimentele de la Almaty – atacurile asupra instalațiilor administrative și militare, preluarea aeroportului și reținerea aeronavelor străine de pasageri și marfă – mărturisesc nivelul ridicat de pregătire și coordonare a acțiunilor atacatorilor. Analiza arată că Kazahstanul s-a confruntat cu o incursiune armată a grupărilor teroriste antrenate în străinătate.

Ministerul Afacerilor Externe al Kazahstanului

Președintele Kassym-Jomart Tokayev a preluat funcția de președinte al Consiliului de Securitate al Republicii Kazahstan

Având în vedere agravarea situației din țară, președintele Kassym-Jomart Tokayev a preluat funcția de președinte al Consiliului de Securitate al Republicii Kazahstan, făcând și un apel către statele membre ale Organizației Tratatului de Securitate Colectivă.

”În legătură cu o agravare bruscă a situației, președintele Kassym-Jomart Tokayev a preluat funcția de președinte al Consiliului de Securitate al Republicii Kazahstan și a făcut un apel către statele membre ale Organizației Tratatului de Securitate Colectivă cu o cerere de asistență militară în desfășurarea operațiunii de combatere a terorismului. Starea de urgență declarată include un set de măsuri care vizează menținerea siguranței publice și a statului de drept. Agențiile de aplicare a legii și Forțele Armate ale Republicii Kazahstan sunt autorizate să suprime orice acțiuni ilegale.

În același timp, statul va proteja în continuare drepturile și interesele tuturor reprezentanților poporului nostru multietnic și multiconfesional, precum și siguranța cetățenilor străini din țară, inclusiv a corpului diplomatic și a jurnaliştilor. Investițiile străine și afacerile companiilor străine vor fi protejate”, se mai precizează în acest comunicat.

”Republica Kazahstan se angajează să respecte obligațiile internaționale în domeniul drepturilor omului și să continue cursul reformelor în cadrul conceptului de ”stat auditiv” implementat de președintele Republicii Kazahstan – Kassym-Jomart Tokayev. Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Kazahstan menține contacte constante cu partenerii internaționali în legătură cu problemele actuale ale cooperării bilaterale și multilaterale”

Ministerul Afacerilor Externe al Kazahstanului

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
România în Schengen AIr. Regulile pe aeroporturi intră în vigoare din 31 martie
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Emisiile de la marile companii de petrol și gaze ar putea cauza milioane de decese...