Primarii din Capitală au început să confiște mașini care aruncă ilegal deșeuri. După cel din Sectorul 6, un alt edil din București anunță această măsură

Publicat: 14/02/2021, 16:50
Actualizat: 14/02/2021, 17:02

O autoutilitară care depozita ilegal deșeuri provenite din construcții, precum moloz, polistiren și rigips, pe un teren viran din strada Mateiu Caragiale, din Capitală, a fost confiscată, anunță reprezentanții Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.

Aceasta a fost surprinsă de comisarii Gărzii Naționale de Mediu și de polițiștii locali de la Sectorul 5, care fac controale mixte, la inițiativa Ministerului Mediului, informează Mediafax.

Persoana prinsă în flagrant a fost amendată cu 30.000 de lei iar autobasculantă cu care a transportat deșeurile a fost confiscată, conform prevederilor HG nr. 1061/2008 privind confiscarea mijlocului de transport folosit la săvârșirea faptei”, anunță reprezentanții Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.

De asemenea, au fost impuse dispoziții de salubrizare a zonei afectate până în data de 17 februarie.

Doar aplicarea măsurilor dure prevăzute de lege poate opri un fenomen care a ajuns pentru mulți să devină o normalitate: depozitarea oriunde în Capitală a resturilor din construcții sau demolări sau chiar a lucrurilor care nu ne mai sunt necesare, inclusiv a deșeurilor din ambalaje. Până acum echipele noastre mixte au organizat peste 100 de inspecții în toate sectoarele Capitalei, fiind aplicate amenzi de peste 200.000 de lei. Acțiunile au descoperit depozite ilegale de deșeuri pe o suprafață de aproape 300.000 de mp din București. Toate aceste zone ale Bucureștiului vor fi salubrizate și monitorizate în continuare de echipele noastre”, a declarat ministrul Mediului, Tánczos Barna.

Despre confiscarea de la Sectorul 5 vorbește și primarul Cristian Popescu Piedone, care spune că aceasta a fost prima mașină care transporta ilegal deșeuri a fost confiscată.

Avem un prim exemplu care arată clar că nu ne jucăm! Cei care au aruncat deșeuri pe domeniul public au fost sancționați, iar mașinile au fost confiscate. Ne dorim un sector curat și civilizat. Ne pasă de mediul înconjurător și de aerul pe care îl respirăm”, spune primarul de la Sectorul 5.

Primarul Sectorului 6 anunță că a fost confiscată prima mașină care aruncă deșeuri ilegal: ”Nu trebuie să mai trăim într-o groapă de gunoi!”

De cealaltă parte, primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, spune că la el în sector a fost confiscat primul autovehicul care transporta ilegal deșeuri.

„Prima mașină confiscată vreodată în București pentru transport ilegal de deșeuri provenite din construcții / demolări. Deci, se poate. De obicei, firmele acestea, contractate pe platforme de mica publicitate, nu au contracte cu gropile de gunoi și aruncă deșeurile pe marginea drumului sau pe câmpuri, murdărindu-ne câmpurile, orașele și drumurile, viața. Mesajul a fost dat: nu mai veniți în Sectorul 6 dacă nu vreți să rămâneți fără mașini! Mai am un mesaj: constructorii vor fi monitorizați cu precădere”, scrie edilul.

Puși să explice situația celor două sectoare, care își arogă primul autoturism confiscat pentru că transporta ilegal deșeuri, reprezentanții Ministerului Mediului au admis că este vorba despre două cazuri, care cel mai probabil, s-au desfășurat simultan, potrivit sursei citate.

Strategia lui Nicușor Dan pentru colectarea selectivă a deșeurilor din București

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat – joi – că în București va fi implementată o strategie unitară de colectare selectivă a deșeurilor, dar și că se va aplica principiul „plătești cât arunci”.

Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a avut joi o întâlnire cu reprezentanți ai primăriilor din cele șase sectoare, cu ministrul Mediului și cu reprezentanți ai Consiliului Județean (CJ) Ilfov.

Nicușor Dan a spus că primăriile au căzut de acord că trebuie să se treacă la colectarea selectivă și că în acest sens va avea loc și o dezbatere publică în perioada următoare.

Acesta a anunțat că discuții pe această temă vor mai fi organizate în perioada următoare.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York