Avem și prima decizie oficială anunțată, după ororile descoperite în „centrele grozei” din Mureș, acolo unde strigătul copiilor cu dizabilități – pentru un drept la o viață decentă – nu pare să fie auzit de cei care plătiți să facă acest lucru. Mai exact, Rareş Achiriloaie, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), trimite Corpul de Control al ANPDCA în judeţul Mureş, pentru a verifica sesizările privind centrele pentru copii cu dizabilităţi unde aceştia erau ţinuţi în condiţii insalubre. În plus, solicită de urgență DGASPC Mureş să ofere clarificări în aceste cazuri.
Update: Potrivit unor surse judiciare, în decembrie 2024, CRJ a solicitat DIICOT să investigheze cazurile centrelor de copii de la Mureș, cu privire la rele tratamente, abuz în serviciu și grup de crimă organizată. Până acum, anchetatorii nu au făcut niciun demers pentru a investiga aceste cazuri de o gravitate extremă.
Copii încuiați cu zăvorul, malnutriți, condiții inumane de trai, focar de varicelă și medicamente expirate în România anului 2025. Sunt imagini și situații revoltătoare, descoperite sâmbătă dimineață de către inspectorii Consiliului de monitorizare și reprezentanții Centrului de Resurse Juridice (CRJ), care au efectuate vizite inopinate la mai multe centre pentru copii cu dizabilități din Târgu Mureș.
Reamintim că Centrul de Resurse Juridice şi Consiliul de Monitorizare au controlat, sâmbătă dimineaţă, patru centre din Târgu Mureş, în care sunt adăpostiţi în total 63 de copii cu dizabilităţi, deşi capacitatea totală este de 51 de locuri.
Niciuna dintre locaţii nu are autorizaţie, iar condiţiile sunt insalubre şi nepotrivite – saltele învelite în plastic, paturi subdimensionate, camere fără uşi sau încuiate cu zăvor şi înghesuială. Copiii sunt malnutriţi, iar starea lor este precară.
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie a precizat, sâmbătă, că, având în vedere informaţiile apărute în spaţiul public în legătură cu situaţiile şi posibilele nereguli constatate de inspectorii Consiliului de Monitorizare şi de reprezentanţii Centrului de Resurse Juridice, în urma unor controale inopinate la mai multe servicii sociale gestionate de DGASPC Mureş unde erau găzduiţi copii cu dizabilităţi, va dispune trimiterea Corpului de Control al ANPDCA pentru a verifica aspectele semnalate şi modul în care în respectivele centre de plasament a fost respectată legislaţia în domeniul protecţiei drepturilor copilului.
Totodată, preşedintele ANPDCA solicită DGASPC Mureş să prezinte cât mai curând posibil lămuriri în acest caz, pentru că este important să comunice public şi să clarifice această situaţie, se arată într-un comunicat de presă al Autorităţii.
”Lucrurile semnalate sunt de o gravitate extremă şi, în cazul în care se dovedesc a fi reale, consecinţele trebuie să fie cele legale. Dispunerea Corpului de Control în judeţul Mureş este prima dintre măsurile legale pe care noi, la nivelul Autorităţii o avem la dispoziţie. Cer, de asemenea, DGASPC Mureş să prezinte cât mai curând posibil lămuriri în acest caz, pentru că este important să comunice public şi să clarifice toate aceste situaţii care, aşa cum au fost expuse, sunt inacceptabile”, a afirmat preşedintele ANPDCA, Rareş Petru Achiriloaie.
ANPDCA a precizat că, potrivit prevederilor legale în vigoare, Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, instituţiile care gestionează activitatea serviciilor sociale destinate inclusiv îngrijirii copiilor cu deficienţe neuropsihiatrice, funcţionează, la nivelul fiecărui judeţ/sector al municipiului Bucureşti, în subordinea Consiliilor Judeţene, respectiv a Consiliilor Locale, în cazul sectoarelor municipiului Bucureşti.
Toate cele patru centre pentru copii verificate de către inspectorii CRJ au fost găsite cu licența expirată. Președintele ANPDCA anunță că va trimite Corpul de Control pentru a investiga acest caz.
Potrivit CRJ, Planul Anual de Acțiune al Consiliului Județean Mureș pentru 2024 alocă un buget total de aproximativ 4,7 milioane RON – 1 milion de euro – pentru cele patru centre rezidențiale destinate copiilor cu deficiențe neuropsihiatrice, fiecare centru primind între 1 și 1,3 milioane RON.
Aceste bugete sunt excesive nu numai în raport cu condițiile oferite beneficiarilor, neexistând implicarea conducerii Consiliului Județean Mureș în verificarea modului în care au fost cheltuite aceste sume dar și cu standardele de cost stabilite prin lege pentru serviciile sociale și cu bugetele unor centre similare din alte județe.
Personalul spune că a apelat la această metodă pentru că nu este suficient personal pentru a-i supraveghea. Inspectorii Consiliului de monitorizare, dar și reprezentanții Centrului de Resurse Juridice au găsit în două dintre centre medicamente expirate, despre care personalul le-a spus că le-ar fi administrat copiilor.
Reprezentanţii organizaţiei anunţă că, în timpul vizitei au fost identificate mai multe ilegalităţi, esenţiale fiind următoarele:
„În toate vizitele, CRJ a observat aceeaşi situaţie – probleme grave de supraaglomerare, lipsa igienei, lipsa unei alimentaţii adecvate, lipsa accesului la servicii medicale, lipsa activităţilor şi a recuperării copiilor, instituţionalizare forţată – cele mai multe familii nu au fost consiliate anterior preluării copiilor din familie, nu au primit servicii adecvate în comunitate şi ulterior instituţionalizării – li s-a restricţionat dreptul de a-şi vizita copiii”, a mai transmis organizaţia.
Reprezentanţii acesteia anunţă că toate vizitele CRJ în Centrul Trebely ”au demonstrat că aceşti copii sunt neîngrijiţi, uneori lăsaţi singuri şi nesupravegheaţi, lipsiţi de activităţi de recuperare şi reabilitare specifice – care au constituit principalul temei pentru instituţionalizarea lor în acel centru, lipsiţi de îngrijire medicală adecvată, lipsiţi de alimentaţie corectă şi evaluată din punct de vedere nutriţional”
Potrivit CRJ, în ciuda unei scheme de personal generoase, CRJ a constatat nereguli în cadrul vizitelor de monitorizare, mai ales legate de neparticiparea personalului la activităţi conform fişei de post (neprezentarea la program) şi oferirea de servicii de îngrijire inadecvate nevoilor specifice ale copiilor cazaţi în centru.
”În majoritatea vizitelor inopinate s-a putut observa lipsa personalului de specialitate şi chiar a unui program concret care să fie afişat sau cunoscut. Singurele persoane observate în mod curent fiind două îngrijitoare responsabile cu hrănirea, igiena, supravegherea copiilor şi menţinerea curăţeniei în centru.
În unele cazuri, în momentul în care îngrijitoarele îşi luau pauze, copiii rămâneau complet nesupravegheaţi. Considerăm că lipsa de supraveghere a copiilor presupune o atitudine neglijentă şi înseamnă un risc ridicat pentru sănătatea şi integritatea corporală a copiilor. Subliniem faptul că mulţi dintre copii au fost diagnosticaţi cu epilepsie şi majoritatea lor nu se pot deplasa singuri”, mai arată CRJ.
„CENTRELE GROAZEI”, descoperite de inspectorii CRJ în Mureș. STRIGĂTUL copiilor cu dizabilități, ținuți în condiții inumane. Va fi sesizat Parchetul!