Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a introdus legea marțială, după ce țara a fost invadată de Rusia

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a introdus legea marțială, după ce țara a fost invadată de Rusia
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 24/02/2022, 08:29
Actualizat: 24/02/2022, 08:32

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a introdus legea marțială, după ce țara a fost invadată de Rusia. Printr-un scurt video, el a îndemnat oamenii să rămână calmi.

„Dragi cetățeni ucraineni, în această dimineață, președintele Putin a anunțat o operațiune militară specială în Donbas.

Rusia a efectuat lovituri asupra infrastructurii noastre militare și a polițiștilor noștri de frontieră. S-au auzit explozii în multe orașe din Ucraina.

Introducem legea marțială pe întreg teritoriul țării noastre. Acum un minut am avut o conversație cu președintele Biden. SUA au început deja să unească sprijinul internațional.

Astăzi fiecare dintre voi ar trebui să păstreze calmul. Stai acasă dacă poți. Noi lucram. Armata lucrează. Întregul sector de apărare și securitate funcționează.

Fără panică. Noi suntem puternici. Suntem pregătiți pentru orice. Vom câștiga în toată lumea pentru că suntem Ucraina”, a transmis, joi dimineață, Zelensky, citat de CNN.

Președintele rus Vladimir Putin a ordonat, joi dimineață, o operațiune militară în estul Ucrainei, în ceea ce părea a fi începutul războiului în Europa, în încercarea opririi expansiunii NATO către est.

La scurt timp după ce Vladimir Putin a vorbit într-un discurs transmis de televiziunea rusă de stat, exploziile au putut fi auzite în liniștea dinaintea zorilor din capitala ucraineană Kiev, notează Reuters.

Focuri de armă au izbucnit în apropierea principalului aeroport al capitalei, a transmis agenția de știri Interfax.

Exploziile au zguduit, de asemenea, orașul separatist Donețk, din estul Ucrainei.

Vladimir Putin a spus că a autorizat o operațiune militară specială în zonele separatiste din estul Ucrainei, iar ciocnirile dintre forțele ruse și ucrainene sunt doar o chestiune de timp.

Cu câteva ore mai devreme, separatiștii pro-ruși au adresat Moscovei o cerere de ajutor pentru a opri presupusa agresiune ucraineană – afirmații pe care Statele Unite le-au respins drept propagandă rusă.

Putin a spus că a ordonat forțelor ruse să protejeze poporul și a cerut forțelor ucrainene să depună armele.

„Toată responsabilitatea pentru vărsarea de sânge va reveni conștiinței regimului aflat la conducere din Ucraina”, a spus Putin.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult