Elevul premiant de la Colegiul Național „Ion Creangă” din București, condamnat la cinci ani de detenție într-un penitenciar pentru minori, după ce și-a înjunghiat profesoara de limba japoneză, are necazuri la școala de corecție. Familia acestuia ia în calul să se adreseze Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO).
În luna iunie a anului 2024, Ediz Yeniatakan a fost condamnat de magistrații Tribunalului București la șapte ani de detenție într-un centru de reeducare. Tânărul a atacat sentința, iar la data de 14 ianuarie 2025, magistrații Curții de Apel București l-au condamnat definitiv la 5 ani de internare în ceea ce se numește, popular, școală de corecție. Totodată, elevul trebuie să plătească daune morale profesoarei de japoneză în valoare de 20.000 de euro.
Incidentul a avut loc în aprilie 2023, când o profesoară de japoneză în vârstă de de 26 de ani a fost rănită de elevul care pe atunci avea 16 ani. Incidentul s-a produs după ce profesoara a anunţat pe neaşteptate un test. Când a ajuns în dreptul băncii adolescentului, acesta a scos un cuţit din rucsac şi a lovit-o în zona gâtului. Tânăra a fost transportată la spital pentru îngrijiri medicale, dar rana făcută cu cuțitul nu i-a pus viața în pericol.
În aceeași zi, Ediz Yeniatakan i-a transmis unui prieten mai multe mesaje pe Instagram, din care rezulta că vrea să își omoare profesoara, iar când prietenul s-a opus, i-a scris: „Atunci îi voi arde părul”, potrivit datelor existente la dosar.
„Deși la început voiam să îi provoc răni grave, pe parcursul trecerii timpului, am luat decizia de a îi provoca o rană cât se poate de neînsemnată, în același timp rezervându-mi o sentință îndestulătoare”, a spus Ediz Yeniatakan în fața procurorilor, în ziua incidentului.
Până să fie condamnat definitiv, Yeniatakan și-a petrecut timpul acasă, în arest la domiciliu. Băiatul a primit dreptul să meargă la psiholog pentru terapie, însă, conform unor surse judiciare, ar fi fost respins de toate liceele la care ar fi solicitat să-și continue studiile.
Surse apropiate familiei lui Yeniatakan au declarat, pentru Gândul, că părinții tânărului ar fi decis să inițeze, la CEDO, un proces împotriva statului, pe motiv că tânărului i s-ar fi refuzat dreptul la educație.
Sursele citate au afirmat că băiatul, devenit între timp major, nu a avut mai mult noroc nici după încarcerare. Acesta a fost închis la Centrul de Detenție Brăila- Tichilești, destinat condamnaților minori. Deși ar fi făcut și aici cerere să fie primit la liceul care funcționează în închisoare, solicitarea deținutului ar fi fost respinsă.
La Tichilești, minorii, și nu numai, își pot începe sau continua studiile de 12 clase.
Centru de Detenție Brăila-Tichileștiul are profesori pentru fiecare disciplină, iar fiecare clasă numără în jur de zece elevi. În timpul orelor, există și o recreație, în timpul căreia elevii sunt scoși în curte. După școală urmează prânzul, unde deținuții primesc ciorbă, cu sau fără carne, tocană de cartofi, varză cu carne ori mâncare de legume.
CITEȘTE ȘI:
VIDEO Momentul în care vicepreședintele SUA îi deschide drumul către Cotroceni lui Călin Georgescu