Președintele Palestinei, Mahmoud Abbas, se află în România. Klaus Iohannis: Realizarea păcii în Orientul Mijlociu rămâne o prioritate pe agenda noastră externă

Publicat: 19/07/2022, 14:28
Actualizat: 19/07/2022, 14:35

Președintele Statului Palestina, Mahmoud Abbas, a fost primit oficial, marți, la Palatul Cotroceni de Klaus Iohannis și va avea o întrevedere și cu conducerea Guvernului.

La Palatul Cotroceni, după ceremonia primirii oficiale, începând de la ora 12:00, convorbirile tête-à-tête și oficiale, cei doi șefi de stat au avut declarații de presă comune.

Discuții pentru „rezolvarea justă și durabilă a conflictului palestiniano-israelian”

„Este o plăcere pentru mine să îl primesc astăzi la București, în vizită oficială, pe Președintele Palestinei, Excelența Sa domnul Mahmoud Abbas. Prezența Domniei Sale în România stă mărturie foarte bunelor relații dintre țările noastre, fundamentate pe legături istorice și umane solide. România are o lungă tradiție de sprijin pentru Palestina. Am avut contribuții solide, de-a lungul timpului, la întărirea capacității instituționale a Palestinei, inclusiv prin formarea în România a sute de experți care au influențat principalele domenii ale vieții sociale și economice palestiniene”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Potrivit președintelui, România dorește dezvoltarea și aprofundarea  tuturor domeniilor de cooperare de interes comun, iar în cadrul discuțiilor de marți au fost abordate rezultatele proiectelor comune de până acum și despre noile oportunități identificate.

„Educația rămâne un domeniu prioritar atât pentru România, cât și pentru Palestina. Împărtășim viziunea privind valoarea investiției în resursele umane, cu impact concret, pe termen lung. În acest sens, autoritățile române au decis creșterea numărului de burse universitare acordate cetățenilor palestinieni. Sperăm, domnule Președinte, ca tinerii palestinieni să pună cunoștințele dobândite în România în folosul progresului țării dumneavoastră”, a spus Klaus Iohannis.

Astfel, șeful statului a anunțat că marți va fi semnat, la sediul Guvernului României, noul Program bilateral în domeniul Educației, dar și un alt document de importanță deosebită pentru ambele părți, respectiv Acordul între cele două Guverne privind cooperarea în prevenirea și combaterea criminalității organizate, a terorismului și a altor infracțiuni.

Cei doi înalți oficial au avut marți și un schimb de opinii aprofundat privind agresiunea ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei, da și despre procesul de pace în Orientul Mijlociu. „Am prezentat Președintelui Abbas sprijinul multidimensional acordat de România Ucrainei, în domeniile umanitar, politic, economic, sectorial, inclusiv în ceea ce privește facilitarea exporturilor de cereale, pentru a combate eficient criza alimentară globală cauzată exclusiv de războiul Rusiei”, a spus Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis a anunțat și că România va continua, de asemenea, să sprijine lansarea negocierilor pentru un Acord de Asociere Uniunea Europeană – Palestina.

Șeful statului români l-a asigurat pe omologul lui Palestina că realizarea păcii în Orientul Mijlociu rămâne o prioritate pe agenda noastră externă. „Am transmis întregul sprijin al României pentru rezolvarea justă și durabilă a conflictului palestiniano-israelian, prin negocieri directe, care să conducă la implementarea soluției celor două state, care să co-existe în pace și securitate. Această formulă este unica variantă viabilă și capabilă să garanteze îndeplinirea aspirațiilor popoarelor celor două părți și respectarea dreptului internațional”, a afirmat Klaus Iohannis.

Președintele României a afirmat că a arătat apreciere față de implicarea Statelor Unite pentru crearea unui cadru favorabil reluării Procesului de Pace și că a avut un schimb de opinii referitor la recenta vizită a Președintelui Biden în regiune, exprimându-și speranța că, pe baza implicării Statelor Unite și a unei abordări constructive față de Procesul de Pace, cu sprijinul partenerilor externi, situația de securitate regională se va putea ameliora și astfel, se va putea răspunde și nevoilor de securitate ale palestinienilor și ale israelienilor.

„România, ca stat care are în mod tradițional relații apropiate de prietenie cu ambele state, este pregătită, la rândul său, să ofere sprijinul necesar. Provocările regionale și globale actuale de securitate evidențiază, mai mult decât oricând, nevoia de echilibru, moderație și leadership vizionar pentru soluționarea conflictelor și a divergențelor regionale. Am îndemnat la implementarea unor acțiuni constructive – un îndemn în care România crede cu convingere și pe care îl transmite tuturor actorilor din Orientul Mijlociu, cu fiecare prilej”, a conchis Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis i-a conferit Ordinul Național „Steaua României” în grad de Colan

Tot marți, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de decorare a lui Mahmoud Abbas, în semn de înaltă apreciere pentru contribuţia excepțională avută la promovarea dialogului şi dezvoltării regionale, pentru sprijinirea relaţiilor de prietenie şi colaborare dintre țara noastră şi Palestina. Astfel, președintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul Național „Steaua României” în grad de Colan Excelenței Sale lui Mahmoud Abbas, Președintele Autorității Naționale Palestiniene.

Mahmoud Abbas va avea, de la ora 15:10, o întrevedere și cu șeful Executivului de la București, Nicolae Ciucă, la Palatul Victoria.

Potrivit dosarului Ministerului Afacerilor Externe, România a recunoscut oficial Organizația pentru Eliberarea Palestinei (OEP) ca reprezentant unic și legitim al poporului palestinian în mai 1972. În martie 1974 a fost deschisă Reprezentanța Permanentă a OEP la București. România a recunoscut Palestina la 16 noiembrie 1988. Pe această bază, în ianuarie 1989, Reprezentanța Permanentă a OEP la București a fost ridicată la rang de ambasadă a Palestinei.

Confirm Oficiul de reprezentare al României la Ramallah, numele oficial al entității politice diferă, în funcție de deciziișe naționale. Astfel:

  • Statul Palestina – utilizat de ONU.
  • Palestina – utilizat de România, ca urmare a deciziei politice din 13 decembrie 2013 (după admiterea Palestinei ca stat ne-membru observator la ONU).
  • Autoritatea Națională Palestiniană – Israel şi SUA, dar şi alte state care nu recunosc Statul Palestina.

Contactele bilaterale româno – palestiniene politico-diplomatice au fost, la nivel de președinte, în România, în noiembrie 2008 și iulie 2010, și în Palestina, în ianuarie 2000, iulie 2009 și ianuarie 2014.

Numărul cetățenilor români cu domiciliul în Teritoriile Palestiniene este estimat de MAE la 600 de persoane, din care aproximativ 250 în Cisiordania și circa 350 în Fâșia Gaza, precum și un număr de aproximativ 10-20 de familii mixte identificate, cu un număr de persoane de în jur de 100 care locuiesc în Ierusalimul de Est.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția