Procuror, despre Dumitru Buzatu: „A avut o activitate extrem de periculoasă pentru ordinea publică, nu doar iresponsabilă”

Procuror, despre Dumitru Buzatu: „A avut o activitate extrem de periculoasă pentru ordinea publică, nu doar iresponsabilă”
Foto: ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO
Publicat: 24/09/2023, 13:39
Actualizat: 24/09/2023, 18:56

Procurorul care a instrumentat cazul de corupție al lui Dumitru Buzatu – președinte al Consiliului Județean Vaslui – afirmă în referatul cu propunerea de arestare preventivă a politicianului că aceasta a avut o activitate „iresponsabilă și extrem de periculoasă pentru ordinea publică”.

„În cazul inculpatului, pe baza evaluării gravității faptei, a modului şi a circumstanțelor de comitere a acestora se constată că privarea de libertate este necesară și pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică.

Sintagma „pericol pentru ordinea publică” desemnează o stare – şi nu un fapt – ce ar putea periclita în viitor, după punerea în libertate a inculpatului, normala desfășurare a unui segment din relațiile sociale protejate în cadrul ordinii publice, respectiv imaginea funcționarului care exercită o funcție de demnitate publică care trebuie să îşi exercite atribuțiile de serviciu conform legii precum și corectitudinea desfășurării  procedurilor de atribuire și executarea unor contracte încheiate de către instituțiile publice”, se arată în referatul procurorului DNA.

Potrivit sursei citate, Dumitru Buzatu este considerat „iresponsabil”.

„În contextul concret, activitatea inculpatului de a prinde o sumă de bani în legătură cu exercitarea  atribuțiilor de serviciu reflectă o atitudine nu numai iresponsabilă, dar şi extrem de periculoasă pentru ordinea publică, constând în desfășurarea în condiții de normalitate a achizițiilor făcute de către instituțiile publice.

Or, în contextul recrudescenței unor astfel de infracțiuni, lăsarea în libertate a unor inculpați care săvârșesc astfel de fapte prezintă pericol public concret pentru ordinea publică, prin crearea unui sentiment de insecuritate și neîncredere în buna desfășurare a activității specifice a justiției, iar pe de altă parte, lipsa unei riposte ferme a societății, față de asemenea fapte grave ce se conturează tot mai pregnant ca fenomen infracțional, ar întreține climatul infracțional și ar crea făptuitorilor impresia că pot persista în sfidarea legii”, se mai arată în referatul DNA.

Mită de 1.25 de milioane de lei

Dumitru Buzatu a fost prins în flagrant, vineri seară, de procurorii DNA Iași, în timp ce primea o mită de 1,25 milioane de lei. Ulterior, după șase ore de percheziții la locuința sa, acesta a fost dus la DNA Iași pentru audieri, iar dimineață a fost reținut pentru 24 de ore. Sâmbătă seară, Tribunalul Vaslui a decis arestarea sa preventivă pentru 30 de zile.

Foto: Mediafax

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Surpriză maximă! Cătălin Bordea, escapadă în doi! Cu cine a plecat comediantul la Paris
FOTO. Frumoasa Lena și-a pus iubitul fotbalist la munca de jos! Cum arată în costum...
De pe patul de moarte, un bărbat i-a mărturisit fiicei sale un secret teribil. Cine...
Berea fără alcool te lasă fără permis. Medic: Înverzește etilotestul
Un ciclon polar aduce ninsori în aproape toată ţara. Bucureştiul, acoperit de un strat de...
Un oficial al FRF-ului sare în apărarea lui George Pușcaș după evoluția solidă din partida...
2023: Ce salariu are un polițist de la Rutieră? Cât poate câștiga un șef
Cine este omul care ar fi ucis-o pe Doina, românca din Franța?! Autoritățile vin cu...
Cât costă mâncarea la cel mai mare târg de Crăciun din București: „În ce lume...
Accident rutier grav în județul Suceava. O tânără a murit, iar soțul său se află...
Atac terorist în Paris. Atacatorul a strigat "Allah akbar" şi a atacat trecători în centrul...
Vestea șocantă pentru consumatorii de Pepsi. Secretul băuturii a ieșit la iveală după zeci de...
Descoperire DE PROPORȚII în Arabia Saudită! Au DAT LOVITURA după ce...
ALERTĂ MAXIMĂ în toată Europa! Tragedia care s-ar putea întâmpla chiar DE CRĂCIUN
Meghan, mișcare disperată. Cum vrea să se împace cu Charles
Tradiții și superstiții de Moș Nicolae. La ce trebuie să fie atenți românii în data...
BANCUL ZILEI. Profesoara: Bulă, dacă ai într-un buzunar 150 de lei și în celălalt ai...