Procurorii militari au deschis o anchetă în cazul navei avariate după explozia unei mine de război în Marea Neagră. Ce au descoperit oamenii legii

Procurorii militari au deschis o anchetă în cazul navei avariate după explozia unei mine de război în Marea Neagră. Ce au descoperit oamenii legii
Sursa foto: Facebook / Forțele Navale Române

Procurorii militari din Constanța au demarat cercetări ample legate de avarierea navei românești care a intrat în coliziune cu o mină de proveniență ucraineană.

Anchetatorii au deschis dosar in rem pentru infracțiunea de distrugere din culpă. Până acum a fost finalizată  cercetarea la fața locului, nava avariată a fost verificată, s- au realizat fotografii care vor fi puse la dosar și au fost făcute primele audieri din rândul celor care făceau parte din echipaj.

Comandantul navei urmează să trimită jurnalul de bord al navei care a fost solicitat de procurori. Nava va fi reparată la Constanța și toți cei 75 membri ai echipajului vor fi audiați, inclusiv scafandrii care, din cauza furtunii, nu au putut coborî pentru a dezamorsa mina întrucât era furtună și din acest motiv mina a intrat în coliziune cu nava și a explodat.

Cum s-a produs incidentul

Nava militară românească plecată în misiunea de neutralizare a unei mine ce plutea în Marea Neagră, la aproximativ 40 de kilometri distanță de portul Constanța a fost avariată, joi, 8 septembrie, după ce s-a lovit de acel dispozitiv. Cei 75 de militari români aflați la bord nu au fost vătămați și nu au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Nava GSP „Falcon” descoperise mina de război, în jurul orei 11:45, în timp ce desfășura activități specifice, la o distanță de aproximativ 46 km, în direcția nord-est față de intrarea în portul Constanța. Ulterior, dragorul maritim „Locotenent Dimitrie Nicolescu” (DM-29) a ieșit din portul Constanța, în jurul orei 13:15, pentru a executa misiunea de intervenție.

„Condițiile hidrometeorologice din raionul maritim în care se afla mina de război s-au înrăutățit, după ajungerea dragorului maritim în raion, din cauza intensificării vitezei vântului (10-12 m/s), marea având gradul 4 (val cu înălțimea de 1,5 – 2 m). Această situație nu a permis lăsarea ambarcațiunii EOD la apă și executarea misiunii. Deși au fost luate măsuri de siguranță la lăsarea întunericului, ca urmare a condițiilor meteo nefavorabile, nava militară a fost lovită de mina marină, care a fost purtată în derivă de furtună. Deflagrația a produs o gaură de apă de mici dimensiuni, situată la limita liniei de plutire a navei, în zona pupa (partea din spate a navei)”, potrivit unui comunicat al Forțelor Navale Române de joi seara

„Nu sunt victime sau răniți în urma producerii exploziei, cei 75 de militari ai echipajului navei nu sunt în pericol, flotabilitatea navei nu este afectată, iar la bord nu sunt avarii majore. Imediat după explodarea minei, echipajul navei a acționat pentru astuparea găurii de apă și pentru limitarea efectelor produse de intrarea apei de mare în compartimentul pupa. Din ordinul șefului Statului Major al Forțelor Navale, nava maritimă cu scafandri „Grozavul” a plecat din portul Constanța, pentru a acorda asistență și pentru a remorca dragorul maritim avariat până în portul Constanța”, conform Forțelor Navale Române.

Potrivit oficialilor, după declanșarea agresiunii armate a Federației Ruse în Ucraina, din 24 februarie, aceasta este cea de-a treia mină de război care a ajuns în zona de responsabilitate a Forțelor Navale Române. De la începutul războiului și până joi, în partea de vest a Mării Negre au fost distruse 28 de mine marine, dintre care trei mine de Turcia, două de România, una de Bulgaria și 22 de Ucraina.

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Din Londra s-a mutat într-un sătuc din România. De ce a renunțat Andrei la luxul...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Ai văzut-o? Copilă de doi ani dispărută în Serbia, căutată pe teritoriul României. Autoritățile fac...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Putin CUTREMURĂ Europa! Ce țări poate ATACA Rusia: E legitim
Creierul uman, mai mare la generațiile tinere. Riscurile de demență scad considerabil
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
”Ne înclinăm în fața domnișoarei doctor și ne luăm rămas bun” Durere fără margini la...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată că sărăcia poate accelera îmbătrânirea creierului