Primul barometru al vieții religioase: Peste 90% dintre români cred în Dumnezeu. Armata și Academia, pe primele locuri în topul instituțiilor de încredere

Primul barometru al vieții religioase: Peste 90% dintre români cred în Dumnezeu. Armata și Academia, pe primele locuri în topul instituțiilor de încredere
Publicat: 16/12/2020, 12:25
Actualizat: 16/12/2020, 13:05

Primul barometru al vieţii religioase din România, prezentat miercuri în Aula Academiei Române, arată că Biserica, Armata şi Academia Română ocupă primele locuri în ceea ce priveşte gradul de încredere acordat de români

Barometrul este realizat de Centrul de Cercetări Sociologice LARICS, în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte şi cu Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române.

Biserica, Armata și Academia, pe primele locuri în topul instituțiilor de încredere pentru români

Pe primele locuri în topul instituțiilor de încredere pentru români se numără după Biserică – 71,2% (41,4% – foarte multă; 29,8% – multă), pe locul al doilea se află Armata, cu 61,8% (17,8% – foarte multă; 44% – multă), urmată de Academia Română, cu 45,6% (9,4% – foarte multă; 36,2% – multă), Primăria, cu 43% (11% – foarte multă; 32% – multă); Poliţia, cu 41,1 (11,4% – foarte multă; 29,7% – multă) şi Ministerul Sănătăţii, cu 34% (6,3% – foarte multă; 27,7% – multă).

Conform studiului, peste 90% dintre respondenți declară că cred în Dumnezeu, indiferent de apartenența lor la un cult. Doar 4% spun că nu cred în Dumnezeu, în timp ce alții spun că nu se poate răspunde așa ușor la această întrebare. În ceea ce privește prezentarea Bisericii/ cultelor în mass-media, 46,5% dintre respondenți spun că aceasta este prezentată negativ în presă, în timp ce 34,9% susțin că prezentarea este una pozitivă.

Iată şi câteva exemple din acest barometru. La întrebarea „Credeţi în Dumnezeu, indiferent de confesiune sau religie?”, 90,2% dintre cei intervievaţi au răspuns că „Da”, 5,7% au precizat că „Nu se poate răspunde aşa de simplu la această întrebare”, în timp ce doar 4% au răspuns „Nu”.

Sursa foto: Inquam Photos, Sabin Cirstoveanu

În ceea ce priveşte prezentarea Bisericii/ cultelor în mass-media, 46,5% dintre respondenţi spun că aceasta este prezentată negativ în presă, în timp ce 34,9% susţin că prezentarea este una pozitivă.

Ultimele locuri în ceea ce priveşte gradul de încredere al românilor

Guvernul (13,7%), Parlamentul (9,5%), partidele politice (9,1%) ocupă ultimele locuri în ceea ce priveşte gradul de încredere al românilor, relevă cercetarea.

Sondajul realizat pe baza unui chestionar aplicat telefonic s-a desfășurat în perioada 30 noiembrie – 7 decembrie, pe un eşantion multi-stratificat, probabilistic, de 1.000 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României, cu vârsta de 18 şi peste 18 ani.

Eroarea maximă admisă a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de încredere de 95%.

Chestionarele au fost aplicate în toate judeţele României şi în sectoarele municipiului Bucureşti. Eşantionul a fost validat pe baza datelor oficiale ale Institutului Naţional de Statistică.

Nivelul de încredere al românilor în Biserica era sub 60% în ultimii trei ani

Un sondaj INSCOP arăta, anul trecut, că 68.1% dintre români aveau încredere mare şi foarte mare în Armată, în timp ce pe locul al doilea se află Biserica, cu 55.1%, în creştere faţă de ultimele două sondaje.

In 2017, încrederea românilor în Biserică a scăzut la 50%. Printre cauzele cele mai cunoscute care au determinat acest minim istoric, specialiştii indică scandalurile sexuale sau de corupţie în care sunt implicaţi ierarhi şi preoţi, dar şi o maturizare a credincioşilor care nu mai sunt dispuşi să despartă vorbele preoţilor de faptele acestora.

Conform unui sondaj de opinie efectuat de IMAS,  Biserica ajuns la 50,6% grad de încredere în rândul populaţiei, fiind pentru prima dată în istoria Bisericii Ortodoxe Române (BOR) când credibilitatea ei coboară atât de mult.

Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
ULTIMĂ ORĂ! Oana Roman, în doliu: 'Sper că acolo unde este acum să fie lumină'
FOTO. Imagini incendiare cu fosta soție a lui Marian Drăgulescu! Larisa s-a dezbrăcat în lanul...
Ficat mărit și gras? EVITĂ 15 alimente care cresc riscul de ciroză
Răzvan Simion, ATAC la adresa Lidiei Buble?! Ce a putut spune în direct: „De un...
Își va continua cariera în Ceruri! Dănuț Radu, fotbalistul din cale afară de cuminte care...
Românii care se operează gratuit la privat. Schimbări importante în sistemul de sănătate
Israelul îşi ameninţă adversarii. Ce a transmis premierul Naftali Bennett inamicilor statului
BANCUL ZILEI – Pițipoanca pipăită în autobuz
Controversele pe tema educației sexuale în școli continuă în România. Țara din UE în care...
ULTIMĂ ORĂ! Oana Roman, în doliu: 'Sper că acolo unde este acum să fie lumină'
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
Anunțul ÎNSPĂIMÂNTĂTOR pentru toți cei cu mașini pe benzină și motorină. Câți ani mai permite...
Vă amintiți de momentul „Basic Instinct”? S-a întâmplat din nou, în direct la TV, iar...
Se spală de Rusalii 2021? Ce spun preoții. Este sărbătoare mare în calendarul ortodox
George Burcea a lăsat-o cu gura căscată pe Viviana Sposub! Nici Andreea Bălan nu a...
Doliu uriaș în România. A murit un cunoscut cântăreț. Boala l-a răpus la 49 de...
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Povestea tânărului din România care şi-a deschis prima afacere căutând-o pe Google. Acum face milioane...