Procuratura vorbește despre ELIBERAREA lui Cătălin Cherecheș. „Procedura de trimitere în alt stat este mai complicată”

Procuratura vorbește despre ELIBERAREA lui Cătălin Cherecheș. „Procedura de trimitere în alt stat este mai complicată”
Procuratura vorbește despre eliberarea lui Cătălin Cherecheș
Publicat: 20/12/2023, 08:30
Actualizat: 20/12/2023, 08:31

În timp ce autoritățile române așteaptă ca fugarul Cătălin Cherecheș să fie trimis în țară, pentru a-și ispăși pedeapsa primită în dosarul în care a fost judecată, procuratura vorbește despre eliberarea ex-primarului din Baia Mare.

Chiar ofițerul care se ocupă de cazul românului a avansat această posibilitate.

„Nu a încercat să fugă, doar s-a opus încătușării”

Cătălin Cherecheș s-a sustras condamnării dictate de instanța de judecată fugind din țară. El a fost prins după numai câteva zile în Germania și în prezent este încarcerat la o închisoare din Augsburg-Gablingen. Aici va rămâne până la finalizarea procesului de extrădare.

Într-o declarație pentru România TV, procurorul de caz a vorbit despre procesul extrădării, unul luat extrem de în serios, se pare, de autoritățile germane. Potrivit acestuia, este luată în calcul inclusiv ipoteza eliberării lui Cherecheș.

Nu știu daca a încercat să îi lovească, nu am aceste informații, ce vă spun cu siguranță este că nu a încercat să fugă, doar s-a opus încătușării. Se face control corporal, s-au găsit bani asupra lui, nu pot să vă spun nimic despre documente.

Este importantă cererea de arestare. Procedura de trimitere în alt stat este o procedură mai complicată, așa este acum, s-a decis arestarea lui, următorul pas îl va face tribunalul din Munchen. Instanța va decide în primă fază dacă dosarul lui Cătălin Cherecheș este corect întocmit pentru extrădare, dacă da, atunci în următoarea perioadă tot instanța, tribunalul va decide în următoarele 6 săptămâni dacă actele sunt corecte, dacă nu s-au depus contestații pentru extrădare.

Ei vor decide ce se va întâmpla cu arestatul, dacă va fi trimis în România sau dacă va fi eliberat”, a declarat procurorul de caz.

Cătălin Cherecheş a fost condamnat, în data de 24 noiembrie 2023, de judecătorii Curţii de Apel Cluj, la 5 ani de închisoare cu executare, într-un dosar instrumentat de DNA.

El a fugit din țară cu doar câteva ore înainte de pronunţarea sentinţei definitive.

Socrii lui Cherecheş, trimişi în judecată

Dacă pentru Cherecheș veștile nu sunt atât de rele, în schimb, socrii săi nu au prea multe motive de bucurie. Aflați în arest preventiv, ei au fost trimişi în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie pentru dare de mită, respectiv complicitate la dare de mită.

Procurorii DNA – Serviciul teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a doi inculpaţi (soţ şi soţie), pentru dare de mită şi complicitate la dare de mită, după cum a anunțat Direcția Națională Anticorupție.

Astfel, în contextul în care un afin al lor era judecat într-un dosar de corupţie, aflat în faza apelului, inculpata ar fi luat legătura cu o persoană (martor în cauză), ruda unuia dintre judecătorii din complet, şi s-ar fi oferit să achiziţioneze o afacere pe care aceasta din urmă o deţinea în judeţul Mureş cu o sumă cuprinsă între 50.000 – 100.000 euro, indicând totodată şi posibilitatea remiterii unor alte foloase necuvenite.

Această «ofertă» iniţială ar fi fost valabilă doar în condiţiile în care magistratul respectiv ar fi urmat să pronunţe o sentinţă favorabilă (soluţie mai blândă) în cauza în care afinul inculpatei ar fi fost judecat pentru săvârşirea unor presupuse infracţiuni de corupţie”, arată procurorii DNA.

În 6 noiembrie, inculpata ar fi promis judecătorului, prin intermediul aceluiaşi martor, suma de 50.000 euro, reprezentând un avans dintr-o sumă care nu a fost cuantificată până în prezent, dar cel puţin egală cu suma menţionată, restul urmând a fi remişi după data când instanţa de judecată ar fi urmat să pronunţe în cauza respectivă o soluţie de achitare.

Cum și-a ajutat socrul lui Cherecheș soția

Conform sursei citate, în acest context, în 8 noiembrie, într-un restaurant din Cluj-Napoca, inculpata ar fi remis martorului avansul de 50.000 euro promis şi alte foloase necuvenite, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante.

În demersurile descrise mai sus, inculpata ar fi fost ajutată de soţul său atât moral, cât şi material, acesta din urmă asigurându-i soţiei sale transportul atât în vederea «rezolvării problemei» la Baia Mare, cât şi ulterior, la remiterea sumei de 50.000 euro”, mai afirmă procurorii DNA.

În cauză a fost dispusă măsura sechestrului asigurător asupra sumei de 50.000 de euro, ridicată cu ocazia procedurii flagrantului, în vederea confiscării speciale.

Cum a fost prins Cătălin Cherecheș

Cătălin Cherecheș, primar în Baia Mare, a fugit din țară cu doar câteva ore înainte ca judecătorii Curţii de Apel Cluj să anunțe verdictul în dosarul său – 5 ani de închisoare cu executare.

După numai patru zile, la 28 noiembrie, Cherecheș a fost prins în Augsburg, Germania.

Se pare că edilul ar fi încercat să fugă şi din Germania. Astfel, el a mers împreună cu o mătuşă cu maşina gonind nebuneşte, cu aproximativ 200 de km pe oră.

Cei doi au ajuns la gara din Augsburg, unde au încercat să scape de maşină și să se urce într-un taxi. Acesta a fost momentul în care Cătălin Cherecheș a fost prins de poliţiştii bavarezi şi de BKA.

Citește AICI mai multe despre acest subiect.

TE-AR PUTEA INTERESA ȘI:

Unde și în ce condiții va petrece Cătălin Cherecheș Sărbătorile. Când ar putea fi recuperat fugarul

UPDATE | Percheziții la Baia Mare în dosarul care vizează fuga din ţară a lui Cătălin Cherecheş/Biroul primarului a fost percheziționat de anchetatori

VIDEO| Noi imagini cu edilul-fugar Cătălin Cherecheș/ A fost surprins în Ungaria, atunci când își cumpăra o cartelă de telefon pentru a-și pierde urma

Etapele CAPTURĂRII lui Cătălin Cherecheș în Germania. Unde își făcuse planul de scăpare fostul edil din Baia Mare

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Parcarea mega-aroganțelor! Au 'rupt' cluburile de lux de la Mamaia, de 1 Mai, cu bolizii...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
BREAKING | Alex Alexandrov, fondatorul companiei Altex, a murit
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Întors în ţară din Germania, un bărbat din Gorj a avut parte de o surpriză...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Cine este tânărul din Suceava care și-a pierdut viața după ce a fost lovit cu...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
INTERDICȚIE pentru șoferii din România. Se reţin certificatul de înmatriculare şi plăcuţele
Micul dejun, secretul siluetei japonezilor. Trucurile alimentare prin care niponii țin bolile la distanță
De ce Gică Popescu nu i-a cumpărat fiicei sale o mașină mai scumpă: „Eu am...
"Am cheltuit peste 120.000 de euro ca să-mi rotunjesc formele". Cum arată suedeza Natasha după...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Planeta Marte ar fi fost „locuibilă” în trecutul îndepărtat, a descoperit roverul Curiosity al NASA