Procurorii DIICOT au reținut 12 persoane într-un dosar care vizează achiziții FICTIVE la o companie din subordinea Ministerului Energiei

Procurorii DIICOT au reținut 12 persoane într-un dosar care vizează achiziții FICTIVE la o companie din subordinea Ministerului Energiei
Sursa FOTO: Arhivă GÂNDUL/ Caracter ilustrativ
Publicat: 25/05/2023, 19:41

Procurorii DIICOT au reținut 12 persoane în dosarul care vizează gruparea infracţională constituită în Compania Naţională pentru Controlul Cazanelor, Instalatiilor de Ridicat şi Recipientelor sub Presiune (CNCIR), din subordinea Ministerului Energiei. Suspecţii făceau achiziţii fictive de bunuri care nu erau livrate, deşi plăţile erau făcute. Gruparea a delapidat bugetul instituţiei cu peste 9,6 milioane de lei, susţin procurorii.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au dispus reţinerea a 12 inculpaţi cercetaţi pentru constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave şi spălarea banilor, alte cinci persoane fiind puse sub control judiciar, anunţă, joi, instituţia, într-un comunicat de presă.

Astfel, în luna mai 2020, funcţionari din cadrul CNCIR S.A. (companie cu capital integral de stat aflată în subordinea Ministerului Energiei) au constituit o grupare pentru săvârşirea infracţiunii de delapidare (însuşirea unor sume de bani din patrimoniul companiei). În scopul derulării activităţii infracţionale, membrii din palierul superior al grupului infracţional organizat au beneficiat de ajutorul altor persoane, care au derulat activităţi infracţionale convergente care au profitat acestora.

”Mecanismul infracţional a presupus efectuarea de achiziţii fictive de bunuri de la societăţi controlate de membrii grupului infracţional/persoane care au aderat la grupul infracţional/persoane apropiate de membrii grupului infracţional, prin atribuire directă în platforma SEAP. Bunurile/produsele nu au fost efectiv livrate, însă contravaloarea acestor achiziţii a fost achitată de companie, sumele de bani fiind retrase în numerar de la ATM sau de la ghişeele unităţilor bancare şi distribuite ulterior între membrii grupului infracţional organizat. Ulterior, pentru a scădea din gestiunea companiei stocul de bunuri astfel achiziţionate, acestea erau eliberate în consum către departamentele/serviciile din cadrul CNCIR – structura centrală sau către unităţile subordonate – Sucursale regionale şi Puncte de lucru teritoriale”, arată procurorii DIICOT.

Inculpații au făcut aproape 500 de achiziții fictive

În acest fel, gruparea, care a acţionat din mai 2020 până în prezent, a reuşit delapidarea bugetului instituţiei cu suma totală de 9.699.480,08 lei, provenind din 485 de achiziţii publice (fictive) de bunuri (din categoriile: papetărie şi birotică, curăţenie şi igienă, materiale de construcţii, accesorii electrice şi alte produse consumabile).

În urma percheziţiilor făcute la domiciliile suspecţilor/inculpaţilor, precum şi la sediul CNCIR şi punctele de lucru ale companiei, la unele puncte de lucru procurorii au constatat fie diferenţe între stocurile faptice şi cele scriptice, fie un consum de bunuri care nu corespunde realităţii.

Joi a fost sesizată Curtea de Apel Bucureşti cu propunerea de luare a măsurii arestului preventiv faţă de 6 inculpaţi şi cea a arestului la domiciliu faţă de alţi 6 inculpaţi.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Mesajul emoționant pe care l-a ales Narcisa pentru coroana lui Mădălin. Tânăra i-a vizitat mormântul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Decizie pentru cei care primesc pensia PRIN POȘTĂ. Anunțul venit chiar astăzi, 27 APRILIE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Război total după lansarea filmului Buzz House! Reacția lui Selly, după acuzațiile grave la adresa...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ce s-a întâmplat după ce oamenii de știință au declanșat mini-cutremure în laborator