Primii metri cubi de gaz din Marea Neagră ar putea fi extrași în acest an. Care va fi impactul în facturile românilor

Publicat: 18/02/2022, 11:13
Actualizat: 19/02/2022, 13:24

Americanii de la compania petrolieră Black Sea Oil&Gas (BSOG),  care dețin împreună cu doi parteneri concesiunea pentru două zăcăminte din Marea Neagră, estimează că vor putea începe să extragă gazele naturale în al doilea trimestru al anului curent, după ce, anul trecut, apreciau să vor demera producția în primul trimestru din 2022.

Primii metri cubi de gaz natural din zăcămintele concesionate de România în Marea Neagră ar putea să ajungă la mal la jumătatea acestui an, după cum au declarat recent responsabilii companiei petroliere care a decis să investească în offshore. Specialiștii spun că efectul imediat va fi că românii vor primi facturi mai mici.

Termenul a fost amânat

Este vorba de compania petrolieră Black Sea Oil & Gas, care, împreună cu partenerii săi de concesiune, Petro Ventures Resources SRL şi Gas Plus Dacia SRL, au anuțat, din septembrie anul trecut, finalizarea instalării platformei de producţie gaze naturale Ana, prima platformă din largul Mării Negre construită și instalată în România în ultimii 30 de ani, după o investiție de peste 600 de milioane de dolari în Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia – cunoscut drept „Proiectul MGD” – conform informațiilor publice.

 „Black Sea Oil and Gas”, companie deținută de puternic concern american, a anunțat că va începe extracţia gazului din așa-numitele „pungi” submarine cel mai târziu în noiembrie.  „Sunt foarte încântat să pot sta, în sfârșit, aici, în față a ceva tangibil, platforma de producție gaze Ana. Poate că în câteva luni vom putea extrage, în cele din urmă, gaz din proiectul nostru”, a declarat Mark Beacom, CEO al BSOG, pentru Știrile Pro tv.

În urmă cu câteva zile, Mark Beacom declara, pentru ZF, că termenul estimat este al doilea trimestru din 2022: „Credem cu tărie că prin cooperarea constructivă a tuturor părţilor implicate în construcţia proiectului MGD producţia de gaze va începe în al doilea trimestru al anului 2022”, a afirmat CEO al BSOG.

În luna octombrie a anului trecut, conducerea BSOG, anunța, că va începe producția în Proiectului de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (MGD) în primul trimestru al acestui an, la o conferință organizată de Profit.ro. „În ultimul an reușit să avansăm destul de mult, în pofida restricțiilor Covid. În prezent, proiectul este realizat în proporție de 80%. Tehnic vorbind, declanșăm operațiunile în noiembrie și vom începe producția în primul trimestru al anului viitor”, a precizat Mark Beacom, pentru Profit.ro.

Proiectul BSOG din Marea Neagră, care va fi completat cu cel din perimetrul de gaze Neptun Deep, aflat în ultima fază a parafării înțelegerii între americanii de la ExxonMobil și Romgaz  – reprezintă o oportunitate de creștere a securității energetice, implicit o reducere a importurilor rusești. Companiile așteaptă încă modificarea Legii offshore, după îndelungi dezbateri și promisiuni.

Potrivit reprezentanților Ministerului Economiei, românii ar trebui să simtă implicit și o reducere a facturilor. „Evident că o nouă cantitate de gaze naturale în sistemul nostru de transport, efectul imediat va fi de presiune pe preț. Sperăm să înregistrăm preturi mai mici la gaze naturale, acesta este efectul imediat, iar o dată cu exploatarea tuturor resurselor de gaze naturale atât on shore cât şi off shore, România are potențialul să-și acopere în proporție de sută la sută consumul de gaze natural”, a declarat George Niculescu, cecretar de Stat Ministerul Economiei, citat de Știrile Pro Tv.

Capacitatea de producţie, echivalentul a 10% din consumul de gaze al României

Potrivit informațiilor companiei, platforma Ana este o platformă de producţie gaze naturale de 3.000 de tone, formată dintr-o structură de susţinere (jacket) care se află parţial în apă, și un ansamblu de trei punţi aflat deasupra apei. Gazele provenite din zăcămintele Ana și Doina sunt colectate și măsurate pe platformă, apoi trimise la ţărm la staţia de tratare a gazelor de la Vadu printr-o conductă de 16 ţoli, pe o distanţă de 126 km din care 121 km de conductă submarină și 4,5 kilomentri de conductă terestră.

Proiectul MGD, realizat în proporţie de 70% la momentul septembrie 2021, constă în săparea a cinci sonde de producţie – o sondă submarină la zăcământul Doina şi patru sonde de producţie la zăcământul Ana- şi un ansamblu submarin de producţie pe zăcământul Doina, care va fi conectat printr-o conductă de 18 kilometri la platforma de producţie Ana monitorizată şi operată de la ţărm, amplasată pe zăcământul Ana, conforma datelor furnizate de BSOG.

O conductă submarină de 126 kilometri va asigura transportul gazelor de la platforma Ana la ţărm, până la noua staţie de tratare a gazelor din comuna Corbu, judeţul Constanţa. Capacitatea de producţie estimată va fi de 1 miliard de metri cubi de gaze pe an, echivalentul a 10% din consumul de gaze al României. Gazele tratate vor fi livrate în Sistemul Naţional de Transport operat de SNTGN Transgaz SA la staţia de măsurare a gazelor aflată în cadrul staţiei de tratare a gazelor, conform datelor BSOG.

Sursa video: Stadiul instalării platformei ANA, BSOG, la momentul septembrie 2021

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult