Primii români „abandonați” de Blue Air au fost aduși în țară, cu o cursă TAROM. Alții și-au găsit locuri într-un autocar

Primii români „abandonați” de Blue Air au fost aduși în țară, cu o cursă TAROM. Alții și-au găsit locuri într-un autocar
Sursa foto: Tarom
Publicat: 08/09/2022, 12:07
Actualizat: 08/09/2022, 16:17

Prima cursă specială TAROM pusă la stabilită de autorități pentru a aduce acasă românii blocați prin aeroporturile lumii –  după Blue Air a anunțat, marți, suspendarea zborurilor până pe 12 septembrie – a ajuns în țară în noaptea de miercuri spre joi.

Potrivit unei informări de joi după-amiază a Guvernului, Call-Centerul MAE, misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României au primit în total 2.663  solicitări de ajutor din partea românilor afectaţi de suspendarea zborurilor Blue Air.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, anunța, miercuri seara, după ce Guvernul a adoptat hotărârea prin care s-au alocat 5 milioane de lei pentru acoperirea costurilor zborurilor, că o primă cursă specială a TAROM urma să decoleze miercuri seara în jurul orei locale 21:50 către Tel Aviv (aeroportul Ben Gurion) pentru repatrierea din Israel a aproximativ 150 de cetățeni români afectați de suspendarea zborurilor Blue Air.

„Compania aeriană națională a României (TAROM) dorește să se asigure astfel că cetățenii români sunt transportați în cele mai bune și sigure condiții înapoi acasă. Mulțumim echipajelor TAROM pentru răspunsul prompt și pentru asumarea acestei misiuni speciale!”, scria vicepremierul.

„Am avut noroc că am stat doar o zi, 24 de ore întârziere. Am stat în aeroport 5 ore, am avut noroc cu agenția, ne a mai oferit o noapte de cazare, au fost alții mai rău”, a spus un pasager sosit în țară cu cursa TAROM, citat de Digi24.

Potrivit sursei citate, alte zeci de turiști au ales să meargă 19 ore cu un autocar, pentru a se întoarce acasă.

Creștere bruscă a curselor anulate pe Otopeni

Tot joi, Compania Națională Aeroporturi București a transmis datele actualizate, pentru săptămâna 1 – 7 septembrie 2022, privind curse întârziate și anulate pe Aeroportul Internațional „Henri Coandă” București.

Numărul curselor întârziate a fost chiar mai mic, în schimb, cel al curselor anulate a crescut considerabil, chiar care decizia Blue Air a vizat doar două zile, 6 și 7 septembrie, din acest interval. Astfel, în săptămâna 1 – 7 septembrie 2022, pe Aeroportul „Henri Coandă”, 711 zboruri (aterizări și decolări) au înregistrat întârzieri mai mari de 30 minute, cu 37 mai puține față de săptămâna anterioară. Dintre acestea, 291 au avut drept cauză întârzierea sau rotația echipajelor sau aeronavelor.

Cele mai multe zboruri întârziate s-au înregistrat, în ordine, la companiile aeriene Wizz Air (179 de zboruri), Tarom (139 de zboruri), Ryan Air (118) și Blue Air (97 de zboruri).  În același interval de referință, au fost anulate 132 zboruri, dintre care 73 au fost zboruri Blue Air. În săptămâna anterioară fuseseră anulate doar 12. În intervalul 01 – 07 septembrie 2022, pe AIHCB au fost operate 2.365 zboruri, dintre care 2.076 regulate.

Poprirea a fost ridicată

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a transmis, miercuri, în ziua în care mii de români au sunat pentru asistență consulară, în contextul opririi curselor Blue Air, că a suspendat decizia de poprire a conturilor companiei, după ce aceasta a solicitat eșalonarea plăților restante și a depus documentele necesare. Ulterior, compania Blue Air a conformat că poprirea a fost ridicată și zborurile vor fi reluate.

Peste 54.000 de români au fost vizați direct de decizia Blue Air, conform detaliilor date de companie: În perioada 6 – 11 septembrie 2022 au fost planificate și anulate 401 zboruri și 54.161 pasageri au fost afectați de anulări.

Mai mult, șeful ANPC, Horia Constantinescu, a spus, miercuri, că cel puțin 73.000 de români au depus sesizări privind neregulile de la Blue Air. El a adăugat că această companie aeriană „șantajează statul român”, motiv pentru care instituția pe care o conduce ar putea depune o plângere penală împotriva Blue Air.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat miercuri, prin intermediul unui comunicat, că mai pune o linie telefonică la dispoziția românilor blocați în străinătate ca urmare a suspendării zborurilor companiei Blue Air.

Vă recomandăm și:

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ce sport practică fiica lui Corduneanu? Elisa îi calcă pe urme, deși are 12 ani
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Legea care intră în vigoare în România. Devine obligatoriu în toată țara
Alex Ciucu, surprins cu amanta în plin proces de divorț. Ar fi ținut-o ascunsă timp...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Descoperiți ce se ascunde în construcția unui model de masă rece de top